bihon.ro Web analytics

Indemnizaţii pentru creşterea nepoților

De Simona Drimbău

Indemnizaţii pentru creşterea nepoților

Reactualizat la:
Bunicii care au grijă de nepoții vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei.
Scris de Simona Drimbău - Bunicii care au grijă de nepoții vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei.

Potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat, pensionarii care au grijă de nepoții lor ar putea primi, începând cu anul viitor, o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora. Indemnizaţia de nepot ar urma să fie primită de bunici în cazul în care părinții copilului decid să renunțe la concediul de creștere a copilului și să revină mai devreme la muncă.

Indemnizație

Astfel, pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici poate beneficia de o îndemnizație lunară pentru creșterea nepoatei/nepotului, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu copilul pentru care se solicită îndemnizația și dacă are acordul părinților.

Suma de care pot beneficia bunicii este de 650 de lei, egală cu suma care o primește mama sub formă de stimulent de inserție. Condiţia este ca bunicii să locuiască în România, împreună cu nepoții și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestora.

Indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei se acordă pe bază de cerere a unuia dintre bunici, însoţită de actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relaţia acestuia cu nepotul/nepoata pentru care solicită dreptul şi acordul părinţilor.

Cererile se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Similar indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi stimulentului de inserţie, pentru indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei nu se datorează impozit şi nici contribuţiile sociale obligatorii.

Proiectul legislativ care prevede această măsură se află de puțină vreme în atenția senatorilor și are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea de către Parlament și de publicarea în Monitorul Oficial.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gheorghe says:

  ….Condiţia este ca bunicii să locuiască în România, împreună cu nepoții și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestora……..precum si dovada ca parintii sunt incadrati in munca si sunt platitori de impozit catre statul roman !!!

 2. România

  Cum se mai apără românii de gripă: clanțe înfășurate în tifon cu spirt la ușile unei primării
  Angajații unei primării din Balș, județul Olt au ales o metodă mai neobișnuită pentru a se apăra de gripă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O ogradă cu lavandă, chiar sub nasul Oradiei
  De cinci ani, o bihoreancă cu prenume de floare se dedica cultivării de lavandă și producerii de derivate din aceasta.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi restricții de circulație pe Calea Aradului și pe Centura Oradea
  De luni, 24 februarie, pe Calea Aradului și pe Centura Oradea vor intra în vigoare noi restricții de circulație.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Activiștii USR Plus se oferă să planteze copacii promiși de Primăria Oradea
  USR Plus se oferă voluntar la acțiunile de plantări de arbori. Aceștia cer Primăriei să verifice firmele cu care are contract. De asemenea, se cer mai mulți arbori în Centru și pe bulevarde. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Copilul diasporei”, orădeanul El Rumañol, a stârnit lacrimile tuturor la Românii au Talent
  Un orădean de 33 de ani, stabilit în Spania, a creat un moment plin de emoție, la emisiunea „Românii au Talent”, despre viața românilor care trăiesc în diaspora.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 platforme modulare în locul "clopotelor" de reciclabile
  Primăria cumpără, pentru început, 11 platforme pentru reciclabile, din fondul adunat din taxele plătite de cei care depun gunoi pe halda din Oradea, a anunţat primarul Ilie Bolojan.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.