bihon.ro Web analytics

Indemnizaţii pentru creşterea nepoților

De Simona Drimbău

Indemnizaţii pentru creşterea nepoților

Reactualizat la:
Bunicii care au grijă de nepoții vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei.
Scris de Simona Drimbău - Bunicii care au grijă de nepoții vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei.

Potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat, pensionarii care au grijă de nepoții lor ar putea primi, începând cu anul viitor, o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora. Indemnizaţia de nepot ar urma să fie primită de bunici în cazul în care părinții copilului decid să renunțe la concediul de creștere a copilului și să revină mai devreme la muncă.

Indemnizație

Astfel, pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici poate beneficia de o îndemnizație lunară pentru creșterea nepoatei/nepotului, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu copilul pentru care se solicită îndemnizația și dacă are acordul părinților.

Suma de care pot beneficia bunicii este de 650 de lei, egală cu suma care o primește mama sub formă de stimulent de inserție. Condiţia este ca bunicii să locuiască în România, împreună cu nepoții și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestora.

Indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei se acordă pe bază de cerere a unuia dintre bunici, însoţită de actele doveditoare privind calitatea solicitantului, relaţia acestuia cu nepotul/nepoata pentru care solicită dreptul şi acordul părinţilor.

Cererile se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Similar indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi stimulentului de inserţie, pentru indemnizaţia pentru creşterea nepotului/nepoatei nu se datorează impozit şi nici contribuţiile sociale obligatorii.

Proiectul legislativ care prevede această măsură se află de puțină vreme în atenția senatorilor și are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea de către Parlament și de publicarea în Monitorul Oficial.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Gheorghe says:

  ….Condiţia este ca bunicii să locuiască în România, împreună cu nepoții și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestora……..precum si dovada ca parintii sunt incadrati in munca si sunt platitori de impozit catre statul roman !!!

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Legea Mirosurilor a intrat în vigoare
  Aceasta prevede o amendă maximă de 30.000 de lei pentru persoane fizice și 80.000 de lei pentru persoane juridice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sportul frumuseții și al libertății absolute, la Săcădat
  Mai mulți copii și părinți din Oradea au petrecut clipe minunate la Centrul de echitație ,,Povești scrise de cai”.

  România

  Folosirea telefonului mobil poate deforma coloana
  Folosirea telefonului mobil poate deforma coloana, în cazul în care aparatul este ținut într-o poziție incorectă. Un kinetoterapeut explică exercițiul care corectează cocoşarea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesionalism şi empatie - La Capela - servicii funerare Non Stop!
  Până şi cei mai puternici dintre noi putem fi afectaţi profund de trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Optica Ovidiu Oradea oferă soluții și pentru încetinirea progresiei miopiei!
  Optica Ovidiu Oradea oferă soluții și pentru încetinirea progresiei miopiei!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doi pacienți pozitivi s-au externat pe proprie răspundere de la Infecțioase - Curteanu
  La secția de Boli Infecțioase de la Spitalul Curteanu a scăzut un pic numărul persoanelor internate. De luni și până marți, o singură persoană simptomatică a fost internată, dar s-au externat doi pacienți.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.