bihon.ro Web analytics

Indicele ROBOR a trecut pragul de 5 %, indicele IRCC în creștere

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Conform informațiilor publicate zilnic de BNR, încă de la sfârșitul lunii aprilie 2022, indicele ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și ROBOR la 1 an, a depășit pragul psihologic de 5 % și continuă să crească, fiind cotat la niveluri comparabile cu cele de acum zece ani.
Conform informațiilor publicate zilnic de BNR, încă de la sfârșitul lunii aprilie 2022, indicele ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și ROBOR la 1 an, a depășit pragul psihologic de 5 % și continuă să crească, fiind cotat la niveluri comparabile cu cele de acum zece ani.

 

Conform specialiștilor FoxyCredit această creștere va influența în mod considerabil acea categorie de clienți ai băncilor care dețin credite în lei cu dobândă variabilă, dependente de ROBOR.

În urmă cu 10 ani, în aceeași perioadă a anului, indicele ROBOR a înregistrat o valoare de 5,4%, în timp ce în luna august a aceluiași an crescuse la 6%. Ulterior acestei perioade ROBOR a scăzut continuu, datorită unor factori precum reducerea inflaţiei sau scăderea TVA la alimente, astfel încât în octombrie 2016 ajunsese la 0,69%.

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni se situa în jurul valorii de 1,5 % iar, la începutul anului în curs era de 3 %.

Un nivel mai mare, decât cel actual a fost înregistrat în primele luni ale anului 2013, valoarea acestuia depășind pragul de 6-6,5 %.

În prezent, o valoare de peste 5 % a indicelui ROBOR va atrage o majorare a ratei cu aproximativ 42% față de aceeași perioadă a anului trecut iar o valoare de 6% va mai adăuga o majorare suplimentară de 9%.

Indicele IRCC în urcare față de cel publicat în urmă cu 3 luni

IRCC – Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor este reglementat prin intermediul OUG 19/2019 și se aplică atât creditelor noi acordate, cât și contractelor în derulare, în cazul în care părțile sunt de acord.

În perioada următoare și creditele în lei ale căror dobânzi sunt compuse dintr-un indice de referință calculat în fiecare trimestru al anului ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară și marja fixă pe toată perioada derulării creditului vor crește însă nu la fel de mult. Indicele IRCC a crescut în acest moment la 1.86 % pe an, de la 1.17 % cât era în urmă cu 3 luni. Această majorare duce în prezent la o creștere a ratei față de acum un an cu 2 %, iar la o creștere preconizată la 2.65 % din iulie 2022 ratele vor înregistra de creștere de 9 %.

Cu toate acestea, creșterea indicelui ROBOR și IRCC nu influențează în acet moment dobânzile la împrumuturile rapide, acordate pe termen scurt. Conform datelor obținute prin intermediul unui calculator împrumut FoxyCredit dobânzile la aceste tipuri de împrumuturi rămân neschimbate în perioada următoare.

Avertismentele BNR

BNR, prin Consiulul său de Administrație a decis la începutul lunii aprilie 2022 o nouă majorare a ratei dobânzii la 3 % pe an, după ce aceasta a fost majorată la începutul lunii februarie de la 2% la 2.5 %.

Această decizie a fost explicată pe larg prin intermediul unui comunicat de presă remis de BNR, în care își exprimă îngrijorarea în special cu privire la perspectiva unei creșteri rapide a inflației. Contrar previziunilor de la finalul anului 2021 rata anuală a inflației a crescut gradual în primul trimestru al anului 2022. Trendul ascendent a ratei anuale a inflației CORE2 este favorizat în special de creșterea prețurilor la alimentele procesate, la energie și transport, dar și de blocajele existente în cadrul lanțurilor de aprovizionare și producție.

Mai mult decât atât, slăbirea, peste estimări, a activității economice în trimestrul 4 al anului 2021, cauzată de o performanță slabă în agricultură și scăderea PIB-ului la 2.4% față de 6.9% în trimestrul precedent au dus la o diminuare a aportului pozitiv al consumului populației.

Decisive pentru creșterea inflației sunt și majorările care vor fi determinate de prețul combustibililor, al alimentelor procesate, care se află în mod direct sub influența creșterii cotațiilor la țiței și materii prime, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale instituite.

Conform specialiștilor BNR, o altă sursă foarte importantă de riscuri și incertitudini aduce și absorbția fondurilor europene, condiționată de îndeplinirea unor scopuri și etape stricte în implementarea proiectelor aprobate.

Rămâne de văzut însă, admit specialiștii BNR, dacă ameliorarea situației epidemiologice în România, care a dus la încetarea stării de alertă și la ridicarea tuturor restricțiilor de mobilitate, își va dovedi efecte favorabile, în special asupra activității economice.

Advertorial!

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protocol de colaboare PMO Oradea - CJ Bihor, pentru organizarea de evenimente culturale
  Instituțiile de cultură din subordinea CJ Bihor vor fi implicate în organizarea de noi evenimente, iar APTOR și AMD le vor promova la nivel local și internațional.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucian Mocan, olimpicul care a contestat nota 9,90 și a luat 10
  “Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce acei profesori corectori nu mi-au acordat nota maximă de la început”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cât costă un bilet de tren până la Cluj, București sau Mangalia după scumpire
  Biletele de tren s-au scumpit în medie cu 20% începând cu luna iulie.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Meniul Zilei cu aromă spaniolă la Restaurant El Quijote Oradea! În fiecare săptămână va fi diferit!
  Te-ai săturat de aceleași opțiuni de mâncare la meniul zilei? Nu mai știi ce să mănânci la muncă? Nu mai știi ce să comanzi la birou?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caniculă urmată de furtuni, după care revine canicula
  Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de top cod galben de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  StarShinerS – locația ideală pentru ținuta ta de vis!
  Sunt peste 14 ani de când funcționăm pe piața din România, dar și cea internațională. 14 ani de muncă asiduă, de continuă dezvoltare și dorință de a revoluționa piața vestimentară.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.