bihon.ro Web analytics

Informații noi despre șomajul tehnic

De Dan Birta
Reactualizat la:

Informații noi despre șomajul tehnic

Békési Csaba FOTO: PTSC
Reactualizat la:
Certificatele de urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic. Orice angajator care își reduce sau întrerupe parțial sau total activitatea poate beneficia de șomaj tehnic.
Scris de Dan Birta - Certificatele de urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic. Orice angajator care își reduce sau întrerupe parțial sau total activitatea poate beneficia de șomaj tehnic.

În contextul ultimelor modificări legislative, Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a oferit, printr-o intervenție online, informații suplimentare legate de suspendarea contractului de muncă și acordarea șomajului tehnic.

Acesta a încercat să răspundă astfel și la întrebările provenite de la angajați și angajatori. Una dintre acestea se referea la cuantumul șomajului tehnic. „Indemnizația de șomaj tehnic reprezintă 75% din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Ordonanța 32 din 26 martie vine și reglementează acest aspect și spune că angajatorul poate suplimenta indemnizația cu diferența de până la minim 75%, dacă angajatorul își permite acest lucru”, a explicat Békési Csaba.

Fără certificat de stare de urgență

O altă întrebare la care a ținut să răspundă șeful AJOFM Bihor a fost cea legată de cine are dreptul la șomajul tehnic. „La șomaj tehnic au dreptul angajatorii care își întrerup sau reduc total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, pe baza declarației pe proprie răspundere a angajatorului. Mare atenție! Aceste date trebuie să se regăsescă și în REVISAL”, a precizat Békési Csaba.

Pentru a veni în ajutorul angajatorilor, au fost eliminate certificatele de stare de urgență. Legiuitorul a eliminat necesitatea cesrtificatului de stare de urgență. Au fost eliminate condiționalitățile legate de indicatori financiari și de numărul de angajați. Nu mai este nevoie de certificat de stare de urgență. Nu mai este nevoie de scădere cu 25% a încasărilor și nu mai există limita de 75% din numărul salariaților”, a subliniat șeful AJOFM Bihor.

Deci orice angajator care își întrerupe sau reduce total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, pe baza unei declarații pe propria răspundere poate beneficia de șomaj tehnic.

Cum se acordă șomajul tehnic?

Angajatorul solicită suma brută de 75% din salariul de încadrare al angajatului. Indemnizația este supusă impozitării, reținându-se CAS, CASS. „Solicitarea către noi va cuprinde trei documente: o cerere semnată şi datată de către angajator, declaraţie pe propria răspundere şi lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic. Plata sumelor se face pe baza cererii angajatorului, în termen de 15 zile de la data solicitării și validării, iar angajatorul are obligația ca în trei zile să vireze sumele nete către salariați”, a declarat Békési Csaba.
Acesta a lămurit și probleme angajaților care au mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate pe perioada stării de urgență. Vor beneficia de indemnizația la contractul cel mai avantajos. Angajatul care are mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin unul cu normă întreagă rămâne activ, acesta nu mai beneficiază de indemnizație de șomaj tehnic.

Referitor la PFA, IF, II, unde nu este cazul de contracte individuale de muncă, aceste persoane vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 75% din salariul mediu brut pe economie, sumă care se va solicita prin intermediul AJPIS Bihor.
Békési Csaba avertizează că toate documentele semnate de angajatori vor fi asumate de către reprezentantul legal.

Solicitări online

Conform OUG 30/2020, solicitările angajatorilor aferente lunii martie pentru perioada în care contractele de muncă ale angajaților au fost suspendate pot fi depuse în format electronic începând cu data de 01.04.2020, alături de documentele reglementate prin aceasta, pentru luna martie. Pentru luna aprilie, solicitările se vor putea depune începând cu luna mai.

Documentele vor fi transmise la o adresa unica creată în acest sens, aceasta fiind: bihor@anofm.gov.ro. Totodată pentru a veni în sprijinul pieței forței de muncă din județul Bihor, AJOFM Bihor pune la dispoziția celor interesați un număr de telefon unic valabil în timpul programului de funcționare al agenției: 0259.977, cât și numărul de telefon al șefului instituției: 0724.277.288.

Cine și în ce condiții poate beneficia de șomaj tehnic

Formulare online pentru cererile de plată a șomajului tehnic

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Adela says:

  Daca ma poate ajuta cineva… eu din 15 martie am cerere de a fi trecuta in concediu fara plata. Ca sa pot beneficia de somajul tehnic trebuie sa ma reactivez sau pot trece direct din concediu fara plata in somajul tehnic?? Va multumesc anticipat celor de buna credinta!

  • Fekete says:

   Sună la AJOFM Bihor.
   Găsești pe net număr de telefon.

  • Adrian says:

   De ce ai fost optata pt CFP?
   Nu puteai sa iti soliciti CO?

   Daca firma si-a sistat partial/total activitatea, ei erau cei care trebuiau sa initieze si sa ceara acel ajutor,in numele tau.

 2. Primar says:

  Bine ca statul isi retine cas si impozit le doresc celor care cred ca se poate trai cu 1000 de lei sa trăiască toata viata lor cu acești bani.

 3. Ala says:

  Pentru ce drq mai tin firmele de pe bors oamenii la lucru si evita somajul tehnic? Ce …. mai asteapta???

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Liceu la Sânmartin. Elevii vor putea studia turismul
  Cristian Laza, primarul de Sânmartin își vede visul de a avea un liceu în comună. Și aceasta se va întâmpla chiar din septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mangalianul circulă de la Oradea din 26 iunie
  Trenul InterRegio 1932, spre litoralul românesc, va circula pe ruta Oradea – Mangalia în perioada 26 iunie – 6 septembrie. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Constantin Bungău, reales rector al Universității Oradea
  Rezultatul alegerilor interne trebuie validat de Senatul Universității din Oradea și confirmat de Ministerul Educației. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Educaţia sexuală devine „educație sanitară". Va fi predată în școli cu acordul părinților
  Camera Deputaţilor a votat proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări. Va fi nevoie să îţi dai acordul pentru predarea materiei, pentru copilul tău.

  România

  Parlamentul a decis miercuri dublarea alocațiilor. Iohannis are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii
  Camera Deputaţilor a respins, miercuri, ordonanţa de urgenţă a guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă şi 98 de abtineri. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Americanii sunt gata să exploateze brucit în mina lui Vântu din Bihor
  Firma Amerocap, prin Magnum SRL, solicită concesionarea unor suprafețe de teren la Budureasa pentru a exploata mina de brucit, deținută în trecut de Sorin Ovidiu Vântu, apoi de Cosmin Gușe. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.