bihon.ro Web analytics

Întâlniri săptămânale în Clubul de dezbateri

Întâlniri săptămânale în Clubul de dezbateri

Reactualizat la:
În cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea a luat fiinţă în toamna anului trecut (2018) – sub bagheta expertă a doamnei profesor Elvira Groza – un „Club de dezbateri”.
Scris de farcas - În cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea a luat fiinţă în toamna anului trecut (2018) – sub bagheta expertă a doamnei profesor Elvira Groza – un „Club de dezbateri”.

Acesta este un cerc care îşi propune cultivarea abilităţilor de comunicare şi argumentare pentru elevii de liceu de la toate specializările existente în cadrul Colegiului. Formatul practicat în cadrul clubului pune accent pe tehnicile de persuasiune, strategii de argumentare, impactul asupra auditoriului – elemente definitorii pentru dezvoltarea personală a tinerilor în contextul dinamic al evoluţiei societăţii actuale.

Valorile promovate sunt deschiderea către dialogul multicultural, toleranţa faţă de opiniile adverse sau minoritare, responsabilitate în luarea deciziilor obiective, eficientizarea comunicării prin dezvoltarea gândirii critice, dezvoltarea abilităţilor retorice şi oratorice, dezvoltarea capacităţii de analiză şi sinteză, promovarea deschiderii culturale, oferirea unui cadru organizat pentru schimbl de idei, formarea capacităţii de a cerceta, analiza şi identifica soluţii, precum și promovarea individului conştient şi responsabil, implicat activ în societate.

„Ne propunem ca prin întâlnirile săptămânale pe care le avem Clubul de dezbateri să devină un spațiu în care ideile să se confrunte – după documentarea de rigoare, desigur – într-un mod critic, dar solid argumentat. Aici învățăm că nu putem avea dreptate tot timpul, dar că putem dispune întotdeauna de argumente și juste temeiuri” – îmi mărturisea acum ceva timp doamna profesor de filosofie Elvira Groza.

În data de 22 noiembrie 2018 a avut loc prima ieșire în public a debater-ilor eminescieni – dezbatere ce s-a desfășurat în sala de festivități a Colegiului orădean, în fața unui auditoriu numeros și curios în același timp – tema abordată fiind cuprinsă în întrebarea „ce contează mai mult în educația elevilor de astăzi: lectura sau calculatorul?”

O a doua dezbatere cu public s-a desfășurat cu ocazia Zilelor Colegiului – în data de 16 ianuarie – tema abordată de această dată fiind PRO sau CONTRA uniformizării în școală (dar nu numai, desigur…).

Mai trebuie spus că dezbaterile reprezintă o formă de argumentare cunoscută încă din Grecia antică, cultivată ca antrenament al argumentării. Dezbaterile vizează formarea deprinderilor de a argumenta la elevii de liceu. Există mai multe formate de dezbateri, toate având în comun abordarea unei teme din două perspective diametral opuse.

Abordarea de tip pro-contra le dezvoltă participanţilor abilitatea de a analiza diverse probleme controversate din multiple perspective, oferind o imagine nedistorsionată de prejudecăţi sau opinii majoritare, îi obligă să emită judecăţi asupra unui fenomen sau fapt folosind criterii obiective, să apere o poziţie folosind argumente susţinute de dovezi şi nu de opinii.

Participarea la ședințele Clubului de dezbateri de la Colegiul Eminescu din Oradea sunt voluntare, fiind așteptați să se înscrie la acest cerc câți mai mulți elevi interesați de arta oratoriei. Ședințele clubului sunt săptămânale, ele desfășurăndu-se după orele de curs, în fiecare zi de joi, de la ora 14.

Daniel Topală

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihoreanul dispărut a fost găsit într-o râpă abruptă
  Bărbatul, în vârstă de 84 de ani, a fost dat dispărut de luni, 25 mai, după ce a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Accident frontal între două tramvaie
  Mai multe persoane au fost rănite după ce două tramvaie au intrat în coliziune frontală în București.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Al 20-lea deces de coronavirus din Bihor: un bărbat de 51 de ani, confirmat după trei zile de la deces
  Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în Bihor a fost înregistrat un nou deces de coronavirus, la un bărbat de 51 de ani.

  Angajari BIHON

  Adeplast angajeaza personal
  Adeplast angajează personal pentru următoarele posturi:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1.000 de joburi la Târgul de Cariere Digital Oradea
  Au predominat locurile de muncă în sectorul IT, dar și cele pentru șoferi sau retail.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lipsa apei îi exasperează pe locuitorii din Ștei
  Activitatea companiei Solceta este reclamată de locuitorii Șteiului, care nu mai acceptă scuzele invocate pentru desele întreruperi de apă. Ultima avarie ține întregul oraș Ștei fără apă deja de trei zile, din noaptea de duminică spre luni, 25 mai! 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.