bihon.ro Web analytics

Intrare gratuită la expoziţa dedicată generalului Traian Moşoiu

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Intrare gratuită la expoziţa dedicată generalului Traian Moşoiu

Reactualizat la:
La Muzeul Oraşului Oradea se lansează cu ocazia zilei de 20 aprilie proiectul „Exponatul lunii”.
Scris de Camelia Bușu - La Muzeul Oraşului Oradea se lansează cu ocazia zilei de 20 aprilie proiectul „Exponatul lunii”.

Anul acesta se împlinesc 102 ani de când armata română condusă de generalul Traian Moșoiu a eliberat orașul Oradea de sub dictatura „proletară” instaurată de guvernul Béla Kun.
Ținând cont de încărcătura istorică a acestei zile și de importanța ei, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural anunță publicul că în 20 aprilie 2021 accesul la vizitarea expoziției „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea va fi gratuit”. Cu acest prilej vizitatorii vor primi cadou broșura tipărită în anul 2019 cu ocazia deschiderii expoziţiei. Călătoria în expoziţia permanentă a Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural se desfăşoară în patru încăperi tematice, în Corp A, et I.

Cu această ocazie va fi lansat și proiectul „Exponatul lunii”. Astfel, timp de o lună, va fi expus un obiect din patrimoniul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, având o valoare istorică, artistică sau simbolică deosebită.

 

Având în vedere semnificația zilei de 20 aprilie proiectul debutează cu expunerea lucrării în original aparţinând (pe atunci) căpitanului Traian Moșoiu, Spiritul ofensiv al infanteriei, București, 1909, pe care autorul a semnat olograf o dedicație pentru colonelul Em. Manolescu Mladian.

Începutul lunii aprilie a anului 1919 a fost unul punctat de o teribilă stare de tensiune în orașul de pe Crișul Repede și pentru teritoriul Bihorului, când începea o nouă eră. Decizia de unire a acestora cu România, făcută cunoscută prin reprezentanții trimiși la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, a fost astfel transformată într-un lucru concret.Mai multe detalii despre aceste evenimente se pot găsi pe site-ul muzeului www.muzeulmoo.ro. Accesul publicului se va face cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei COVID 19.

Programul de vizitare este cuprins între orele 10-18.

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Tautu says:

  Pe coperta scrie “de capitanul Traian Mosoiu batalionul 9 Vanatori”

 2. Tautu says:

  Fara prenume. Am comis-o si eu

 3. Lumina says:

  Poarta istoriei este drumul spre Eden.

 4. Oradean says:

  Nu vă e totuși un pic de rușine…………..
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Traian_Mo%C8%99oiu

  • Oradean says:

   Tu vorbesti de rusine, imputitule? Ne onoram eroii si un jeg ca tine nu are minimul bun simt sa respecte asta. Dar voi vreti respect din partea noastra si toleranta la toate provocarile?! N-ai vrea sa-l onoram pe Kun si pe Horty, ca sa-ti facem tie pe plac?

 5. Predarea armelor says:

  Au fost (1919) OPRITE greşeli istorice care fãceau anarhie pe baza unei alte anarhii.

 6. vdct says:

  Moșoiu măcar a fost un ardelean din prin părțile Brașovului, școlit la Theresianische Militärakademie din Wiener Neustadt, acolo unde în aceeași perioadă se instruia și viitorul comandant al regimentului 4 Oradea, general-locotenent Kratochwill Károly, nu un turc sau mai știu eu ce venetic ca generalul Davidoglu și alții…

  Păcat că articolul începe cu minciuna răs-repetată de un secol…
  Orașul nu a fost „eliberat” de armata română (nici n-avea cum, că doar nu era ocupat de forțe străine), formațiunile paramilitare comuniste fiind alungate de jandarmeria și poliția locală încă din 17-18 aprilie. Oficialitățile locale în frunte cu primarul Rimler au solicitat ajutorul armatei române staționate la Tileagd pentru rezolvarea unor nevoi de aprovizionare de primă urgență, după a cincea iarnă de război îndurat de localnici. Astfel, formațiuni ale armatei regale române au intrat în oraș „cu covorul roșu la scară”, (căutați pozele de epocă) fără a trage un singur foc de armă (deși tulburări au mai fost în perioada următoare). Iar instalarea administrației românești nu s-a putut face peste noapte din lipsă de …români, a durat luni de zile și chiar ani până au fost aduși funcționari de toate categoriile, cadre didactice, ofițeri de jandarmerie, etc…

 7. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.