Pentru cei care au trăit în acea perioadă, e o expoziţie nostalgică, pentru cei tineri e un prilej de a-şi imagina cum arătau locuinţele bunicilor lor în urmă cu vreo trei decenii. Expoziţia temporară „Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism” a fost vernisată la Muzeul Oraşului Oradea vineri, 16 mai, în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXVII-a.
În jur de 150 de obiecte ilustrează o realitate istorică, care privește viața de zi cu zi în comunism. Vizitatorii îşi pot face o idee despre felul cum româncele îşi decorau casa, personalizând cu bibelouri, mileuri sau obiecte din sticlă mobilierul standard din acea vreme. În vitrinele acelor ani stăteau înghesuite vaze, servicii de cafea, balerine din porţelan sau coşuleţe pictate manual.
Expoziţia cuprinde obiecte în mare parte donate de către orădeni în timpul campaniei „Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu”, demarată de către curatorii expoziţiei, dr. Cristina Liana Pușcaș și dr. Cristian Culiciu, în septembrie 2016.
În deschiderea evenimentului, dr. Ioan Ciorba, șeful secției Muzeul Orașului Oradea, a mărturisit că a fost destul de dificil pentru curatori să aleagă dintre multele piese care s-au adunat în colecţie, donaţiile continuând să vină spre muzeu.
„Văd prezente în sală atât persoane care au trăit în anii regimului comunist o perioadă mai lungă, văd şi tineri şi cred că expoziţia se adresează în egală măsură ambelor categorii de vârstă”, a spus la vernisaj Ioan Ciorba, care a prezentat contextul urbanizării şi industrializării în perioada comunistă şi aspectul estetic repetitiv care s-a impus pe mai multe planuri o dată cu acestea.
În acea vreme, un cadou binevenit pentru o doamnă consta, de obicei, într-o vază sau un bibelou. Privind vitrinele decorate excesiv, puteai să îţi faci o idee inclusiv de statutul familiei respective, în funcţie de calitatea obiectelor decorative.
Dr. Cristina Liana Pușcaș a subliniat faptul că obiectele expuse în vitrinele expoziţiei activează nostalgii, poveşti legate de aceşti martori tăcuţi ai perioadei comuniste. „Aceste obiecte au o seamă de valenţe memoriale, familiale, dar în acelaşi timp, ele reprezintă o identitate”, a spus curatorul, îndemnând elevii prezenţi la vernisaj să nu arunce „trecutul”, să păstreze astfel de obiecte care reprezintă un strop din istoria bunicilor şi părinţilor lor. Ele nu au o valoare mare pe piaţă, dar cu siguranţă au valoare sentimentală.
Dr. Cristian Culiciu a precizat că abia de un deceniu au început să se formeze prin muzee colecţii cu astfel de obiecte din perioada comunistă.
„Ceea ce vedem noi aici se referă la istoria vieţii cotidiene şi la istoria mentalităţilor. Sunt două categorii mari de istorie care se cercetează şi care se referă la noi toţi. Sunt obiecte care în timpul regimului comunist au fost martore ale modernizării societăţii, modernizare care înseamnă, din anii ’40 până în anii ’80, o schimbare a felului în care se locuia, o simplificare şi o standardizare a modului în care se locuia, pentru că, încet-încet s-a trecut de la locuinţele bogat decorate şi umplute cu fel de fel de obiecte, la cele simplificate şi decorate cu obiecte de decor simplificate”, a precizat curatorul.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 1 octombrie, în intervalul orar 10.00-18.00, de marți până duminică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!