bihon.ro Web analytics

Investiție de 1,3 milioane lei în infrastructura de gaz metan, inaugurată la Abram

De Veronica Bursasiu

Investiție de 1,3 milioane lei în infrastructura de gaz metan, inaugurată la Abram

Reactualizat la:
Stația de reglare-măsurare, inaugurată ieri, va asigura trecerea gazelor naturale din rețeaua de repartiție, în rețeaua de distribuție. Beneficiari ai investiției vor fi localnicii din Satu Barbă și Margine. În Abram, există rețea de gaze de aproximativ un deceniu, un sfert dintre locuitori fiind racordați.
Scris de Veronica Bursasiu - Stația de reglare-măsurare, inaugurată ieri, va asigura trecerea gazelor naturale din rețeaua de repartiție, în rețeaua de distribuție. Beneficiari ai investiției vor fi localnicii din Satu Barbă și Margine. În Abram, există rețea de gaze de aproximativ un deceniu, un sfert dintre locuitori fiind racordați.

Abram. Reprezentanți ai distribuitorilor de gaze, coordonatorul de proiect pentru introducerea gazului din cadrul Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Bistra- Barcău, Adrian Șimon, consilierul județean Călin Gal, primarul de Suplacu de Barcău, Nicolae Tivadar, au fost oaspeții primarului de Abram, Gabriel Octavian Nuțaș, la inaugurarea investiției Stația de reglare-măsurare. OMW Downstream Gas a fost reprezentată la nivel de director, prin domnul Adrian Antonie, iar Premier Energy, la nivel de manager de zonă, prin domnul Stefan Enyedi. „Prin această investiție, sperăm că, în prima fază, cel puțin 100 de familii din Satu Barbă și Margine se vor racorda la gaz. Și sper că, pe măsură ce oamenii vor realiza avantajele încălzirii cu gaze, vor opta tot mai mulți pentru acest sistem. Acum, urmează să obținem licența de distribuție a gazelor de la ANRE, după care se vor executa racordurile la gospodăriile oamenilor”, a explicat primarul de Abram Gabriel Octavian Nuțaș.

Stația de reglare-măsurare asigură filtrarea, reglarea, măsurarea gazelor naturale și constituie un ansamblu de aparate, armături și accesorii montate într-o constructie proprie, de tip cofret metalic. Stația de reglare-măsurare de la Abram e una de tip smart. Instalaţia de automatizare realizează achiziţia de date de la echipamentele hardware de control şi monitorizarea procesului, crearea unui istoric al datelor înregistrate, afişarea grafică a acestora, local sau la distanţă (dispecerat zonal sau central) şi integrarea lor într-un sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition).

Prezența managerului de zonă al Premier Energy la Abram are loc în contextul în care societatea, pe lângă Abram, are în concesiune localitățile Tăuteu și Suplac, care fac parte din ADI Bistra-Barcău. Managerul Stefan Enyedi explică că, în acest cadru, se dorește dezvoltarea sistemului de distribuție a gazelor naturale. Conform primarului de Abram, comuna pe care o conduce are în intenție dezvoltarea rețelei de gaz și în celelalte sate: Suiug, Cohani, Iteu Nou, Iteu și Dijir. Introducerea gazului, prin intermediul ADI Bistra -Barcău, unde sunt asociate 13 comune, e o variantă mult mai fezabilă de a avea acces la gaze, decât dacă fiecare comunitate ar încerca pe cont propriu un astfel de demers. „Pentru extinderea rețelelor de gaz, sunt necesare sume consistente. De exemplu, rețeaua de gaz de pe Valea Ierului, pentru nouă comune, pe o lungime de 270 km de rețea, ar necesita o investiție de 25 de milioane de euro. Lucrare pe care nu o face nimeni, în condițiile actuale. În cadrul ADI Bistra-Barcău, comunele partenere au posibilitatea de a accesa ori fonduri guvernamentale, ori fonduri europene”, explică Adrian Simon, coordonator al proiectului.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. POP NICOLAE says:

  Frumos articol. Intreb de ce despre Constructor nu s-a spus nimic.Lucram la acest obiectiv de 3 ani de zile pentru ca firma care a inceput constructiei retelei de gaz a bandonat lucrarea in 2009. In aceste conditii a fost necesar recostituirea traseului conductei in lugime de aprox 10 km prin sondaje si probe de presiune pe tronsone ,probe care sa garanteze ca lucrarile pot fi continuate si finalizate si in cele din urma conducta poata fi pusa in functiune.
  Va multumim onorata redactie pentru impartialitatea de care ati dat dovada in articolul din 25.06.2020.
  Cu respect
  Director SC Construct Calin SRL
  Nicolae Pop

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florica Cherecheș afirmă că poate dezamorsa „bomba ecologică” de la Derna
  Deputatul promite ecologizarea siturilor contaminate cu reziduuri petroliere de la Balc, Derna și Suplac.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și dr. Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 9

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 4

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.