bihon.ro Web analytics

Investiții blocate de Consiliul Local la Girișu de Criș

De Veronica Bursasiu

Investiții blocate de Consiliul Local la Girișu de Criș

Cum au votat aleșii
Primarul Ioan Pașca nu se dă bătut. E decis să apeleze și la sprijinul localnicilor pentru a realiza proiectul de dezvoltare a comunei.
Scris de Veronica Bursasiu - Primarul Ioan Pașca nu se dă bătut. E decis să apeleze și la sprijinul localnicilor pentru a realiza proiectul de dezvoltare a comunei.

Consiliul Local Girișu de Criș e un exemplu despre cum pot fi blocate proiectele de dezvoltare ale unei localități, dacă primarul nu are majoritatea voturilor. S-a întâmplat și la ultima ședință de Consiliu Local, când un consilier a lipsit, iar 7 dintre totalul de 13 aleși s-au opus în masă solicitărilor de concesionare a unor importante suprafețe de teren, venite din partea unor investitori care intenționau să-și extindă activitatea și să creeze noi locuri de muncă în comună.

Aleșii au respins și cererile a doi importanți investitori care doreau să creeze zone de agrement pe malul Crișului Repede, pe terenuri acoperite acum de gunoaie și care nu sunt productive. Nu e prima demonstrație de acest fel a aleșilor din Girișu de Criș. Ei s-au opus construirii unei săli de sport, modernizării școlii din localitate și transformării imobilului în Primărie, dar și altor proiecte. Aceasta în condițiile în care, spune primarul, „nici un consilier local nu a venit, în timpul mandatului său, cu un proiect de hotărâre pentru dezvoltarea comunei”.

„Nu mă voi opri din demersul de a atrage investiții în comună. Probabil în luna martie vom aduce din nou pe ordinea de zi solicitările de concesiune. Atunci voi cere să vină și oamenii din comună, să vadă cum votează aleșii”, spune primarul Ioan Pașca.

Șeful Primăriei Girișu de Criș Ioan Pașca are o majoritate fragilă în Consiliul local pe care o poate realiza doar cu sprijinul UDMR. În condițiile în care un ales a lipsit la ședința ordinară a Consiliului Local din decembrie și unul a votat împotrivă, sfârșitul anului a generat blocaje în dezvoltarea comunei. Aceasta ca urmare a respingeri în masă a solicitărilor investitorilor de a concesiona importante suprafețe de teren. „Au fost prezenți 12 consilieri din totalul de 13 consilieri, lipsind d-nul Meșter Marin. Ordinea de zi a avut 10 puncte, iar la Diverse, a fost solicitată consilierilor locali aprobarea, de principiu, în vederea demarării procedurilor de concesionare și închiriere a unor suprafețe de teren. Acest lucru a fost solicitat de către două societăți din satul Tărian și 2două persoane din satul Girișu de Criș. Aceștia au solicitat aceste concesionări de teren și închirieri în vederea extinderii obiectului de activitate”, explica primarul Ioan Pașca.

Șeful Primăriei Girișu de Criș anunța că întrucât comuna dispune de teren, e gata să închirieze sau să concesioneze teren potențialilor investitori. În aceeași ordine de idei, Primăria Girișu de Criș are aprobat deja un Plan Urbanistic Zonal prin care 23 de tineri au primit locuri de casă. Iată solicitările respinse de consiliul local: „S.C. CHEMX LPE SRL a solicitat suprafața de 2.000 mp de teren din fosta Fermă Zootehnică Tărian. Societatea are încadrate în muncă un număr de 8 persoane din satul Tărian, dorind ca după obținerea concesiunii să mai înființeze un număr de 4 locuri de muncă. La fel și SC Jurjiu Product a dorint să înființeze alte 4-5 locuri de muncă”, explică primarul de Girișu de Criș.

Nu vor nici zone de agrement

Aleșii au respins și solicitările a dăuă firme care intenționau să facă zone de agrement pe malul Crișului, acolo unde locurile sunt pline de gunoiae. „SC DEME SRL a solicitat suprafața de 27.300 mp teren în vederea realizării unei zone de agrement pe malul Crișului Repede, teren care este în prezent plin cu gunoaie și neproductiv. SC Nutrientul SA a solicitat suprafața de 4.500 mp teren în vederea realizării unei zone de agrement pe malul Crișului Repede, teren care este în prezent plin cu gunoaie și neproductiv.

Domnul Jurjac Dumitru din Girișu de Criș, fosta fermă Zootehnică, a solicitat suprafața de 7.544 mp pentru efectuarea unor construcții zootehnice”, precizează primarul. Care e decis să nu renunțe la ideea de a concesiona sau închiria teren celor care aduc plusvaloare în comună. O nouă încercare de a rezolva favorabil cererile va avea loc, probabil, în luna martie.

„Toate aceste terenuri urmau să fie scoase la licitație publică și după câștigarea licitației publice de către persoanele participante, acestea urmau să plătească taxe de peste 20.000 lei către bugetul local, conform rapoartelor de expertiză de pe aceste terenuri.

7 consilieri au votat împotrivă. Menționez că nici un consilier local pe timpul mandatului său, nu a inițiat nici un proiect de hotărâre pentru dezvoltarea comunei, în schimb unii opunându-se proiectelor de dezvoltare a comunei noastre, blocând proiecte precum: modernizarea Școlii Girișu de Criș și transformarea în Primărie comunală, construierea unei săli de sport, dar și alte solicitări de concesiuni în vederea dezvoltării economice a comunei ca și cele din precedenta ședință de consiliu. Pe unii din acești consilieri nu îi interesează dezvoltarea comunei, în schimb, înainte de a se prezenta la ședințe, vizitează caseria Primăriei pentru a-și încasa indemnizația de consilier în cuantum de 748 lei brut și 437 lei net pentru fiecare ședință la care participă. Las la latitudinea oamenilor să aprecieze dacă este mult sau puțin pentru activitatea unor consilieri”, a spus primarul Ioan Pașca.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Paul says:

  A inceput campania, pe spatele bihon…:)puneti la diverse proiectele….:)?,nu mai promovati asemenea prorcarii bihon.ro..

 2. cetatean says:

  Domnule Pasca, lasati prostiile, aceste terenuri va aduceau un plus imens in conturi , va pregatiti cumva de retragere si nu stiti de unde sa mai adunati?
  Ce spaga trebuia sa plateasca domnul Jurjac,? sa nu mai vorbim de cei de la firma Nutrientul , eu unul nu cred ca dumneavoastra chiar vreti sa dezvoltati comuna Girisu de Cris.
  Cat despre activitatea consilierilor, de ce publicati numa cand vreti listele cu voturile consilierilor, de ce nu ne spuneti ce se discuta la fiecare sedinta de consiliu? ca sa stim clar ce se voteaza in consiliu (in cazul in care se voteaza ), si nu aprobati dumneavoastra direct fara nici o sedinta de consiliu.
  Dar banii pe care ii primiti dumneavoastra ca primar nu vi se par cam multi , la ce activitate extraordinara aveti?
  Ar fi cazul ca toata lumea sa se trezeasca , sa vada clar ce ati facut pentru comuna si cate ati facut pentru familia dumneavoastra.

  • Magurean says:

   Sa stii ca terenurile alea aduc la bugetul local bani nu in buzunarul primarului eu fiind un antrepenor care a cerut teren acolo pentru dezvolarea companiei imi este irosit timpul aiurea datorita unor asemenea consilieri. Cu stima.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.