bihon.ro Web analytics

Investiţii masive şi la Aeroportul din Debreţin

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Cum Aeroportul din Oradea se modernizează, concurenţa transfrontalieră îşi extinde cursele aeriene şi investeşte în Aeroport.
Scris de erdei - Cum Aeroportul din Oradea se modernizează, concurenţa transfrontalieră îşi extinde cursele aeriene şi investeşte în Aeroport.

În timp ce pista Aeroportului din Oradea este în plin proces de reconstruire, iar terminalul a fost deja modernizat acum câţiva ani, nici concurenţa nu bate pasul pe loc. Dimpotrivă. Vecinii transfrontalieri de la Debreţin sunt în plină dezvoltare a aeroportului de acolo. În timp ce Oradea caută să-şi atragă primele curse internaţionale, Debreţin şi-a propus să devină un aeroport regional de prim rang, atât pentru transportul de călători, cât şi pentru transporturile de mărfuri.

Wizz deschide curse noi

Cea mai mare companie aeriană ungurească – Wizz Air – a anunţat că, din decembrie 2015 va avea la Debreţin o bază operaţională. În prezent, Wizz zboară de la Debreţin spre Londra-Luton şi Eindhoven. Urmează, din octombrie, Milano-Bergamo, iar din decembrie destinanţiile Paris-Beauvais, Bruxelles-Charleroi, şi Malmo (Suedia). În România, Wizz are baze operaţionale la la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Târgu-Mureş. Budapesta este centrul de operaţiuni al celor de la Wizz. Şi Lufthansa ar urma să opereze zboruri din Debreţin, informează site-ul dehir.hu.

În prezent, din Debreţin se mai zborată spre Antalya, Heraklion-Creta, Corfu şi Burgas, curse operate de Travel Service (Cehia), Freebird Airlines (Turcia) şi Bulgarian Air Charter.

Dezvoltarea rutelor internaţionale de pe Aeroportul din Debreţin are o semnificaţie importantă şi pentru Aeroportul din Oradea. Din cauza distanţei mici între Oradea şi Debreţin, Comisia Europeană nu va mai da Consiliul Judeţean Bihor posibilitatea de a subvenţiona cursele internaţionale spre destinaţiile aflate deja în portofoliul Aeroportului din Debreţin. Ceea ce nu înseamnă că operatorilor aerieni li se va interzice să zboare de la Oradea spre destinaţii la concurenţă cu Debreţin. Însă nu vor beneficia de ajutorul de stat pentru scutirea cu până la 50% din taxele de aeroport.

Vor avea terminal nou

Din toamnă, la Debreţin va fi gata noul terminal, ce va fi livrat la pachet cu centre de inovare şi incubatoare de afaceri. Aeroportul maghiar are prevăzute hale multifuncţionale, pe care intenţionează să le închirieze. Dezvoltatorii Aeroportului Debreţin au în vedere realizarea de structuri intermodale, prin conexiunea Aeroportului cu calea ferată şi cu autostradă. Aceasta deoarece aerogara din oraşul aflat la doar 70 de kilometri de Oradea are în vedere o dezvoltare atât pe partea de călători, cât şi pentru transport de mărfuri (cargo). Investiţiile se ridică la 1,3 miliarde forinţi (circa 18,5 milioane de lei), fiind derulate de către grupul Xanga din Debreţin, ce în 2011 prelua majoritatea acţiunilor la aeroport. Noile investiţii ar aduce cu sine alte 200 de locuri de muncă, transmite Istvan Herdon, CEO al grupului Xanga. Dacă anul acesta traficul de pasageri la Debreţin este estimat pentru 180.000 de persoane, pentru anul viitor se prognozează peste 300.000 de pasageri. Semn că autorităţile din Oradea şi Bihor trebuie să se mişte repede, pentru ca Oradea să poată capta curse şi călători spre destinaţii internaţionale.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.