bihon.ro Web analytics

Învie poveștile delegaților bihoreni la Alba Iulia

Reactualizat la:
105 delegați din Bihor au mers la Alba Iulia cu mandat imperativ să voteze Unirea cu Țara. Urmașii acestora sunt chemați să spună poveștile înaintașilor.
Scris de farcas - 105 delegați din Bihor au mers la Alba Iulia cu mandat imperativ să voteze Unirea cu Țara. Urmașii acestora sunt chemați să spună poveștile înaintașilor.

„Ne-am bucura dacă urmaşii Marii Uniri, cei 50 sau 70.000 sau câţi vor fi, ar avea un mesaj comun, aşa cum au avut strămoşii noştri, într-un fel de proiect de ţară”. Declarația îi aparține eurodeputatului Emilian Pavel, promotor al proiectului „Urmașii Marii Uniri”.

Asociația cu același nume își propune să readucă în conștiința publică aportul delegaților bihoreni la actul istoric de la 1 Decembrie 1918. Și, mai mult, să îi facă cunoscuți publicului larg pe urmașii celor 105 delegați din județul Bihor de la acea vreme, care au intrat în Sala Unirii din Alba Iulia, cu mandat imperativ de a vota Unirea românilor din Ardeal cu Regatul României.

Echipa proiectului, din care fac parte 20 de studenți, își propune ca site-ul web – www.urmasiimariiuniri.ro – să fie unul relevant atât prin prisma reflectării poveștilor delegaților bihoreni care au pășit în Sala Unirii, la 1 Decembrie 1918, cât și din perspectiva centralizării evenimentelor dedicate Centenarului, în acest an.

Urmașii își evocă înaintașii

Inițiativa s-a lansat oficial luni, la Muzeul Țării Crișurilor. Membră a Asociației, Cătălina Ficuț a vorbit despre stră-străbunicul său, Chiș Gheorghe din Burzuc, delegat din Bihor la Alba Iulia.

La rândul său, muzeograful Ana Martin a evocat memoria delegatului Petru Martin din Bălnaca. Aceasta a subliniat cum bunicul său a așteptat multă vreme venirea americanilor, în timpul comunismului.

Directorul Bibliotecii Județene, Ligia Mirișan, a relatat cum bunicul său, Gavril Chișbora din Chioag, a mers la Alba Iulia în numele birăilor din Bihor, arătându-se mândră că pe Declarația de la Alba Iulia apare și semnătura bunicului său, despre care a subliniat că fusese prieten cu personalități istorice ale Marii Uniri, precum Iuliu Maniu, Aurel Lazăr și gen. Traian Moșoiu, eliberatorul Oradiei.

Pe tot parcursul anului, Asociația Urmașii Marii Uniri își propune să-i aducă în față pe urmașii delegaților care au votat Unirea cu Țara, la 1918.

Delegații din Ungaria de azi

Pentru o parte dintre delegații Bihorului în cetatea lui Mihai Viteazul, din 1918, ne referim la cei din părțile Micherechiului/Mehkerek, ale Gyulei/Jula și de la Leta Mare/Letavertes, 1 Decembrie nu poate fi o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului. Noua graniță trasată între România și Ungaria i-a trecut pe partea ungurească, după Tratatul de la Trianon, văduvindu-i, astfel, de reîntregirea nației. „Au rămas străini de Marea Unire”, a ținut să spună vicele CJ, Ioan Mang, în prezența consulului român de la Gyula, Florin Vasiloni, a cărui activitate a fost lăudată de liderul PSD Bihor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  STROPI își face prieteni noi
  ABA Crişuri este prezentă în COMUNITECA cu ateliere de protecția resurselor de apă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutor pentru combustibil
  Peste 17.000 de fermieri primesc ajutor de la stat pentru combustibilul folosit în 2019, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

  BIHON Sport local

  CSC Sânmartin a pierdut duelul cu bihorenii de la Fuzesgyarmat
  Formația bihoreană de Liga a III-a, CSC Sânmartin, a pierdut meciul de pregătire susținut în Ungaria, pe terenul echipei Fuzesgyarmat, lider în Liga a III-a, Seria Est.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Nouă”, de la byron
  Formaţia byron a lansat sâmbătă seara, la Oradea, cel mai nou album, „Nouă”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sinucidere șocantă: un orădean a fost decapitat de un tren la Timișoara
  Incidentul șocant s-a petrecut sâmbătă după-amiaza în Gara de Nord din Timișoara. Orădeanul Cosmin Bele s-a sinucis după ce a postat un mesaj de adio: „PUIUKA MEA, acum chiar vin la TINE".

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cererea Unică de Plată se depune în perioada 2 martie – 15 mai
  În perioada 2 martie – 15 mai 2020 la Centrul Judeţean şi la Centrele locale ale APIA Bihor se vor depune Cererile Unice de Plată în cadrul Campaniei 2020.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.