bihon.ro Web analytics

ITM Bihor: Concediu și indemnizație pentru carantină

De Simona Drimbău

ITM Bihor: Concediu și indemnizație pentru carantină

Se recomandă dezinfectarea periodică a suprafețelor, dar şi a mâinilor
Reactualizat la:
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină.
Scris de Simona Drimbău - În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină.

Activitatea de comunicare și relații cu publicul a Inspecției Muncii nu va fi întreruptă, însă siguranța tuturor este cea mai importantă, în contextul actual. Astfel, inspectorii ITM recomandă publicului să evite deplasările care nu sunt obligatorii și să se limiteze la cele strict necesare.

Pentru depunerea documentelor, persoanele fizice și juridice au la dispoziție mijloace de comunicare electronice: pentru Inspecția Municii, https://www.inspectiamuncii.ro/contact, iar pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, la adresa: https://www.itmbihor.ro (e-mail:itmbihor@itmbihor.ro, fax.:0259407440).

Măsuri speciale

Inspecția Muncii atenționează atât angajatorii, cât și angajații şi lucrătorii, că au obligația să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea infectării angajaților şi lucrătorilor cu virusul COVID 19.

Angajatorii au obligația de a prelucra angajații asupra principalelor măsuri necesare a fi întreprinse, șii anume: spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave, evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate, acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut şi dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact, cu soluții pe bază de clor sau alcool.

Totodată, angajatorii trebuie să aibă în vedere dispozițiile legale conform cărora, măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă nu comportă, în nicio situație, obligații financiare pentru angajați.

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în OUG nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății și al Președintelui CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificările și completările ulterioare.

„Inspecția Muncii va verifica în continuare, cu responsabilitate, modul în care angajatorii respectă prevederile legale în vigoare, în domeniile de competență”, precizează Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.

În vederea prevenirii accidentelor de muncă, a bolilor profesionale sau a îmbolnăvirilor în toate aspectele legate de muncă, angajatorii au obligația de a întocmi un plan de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, igienico-sanitare și organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor, precum și de a asigura echipamentele individuale de protecție care să îndeplinească cerințele de securitate și sănătate în muncă, specifice locului de muncă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A căzut cu mașina în groapa pasajului subteran de pe bulevardul Magheru
  Un șofer a ajuns cu autoturismul în șantierul pasajului subteran de pe bulevardul Magheru.

  România

  Turiști fără carantină, din 15 iunie în Grecia
  Vacanțele de vară ar putea începe din 15 iunie. Potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres, al Ambasadei Greiei în România, din 15 iunie Grecia va primi turiști din România, Bulgaria și statele UE fără niciun fel de măsuri de carantină.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANM: Vreme instabilă, cu ploi torențiale și vijelii în majoritatea regiunilor, până miercuri seara
  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o informare de ploi şi vijelii, valabilă până miercuri seara în întreaga ţară.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  De Ziua Copilului, OTL scoate pe trasee flota rulantă de plimbare recreere - tramvaiul de epocă și autobuzul cabrio
  Accesul este coniționat de purtarea măștii de protecție, avertizează conducerea OTL SA.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statul plătește 45% din salariul persoanelor care revin din șomaj tehnic
  Firmele care angajează tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani și persoane cu vârsta peste 50 de ani primesc timp de 12 luni, 2.500 de lei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Record: 22 de cazuri noi de coronavirus în județul Bihor
  Conform datelor Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de coronavirus din județul Bihor a ajuns la 608. 17

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.