bihon.ro Web analytics

Joc de gleznă cu restructurările, la Consiliul Județean

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Joc de gleznă cu restructurările, la Consiliul Județean

Reactualizat la:
Deși vicele Bodea a anunțat restructurări la Consiliul Județean, unde 20% din angajați ar fi în plus, până la urmă, acestea vor fi făcute cu frâna de mână trasă, în cel mai bun caz. Celălalt vice, Ioan Mang, spune că dimpotrivă, ar fi necesare angajări!
Scris de Călin Corpaș - Deși vicele Bodea a anunțat restructurări la Consiliul Județean, unde 20% din angajați ar fi în plus, până la urmă, acestea vor fi făcute cu frâna de mână trasă, în cel mai bun caz. Celălalt vice, Ioan Mang, spune că dimpotrivă, ar fi necesare angajări!

Se plâng că bugetul județean ar fi fost ciuntit de Guvernul PNL, dar când vine vorba despre reducerea posturilor de la Consiliul Județean și instituțiile subordonate, măsurile întârzie la infinit. Iar acum, cu alegerile care bat la ușă, voința politică a binomului UDMR – PSD este la cote minime. În cadrul conducerii Consiliului Județean, „vicele” Bodea (ALDE) cere restructurări, acum, pe final de mandat, însă UDMR și PSD se arată refractare operării unor modificări importante. Deocamdată, tot ce a reușit să obțină Bodea de la Pásztor și de la Mang este contopirea celor două structuri prin care se alocă bani către diferitele proiecte ale ONG-urilor. Direcția de Implementare Proiecte (DDIP) va fi absorbită de către Direcția Socială Comunitară (DSC) și prin urmare, ar urma să se facă economie de 7-10 posturi, spune vicepreședintele Traian Bodea. Însă cifrele nu sunt deloc certe.

Joaca de-a restructurarea

„Pe reorganizarea în Consiliul Județean, Direcția Juridică ne-a spus «pas», deoarece am făcut deja una în ultimele șase luni. Dar nu ăsta este scopul principal, câte posturi dispar, ci să fie un Consiliu Județean mult mai funcțional. Și dacă dispar câteva posturi, tot nu vom scăpa de lipsa de buget declanșată de Guvernul PNL în toată țara”, e mesajul lui Ioan Mang, singurul dintre cei trei șefi județeni care își poate trece la activ ceva cu adevărat palpabil: reasfaltarea a 142 km de drumuri județene, în 2019.
Plecând de la premisa conform căreia Consiliul Județean va avea la dispoziție mai puțini bani în 2020, în ianuarie, vicepreședintele CJ, Traian Bodea, cerea restructurări în administrația județeană. Bodea spunea că CJ Bihor ar putea funcționa liniștit fără 20% din personal, iar unele instituții-satelit ar trebui contopite. Bodea nu înțelege de ce este necesar ca în Oradea să avem un teatru românesc și unul maghiar, când teatrul ar putea funcționa într-o singură instituție, cu două secții. Așa cum de altfel a și funcționat Teatrul de Stat Oradea, până în 2011, când impulsionat de UDMR-ul lui Kiss și Szabó Ödön, Consiliul Județean a ajuns la concluzia că cele două secții nu mai pot coabita într-o singură instituție…

Pasează pisica

Același Bodea ar vedea cele două reviste, Familia și Várad, dezbrăcate de personalitate juridică și puse în organigrama Bibliotecii Județene. Însă Bodea a vorbit și tot el a auzit. Colegii săi de coaliție din CJ, Pásztor și Mang, par surzi la propunerile lui Bodea. În afară de contopirea a două organisme-satelit, DDIP și DSC, care aveau același obiect de activitate, probabil că nimic nu se va schimba, pe fond. Inițial, Mang părea să fie de acord cu “împreunarea” Școlii de Arte „Francisc Hubic” cu Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale. Însă, acum, nimic nu mai este sigur.

“Noi am tot redus din aparatul propriu, dar sunt servicii unde ar mai trebui să angajăm oameni. Poate că pe Economic, dl Bodea știe mai bine, dar eu zic că la Tehnic suntem prea puțini, iar la Achiziții ar mai trebui oameni. Acolo se merge foarte încet”, aruncă Mang pisica în curtea vicelui Bodea, responsabil de Direcția Economică. În privința renunțării la personalitatea juridică a revistelor culturale, Mang nici nu vrea să audă. “Revista Familia este, poate, cea mai veche revistă de cultură din Transilvania. Ar fi de domeniul anormalului să desființăm revista”, spune Mang.

Tentaculele Județului

De partea cealaltă, Bodea are altă “poveste”. “Consiliul Județean are prea multe structuri subordonate. Puține instituții din România mai au o asemenea structură subordonată. Poate și datorită specificului din județ, cu colegii de la UDMR, care susțin și cultura maghiară”, spune Bodea, care crede că în ciuda strategiilor de ordin etno-politic, trebuie avută în vedere, cu prioriritate, eficiența. În ceea ce-l privește pe Bodea, dincolo de vorbe, nici acesta nu a făcut nimic concret pentru a spori eficiența la Consiliul Județean, în mandatul pe cale să și-l încheie.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  joc de glezna au facut toti consilierii PNL de la CJ in tot mandatul lor pt a bloca toate proiectele in judet doar de dragul intereselor politice ale lui bolovan !

 2. Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.