bihon.ro Web analytics

Judetul Bihor – poligon pentru gaze şi ţiţei

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Peste jumătate din suprafaţa judeţului a fost încadrată în perimetre pentru căutatea de ţiţei şi gaze. Inclusiv gaze de şist.
Scris de Demian - Peste jumătate din suprafaţa judeţului a fost încadrată în perimetre pentru căutatea de ţiţei şi gaze. Inclusiv gaze de şist.

Circa 1.000 de kilometri pătraţi. Aceasta este suprafaţa perimetrului de explorare-exploatare-dezvoltare ţiţei şi gaze EX-2 Tria, cel pe care NIS Petrol, firma deţinută de gigantul rus Gazprom, caută hidrocarburi. Prin comparaţie, suprafaţa Oradiei este una mică, având doar 156.2 kilometri pătraţi! În perimetru sunt cuprinse terenurile din extravilanul a 14 unităţi administrativ teritoriale: Oradea, Paleu, Biharia, Cetariu, Sălard, Sârbi, Ciuhoi, Derna, Popeşti, Spinuş, Chişlaz, Tăuteu, Săcueni şi Diosig.

Firma maghiară Acoustic Geophysical Services (ACS) efectuează deja pentru NIS (Gazprom) măsurătorile seismice menite să arate unde se găsesc ţiţei şi gaze, pe perimetrul EX-2 Tria.

Impresionantele maşini vor emite unde seismice în pământ, acestea având în plan să „mişune” pe o lungime totală de 1.815,7 kilometri liniari.

Însă în Bihor mai există alte trei perimetre de explorare-exploatare-dezvoltare petrol şi gaze. În total, cele patru perimetre petroliere ocupă peste jumătate din suprafaţa totală a judeţului Bihor, ce măsoară 7.500 de kilometri pătraţi! Toate cele patru sunt date deja în concesiune de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM): EX-1 Voivozi, concesionat către MOL, EX-3 Tulca, concesionat către Clara Petroleum (cu sediul la Londra) şi EX-4 Felix, concesionat către East-West Petroleum şi cedat de canadieni, la fel ca şi în cazul perimetrului Tria, către NIS Petrol.

Acordurile petroliere de concesiune se referă la ţiţei şi gaze naturale, nefăcându-se distincţia între gazele găsite în pungi şi gazele de şist. NIS Petrol a anunţat în vară că nu va căuta gaze de şist, chiar dacă acordul încheiat cu Statul Român nu îi interzice acest lucru. Ceilalţi concesionari, MOL şi Clara Petroleum nu şi-au făcut publice poziţiile faţă de exploatarea gazelor de şist.

Aleşii locali se pot opune

Două acorduri au fost deja aprobate de Guvernul Ponta, în decembrie 2012. E vorba despre EX-2 Tria şi EX-3 Tulca, iar pentru perimetrul Tria s-a şi cerut între timp Arhitectului-Şef al judeţului Bihor certificatul de urbanism pentru lucrări de prospecţiuni. În prealabil, însă, compania contractată de NIS, ACS trebuie să obţină avize din partea tuturor primăriilor implicate. Arhitectul-şef Maria Simon ne transmite că nu poate elibera certificatul de urbanism cerut pentru întreg blocul EX-2 Tria decât dacă sunt obţinute avize favorabile de la toate primăriile vizate, fără excepţie!

Deja, comunele Sălard şi Tăuteu, ambele cu primari UDMR, s-au opus explicit explorărilor. În acest sens, au fost emise deja Hotărâri de Consiliul Local. Primarul de Sălard, Miklos Nagy este hotărât să se opună, considerând intenţiile petroliştilor ca fiind nocive pentru viaţa oamenilor, a animalelor şi a mediului înconjurător. Nagy realizează că o dată începute, exploatările pot fi extrem de nocive pentru comunitate. „Sunt convins că exploatările pot duce la catastrofă. În Europa nu ar fi voie, deoarece poate dispărea apa curată. Iar când dispare apa, dispare viaţa. Poate să zică domnul Ponta ce vrea, eu trebuie să fac totul pentru binele comunităţii. Oamenii sunt speriaţi. 13 din 13 consilieri locali au spus «nu» exploatărilor!”, este hotărât primarul Nagy, care nu crede că dacă se vor găsi gaze de şist, petroliştii vor ezita să le exploateze. Indiferent de nocivitatea metodei folosite.

„Ce-o fi cu comuna noastră?”

Alte comune încă nu s-au decis. Primarul de Ciuhoi, Molnar Jozsef, este în expectativă. Spune că nu se grăbeşte să ia poziţie, deoarece, fiind abia la primul mandat, aşteaptă să vadă ce hotărâri iau primarii vecini, mai cu experienţă. Şi îl dă ca exemplu tocmai pe Nagy Miklos, de la Sălard. „Din cele 15 primării, dacă ceilalţi vor decide să accepte, noi o să fim abia a opta care le vom da decizia”, spune primarul Molnar. „Şi la noi este depusă cererea, dar nu avem semnat niciun protocol, fiindcă am ajuns acolo că deja au depus o decizie de la ei (NIS Petrol – n.r.) că n-or să caute gaze de şist. Însă oamenii s-au speriat. Întreabă ce-o să fie cu comuna noastră? Însă până acum, că fac nişte măsurători, nu le pot face nicio pagubă. Dacă va fi exploatare, va fi în faza a doua”, ne-a mai declarat primarul de Ciuhoi.

În schimb, primăriile Sârbi (PSD), Spinuş (PSD) şi Brusturi (PNL) au emis deja aviz favorabil, ne transmite Maria Simon. De aceea, în aceste comune au început sau vor începe măsurătorile seismice pe care firma maghiară Acoustic Geophysical Services le întreprinde pentru compania NIS Petrol. Arhitectul-şef al judeţului aşteaptă să vadă şi poziţiile primăriilor din Biharia, Cetariu, Paleu, Săcueni, Chişlaz, Derna, Diosig – toate aceste unităţi administrativ-teritoriale fiind pe perimetrul concesionat companiei NIS (Gazprom). De asemenea, arhitectul-şef Maria Simon aşteaptă să vadă şi avizul Primăriei Oradea, dacă va permite sau nu măsurători seismice în extravilanul municipiului, în zona de dealuri.

3perimetrul tria

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.