bihon.ro Web analytics

Kirei Melinda și disputa pe costul creșei în Oradea: cum să pierzi cu dreptatea în mână?!

De Cristina Ghilea

Kirei Melinda și disputa pe costul creșei în Oradea: cum să pierzi cu dreptatea în mână?!

Procesul inițiat de fostul consilier local UDMR Kirei Melinda, care acuză executivul local că a umflat costul creșei pentru a pune o apăsare financiară mai mare, ilegală, pe părinți, a ajuns într-o etapă interesantă: ex-consiliera reclamă că expertiza financiară îi dă dreptate dar că a apărut riscul ca decizia instanței să nu mai producă niciun efect din cauza tragerii de timp.
Scris de Cristina Ghilea - Procesul inițiat de fostul consilier local UDMR Kirei Melinda, care acuză executivul local că a umflat costul creșei pentru a pune o apăsare financiară mai mare, ilegală, pe părinți, a ajuns într-o etapă interesantă: ex-consiliera reclamă că expertiza financiară îi dă dreptate dar că a apărut riscul ca decizia instanței să nu mai producă niciun efect din cauza tragerii de timp.

Fost lider de grup UDMR în Consiliul Local și cea mai vocală dintre aleșii urbei în mandatul trecut Kirei Melinda și-a încheiat activitatea de consilier cu promisiunea că va dovedi o ilegalitate pe care Primăria, prin Direcția Socială Oradea a practicat-o ani la rând: introducerea în costul creșei per copil și a costurilor legate de salarizarea personalului. Kirei a descoperit că legea permite asta doar pentru creșele private, nu și pentru cele de stat.

„Subsemnata dr. Kirei Melinda, în iunie 2020, în calitatea de consilier local, am solicitat anularea Hotărârii Consiliului Local Oradea nr. 522/2020, prin care s-a stabilit un cost mediu lunar de 1908 lei/copil, pentru copii care frecventeaza creşe Oradea. Astfel părinţii celor aproximativ 400 de copii din creşe ar trebui să plătească de două ori mai mult ca cei din Cluj Napoca, şi de patru ori mai mult decât suma stabilită legal (484,68 lei/lună/copil)”, transmite, acum, ex-consilierul loca.
Ea relateaxă cum „executivul condus de primarul Ilie Bolojan, ulterior cel condus de primarul Florin Birta, au negat constatările mele, atât verbal în şedinţa consiliului local, cât şi ulterior în scris în faţa instanţei. De fapt, ei au inclus, contrar prevederilor legale, cheltuielile de personal în procedura de calcul a contribuţiei datorate de părinţi”.

Conform uzanțelor, prima cale de atac a HCL este sesizarea Prefecturii, dar Kirei spune că prefectul Ţiplea Dumitru, „în loc să verifice contul anual de execuţie bugetară al Municipiului Oradea, unde exista dovada clară a afirmaţiei mele (Anexa 7), şi prevederile legii 263/2007, art. 9, alin (4), fapt cei intră în atribuţiile sale, a înghiţit pe nemestecate argumentaţia Primăriei, dând un răspuns evaziv, trimiţând părinţii copiilor la angajatori să solicite de la ei decontarea cheltuielilor. Prefectul ştia, sau trebuia să ştie, că neexistând norme de aplicare angajatorii nu au cum să ramburseze părinţilor sumele respective”.

Expertiza financiară

Ulterior, Kirei și-a mutat lupta la Contenciosul administrativ. „Văzând atitudinea neconciliantă a executivului condus de primarul Florin Birta, similară predecesorului său instanţa a desemnat un expert judiciar pentru efectuarea expertizei financiar-contabilă. Raportul de expretiză contabilă judiciară a confirmat fără echivoc justeţea demersurilor mele, stabilind costul mediu lunar de 484,68 lei/copil, în locul celor 1908 lei”, relatează ea.

Cu experiza financiară defavorabilă, municipalitatea orădeană „care la început nu a avut nici o întrebare de pus expertului, acum solicită lămuriri suplimentare. Scopul este evident. Trag de timp, următoarea şedinţă a instanţei e pe 25 mai, iar în iunie se stabilesc contribuţiile pentru 2021/2022 şi astfel nu vor mai revoca hotarârea de consiliu incriminată”, susține fostul consilier.

În opinia sa, este inacceptabilă situația în care un expert face un raport într-o lună dar i se oferă, apoi, două luni pentru a-l explica în fața părții nemulțumite, motiv pentru care consideră că este doar o manevră de tragere de timp până când hotărârea pe care a atacat-o să își piardă valabilitatea.

În concluzie, Kirei transmite că așteaptă „ca domnii Ilie Bolojan şi Florin Birta să-şi ceară public scuze de la: familiile copiilor pe care i-au obligat mai mulţi ani la rând (nu numai în 2020/2021) să plătească în plus faţă de cele prevăzute prin lege; foştii şi actualii consilieri local PNL, care având încredere în primar şi sub presiunea disciplinei de partid au votat hotărârile respective. Ar fi just ca domnii menţionaţi să plătească costul expertizei, 1232 lei. din propriile indemnizaţii şi nu din bani publici”.
Totuși, consilierul consideră că nu ar fi lipsit de temei ca instanța să se pronunțe în această cauză: măcar pe viitor, consilierii și executivul ar putea acționa legal în privința acestor calcule.

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. claudiu says:

  no, si ce, ale lui kiss probleme au ajuns la pastle cailor, melindoo ce vrei? urgente, no loson nu ase mere la noi, hat suntem in ardeal, si melcu tusti
  nu mere dreptate, avem stangu

 2. Monica says:

  Este vorba despre creșele private? Ca nu inteleg, eu am dus fetita la cresa de stat dar nu au fost aceste sume!

 3. anti_usl says:

  Regret ca nu a mai candidat, femeia asta are cojones cat toti fatalaii din cl! Respect, doamna!

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, șoferi! Joi seara se închide circulația pe traseul Cetatea Oradea – Piața Unirii
  Întreruperea circulației va avea loc în intervalul orar 20:00 - 21:30.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Strada Diasporei: 400 m și 2,5 milioane de lei
  Strada se află în zona Spitalului TBC, fiind mărginită la nord de str. Izvorului, iar la vest de str. Oituz.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caz șocant în Bihor! Și-a înjunghiat fratele și și-a lovit mama, iar apoi a încercat să înjunghie un polițist
  Un bărbat de 27 de ani a fost reținut după ce a distrus mai multe mașini, și-a înjunghiat fratele și apoi a atacat un polițist. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcții Erbașu a început proiectarea centurii Sânmartin
  Constructorul are la dispoziție 14 luni pentru proiectare și execuție.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.