bihon.ro Web analytics

La Hospice Emanuel Oradea „adăugăm viață fiecărei zile”

De Veronica Bursașiu

La Hospice Emanuel Oradea „adăugăm viață fiecărei zile”

Reactualizat la:
Începând cu anul 2012 Hospice Emanuel a beneficiat de susţinere financiară în implementarea a şapte proiecte prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.
Scris de Veronica Bursașiu - Începând cu anul 2012 Hospice Emanuel a beneficiat de susţinere financiară în implementarea a şapte proiecte prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.

Acum, Hospice Emanuel adaugă viaţă fiecărei zile pe care bolnavii o au de trăit pe acest pământ.

Fundaţia Hospice Emanuel anunţă lansarea proiectului „Adăugăm viaţă fiecărei zile” – un program de suport psihosocial pentru cele mai scurte vieți și cei dragi ai lor. Proiectul a câştigat un concurs de proiecte şi va fi sprijinit cu suma de 25.000 RON de către Fundaţia Pentru Comunitate şi Compania MOL România. Suma va putea fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor înscrise în proiect pe perioada implementării, Februarie – August 2021.

„Realitatea negativă a vieţii copiilor bolnavi sau care au un membru al familiei restrânse bolnav le ameninţă potenţialul de adaptare, învăţare şi măiestrie asupra mediului. Un principiu al îngrijirii paliative este acela conform căruia „Nu putem adăuga zile la viaţa pacientului, dar putem adăuga viaţă zilelor” pe care fiecare bolnav le are de trăit pe acest pământ. Ţinând cont de nevoile specifice ale fiecărui pacient şi ale familiei sale, acest obiectiv poate fi atins în diverse moduri, dar având ca scop ultim trăirea unei vieţi împlinite până la capăt”, spune psihologul Hospice Emanuel Oradea, Daria Barna.

Programul „Adăugăm viață fiecărei zile” vizează creşterea calităţii vieţii şi facilitatea adaptării la schimbări negative de viață pentru pacienți pediatrici diagnosticați cu o boală limitantă de viață în stadiu avansat și pentru copii cu un frate sau părinte grav bolnav, prin intermediul unor intervenții specializate de suport psihosocial. „Terapiile acordate sunt bazate pe dovezi şi corespunzătoare nivelului de dezvoltare al fiecărui copil în parte. Intervenţia include jocul şi arta terapeutică, pregătirea psihologică pentru proceduri medicale şi pentru evenimente negative de viaţă şi educaţia cu scopul de a reduce distresul emoţional, anxitatea şi durerea şi de a facilitate copingul adecvat la schimbări negative de viaţă. Când moartea este iminentă, cu compasiune şi sensibilitate, intervenţia se va axa pe construirea de moşteniri, amintiri care pot fi păstrate și prețuite mult timp după despărțirea de cel drag şi pe împlinirea dorinţelor speciale ale pacientului. După decesul pacientului urmează un proces complex de jelire care este parcurs cu mare dificultate atât în cazul în care cel pierdut este un copil, cât şi atunci când cel pierdut este un părinte adult tânăr. În acest caz intervenţia va lua forma terapiei suportive şi a consilierii de doliu. În fapt, consilierea de doliu începe înainte de deces, deoarece familia trăieşte un doliu anticipativ a cărui complicare poate fi prevenită prin minimalizarea potenţialelor regrete, prin pregătire psihologică şi facilitatea reconcilireii, coeziunii familiei şi a luării de Bun rămas”, spune psihologul Daria Barna.

Un element inedit al programului îl constuituie intenţia de a celebra fiecare zi de naştere (a copiilor participanţi) care va avea lor pe parcursul desfăşurării proiectului. „Intervenţia psihosocială nu se rezumă la a minimaliza distresul emoţional, ci vizează şi creşterea emoţiilor pozitive prin celebrarea vieţii şi a frumuseţii prezente, prin împlinirea unor dorinţe speciale şi prin facilitatea de experienţe memorabile pentru întreaga familie”, a precizat psihologul Daria Barna. Fundaţia Hospice Emanuel mulţumeşte pe această cale Fundaţiei Pentru Comunitate şi Companiei MOL România pentru susţinerea acestui proiect.

Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie emoțională sau terapie prin artă pentru copii care trăiesc cu dizabilități, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. De la lansare și până în prezent, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost alocate fonduri totale de 3.642.000 lei ONG-urilor pentru derularea a 209 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională, incluzând peste 11.500 de beneficiari în activitățile lor. „Colaborarea nu este doar esența dezvoltării, ci contextul în care putem atinge mai multe vieţi decât am putea reuşi de unii singuri vreodată”, spune psihologul Hospice Emanuel Oardea, Daria Barna.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cooka says:

  Folositi texte copiate din engleza trecute prin programe de traducere gratuite sau limba romana este inca o provocare? Faceti dintr-un material informativ un text suparator de genul : ”scopul de a reduce distresul emoţional, anxitatea şi durerea şi de a facilitate copingul adecvat la schimbări negative”’. Mai mult grija si atentie acordata inclusiv exprimarii in publc nu strica.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesionalism şi empatie - La Capela - servicii funerare Non Stop!
  Până şi cei mai puternici dintre noi putem fi afectaţi profund de trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate.

  BIHON Sport local

  Irina Bara va juca finala turneului din Florida! Șteianca a eliminat în semifinale o româncă!

  Mapamond

  Imobil din Gaza în care erau companii media, distrus într-un atac israelian. Hamas ameninţă
  Armata israeliană a distrus, sâmbătă, un imobil cu înălţimea de 12 etaje din oraşul Gaza în care erau sediile unor companii media, inclusiv al agenţiei Associated Press şi al postului de televiziune Al Jazeera, afirmă surse locale.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scrisoare deschisă a artiştilor trupelor Teatrului „Szigligeti Színház” către consilierii judeţeni
  „Nu vă alungați artiștii din oraș!”. Este îndemnul artiştilor trupelor Teatrului „Szigligeti Színház” către consilierii judeţeni printr-o scrisoare deschisă. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident în Vadu Crișului: Tânăr de 39 de ani, transportat cu elicopterul SMURD la spital după ce s-a răsturnat cu ATV-ul
  Accidentul rutier s-a produs sâmbătă după-masă, în localitatea bihoreană Vadu Crișului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acum 11 ani a aflat că mai are de trăit doi ani. Consilierul care luptă din scaunul cu rotile pentru cei cu dizabilități
  Ovidiu Milian este consilier local la Dobrești și președintele Asociației „Nu ești niciodată singur”. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.