bihon.ro Web analytics

Lacul Cicoş din Săcueni ascunde frumuseţi aproape neştiute ale Bihorului

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Lacul Cicoş din Săcueni ascunde frumuseţi aproape neştiute ale Bihorului

Reactualizat la:
La începutul anului 2020, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor a constatat o scădere a nivelului apei din Lacul Cicoş.
Scris de Simona Drimbău - La începutul anului 2020, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor a constatat o scădere a nivelului apei din Lacul Cicoş.

Zona a fost monitorizată de către comisarii de mediu bihoreni care au constatat că: „în prezent starea stare de conservare a lacului este foarte bună şi nivelul apei este corespunzător”.

Aria protejată are o suprafață de 741 hectare şi cuprinde păduri de foioase, pajiști, tufărișuri, mlaștini, turbării, ape curgătoare, bălți şi terenuri arabile cultivate. Zona găzduieşte mai multe specii de amfibieni, cum ar fi broasca mare de lac, broasca roșie de pădure, broasca râioasă brună, buhaiul de baltă cu burtă roșie și țestoasa europeană, singura specie de țestoasă acvatică din România.

Specii ameninţate

Arborii bătrâni adăpostesc şi două specii amenințate: croitorul mare al stejarului şi rădașca, cea mai mare insectă de la noi, cu dimensiuni de până la 8-9 centimetri. Tot acolo se află şi cea mai mare colonie cuibăritoare de stârci cenușii din bazinul Ierului, cu peste 100 de cuiburi, foarte gălăgioşi, aflaţi parcă într-un permanent conflict.

La câteva minute distanţă faţă de pădurea seculară de stejari care adăpostește colonia de stârci, se află rezervația: Lacul Cicoș. Așezat într-o covată adâncită, în albia mlăștinoasă a unui afluent al râului Barcău, lacul se întinde pe o lungime de circa jumătate de kilometru și adăpostește un complex de bălţi şi mlaştini, cu un ochi de apă a cărei adâncime depășește trei metri şi jumătate. Acolo s-a format un plaur compact, pe o suprafață de circa două hectare şi jumătate. Este ultima formațiune complexă de acest gen, păstrată până astăzi în Câmpia de Vest. Țesătura vegetală plutitoare, străpunsă de exemplare masive de arin și de ochiuri de apă înșelătoare, se mișcă sub fiecare pas, făcând extrem de riscantă orice tentativă de traversare.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Calin says:

  Nu mai faceti reclama secretelor bine ascunse altfel vor fi invadate de catre toti cocalarii si zdrentele care vor selfie si arunca o tona de peturi in urma lor.

 2. daacumtrolez says:

  chiar e frumos. așa-i că nu vă puneți să faceți și aici turism, să vie toți săracii și să-și bage pula de săraci și în locul ăsta? vezi lacul cu nuferi.

  • Jani says:

   Doamna sau domnisoara Drimbó.Nu cumva lacul acesta se numeste”csikós”,inca din timpul dacilor?Ca si piata Ócska,azi este ocica,piata Ószer din Cluj e oser…

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 6

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.