bihon.ro Web analytics

Lansare de carte: „Istoria presei culturale din Oradea”

Reactualizat la:
La Muzeul „Iosif Vulcan” va avea loc, miercuri, lansarea cărţii lui Florin Ardelean.
Scris de Camelia Busu - La Muzeul „Iosif Vulcan” va avea loc, miercuri, lansarea cărţii lui Florin Ardelean.

Lect.univ.dr. Florin Ardelean vă invită la lansarea cărții sale „Istoria presei culturale din Oradea”, care va avea loc miercuri, 11 decembrie, ora 17, la Muzeul „Iosif Vulcan” (Oradea, str, Iosif Vulcan nr. 16).

Volumul conține trei secțiuni. Prima este compusă din zece studii dedicate lui Iosif Vulcan și revistei “Familia”. Venerabila publicație culturală este înfățișată pe o secvență istorică cuprinsă între 1865-2000, iar directorul primei serii, cel ce i-a dat viață și faima, este abordat într-o perspectivă nouă.

„Alături de literatură (proză scurtă, roman şi cronici de carte) sau de eseu, «livrările» mele pe piaţa bunurilor simbolice s-au orientat, mai ales în ultimii 15 ani, şi spre istoria presei locale. Stau mărturie cele două volume consacrate presei bihorene între anii 1989-2000 (Dogmă şi opinie, respectiv Jurnalism şi tranziţie – 2007). Ulterior, preocupările m-au condus spre un domeniu mai special, oarecum de nişă, acela al istoriei presei culturale. După ce activitatea academică s-a întrepătruns cu aceea de muzeograf, am început să studiez cu atenţie prima serie a revistei Familia, fiind fascinat de alura unui om şi editor de gazete, Iosif Vulcan, pe nedrept redus la statutul de naş literar al lui Mihai Eminescu. Chiar dacă este deosebit de onorant faptul că în paginile revistei sale l-a debutat pe cel ce mai apoi avea să fie etichetat drept poet naţional, înclin să cred că este cu totul reducţionist unghiul acesta de abordare, lăsându-se într-un subsidiar păgubos dimensiunea cu adevărat importantă a personalităţii sale. Mai multe studii prezente între copertele acestei cărţi au drept scop reevaluarea acestuia, până la a pretinde, pe deplin temei, că I. Vulcan este cel mai important editor de gazete culturale din întreaga noastră modernitate”, scrie Florin Ardelean.

Cartea mai oferă alte patru studii cu privire la alte reviste și oameni de cultură orădeni, dar și două texte, în Addenda: “Vieți paralele: Vasile Mangra și Vasile Lucaciu” și “Evreii din Oradea și parabola măslinelor zdrobite”.

Amfitrionul manifestării va fi Aurel Chiriac, director al Muzeului Țării Crișurilor. Alături de autor, vor vorbi despre carte Ioan Moldovan și Ioan F. Pop.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  15 milioane de euro, finanţări pentru împăduriri
  S-a prelungit până, pe 31 martie 2020, depunerea cererilor de sprijin pentru schema de împădurire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ePiramida, funcţională de luni
  Platforma online poate fi accesată parţial, în baza codului numeric personal. Pentru acces la toate secţiunile, utilizatorul trebuie să ceară Primăriei, online sau la ghişeele din Piramidă, validarea contului.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea va juca cu Dinamo în semifinalele Cupei
  Turneul Final Four al Cupei României se va desfășura la Cluj-Napoca, la 9-10 februarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu
  Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parc industrial în locul vechiului CET
  Directorul demisionar al Termoficare SA, Stănel Necula, anunţă refuncţionalizarea terenului de la CET-ul vechi de pe Borșului. După toate probabilităţile, Necula va rămâne în administraţia locală, la Termoficare SA şi după intarea în vigoare a demisiei depuse ca urmare a unei condamnări penale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală
  Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.