bihon.ro Web analytics

Lapte şi corn şi dacă s-au închis şcolile

De Simona Drimbău

Lapte şi corn şi dacă s-au închis şcolile

Reactualizat la:
Proiectul de hotărâre ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru producătorii români de lapte.
Scris de Simona Drimbău - Proiectul de hotărâre ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru producătorii români de lapte.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), se modifică programul „Cornul și laptele”. Astfel, în cazul în care cursurile se țin în mediul online, cum se întâmplă în acest moment la noi în țară, produsele, respectiv laptele și cornul, să fie livrate la domiciliul elevului sau să fie ridicate de către părinți sau chiar de către elevi de la sediul instituției de învățământ de care aparțin.
„În cazul scenariilor 2 şi 3 de organizare şi desfăşurare a cursurilor conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020, cu modificările ulterioare, sesiunile de degustare prevăzute la alin. (2) se pot asigura la domiciliul preşcolarilor şi elevilor prin distribuirea unui pachet de produse/preşcolar/elev în condiţiile de distribuţie stabilite pentru cele două scenarii şi cu respectarea condiţiilor aplicabile produselor care pot fi degustate”, se arată în proiectul de hotărâre, publicat pe site-ul MADR.

Prevederi

În actul normativ se precizează că elevii vor putea intra în posesia produselor zilnic sau săptămânal și prin ridicarea lor de către părinți sau chiar de către ei înșiși.

”Preşcolarii şi elevii prevăzuţi la alin. (21) prezenţi la cursuri conform scenariului 3, prevăzut de Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020, cu modificările ulterioare, primesc produsele zilnic sau săptămânal retroactiv, prin ridicarea acestora de către părinţi/reprezentanţi legali/ocrotitori legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi, pe baza evidenţelor de participare la cel puţin o oră de curs/zi”, se mai arată în proiect.

Răspunzători de condițiile de depozitare a produselor vor fi însă directorii școlilor, care trebuie să comunice direct cu furnizorii în ceea ce privește cantitățile ce trebuie livrate preșcolarilor și școlarilor. „Directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar răspund de respectarea condiţiilor de igienă privind primirea, depozitarea şi distribuţia produselor, după caz, de comunicarea directă cu furnizorul în privinţa cantităţilor ce trebuie livrate preşcolarilor şi elevilor prevăzuţi la art. 8 alin. (2)-(31), precum şi de întocmirea evidenţelor prezenţei preşcolarilor/elevilor la distribuţia produselor şi la desfăşurarea măsurilor educative”, se stipulează în actul normativ.
În cazul în care se vor redeschide școlile, ministerul Agriculturii propune ca ca porţia de produs lactat să fie înlocuită cu o porţie de lapte, iar porţia de corn şi/sau baton să fie înlocuită cu o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

„În cadrul scenariilor de organizare şi desfăşurare a cursurilor conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările ulterioare, decizia luată conform prevederilor art. 18 alin. (3) lit.a) poate prevedea ca porţia de produs lactat să fie înlocuită cu o porţie de lapte, iar porţia de corn şi/sau baton să fie înlocuită cu o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, cu respectarea numărului de porţii pe parcursul unei săptămâni aşa cum este prevăzut la alin. (3), sub rezerva ca aceste informații/opțiuni să fie prevăzute în documentele achiziției, anterior inițierii procedurii de atribuire, în conformitate cu prevederile legale în domeniul achiziţiilor publice”, propune MADR.

În cazul în care o anumită cantitate de produse va rămâne nedistribuită, aceasta va merge către organizaţii umanitare, unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire şi asistenţă medico-socială sau în favoarea beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice.

Responsabili de luarea măsurilor necesare în vederea evitării acumulării de stocuri şi pentru modificarea clauzelor contractuale pentru asigurarea posibilităţii redistribuirii produselor vor fi consiliile judeţene şi/sau locale.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Medalii pentru sportivii bihoreni! Nou record stabilit de Ionuț Lupaș!
  Bihorenii s-au numărat printre protagoniștii competiției organizate de Federația Română de Powerlifting.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Record coronavirus: aproape 200 de decese în 24 de ore. 4.272 cazuri noi în România, 108 în Bihor
  Marți, 01 decembrie, la orele prânzului, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în România au fost confirmate încă 4.272 cazuri de coronavirus. 2

  BIHON Opinii

  România la 1 Decembrie. Ce avem nevoie, înainte de tradiționalul „La mulți ani!”
  Vom reuși ca stat-nație abia atunci când obsesia pentru investiții, educație aplicată, muncă, grija pentru sănătate, mediu și solidaritate socială vor deveni religie de stat.

  Mapamond

  VIDEO | Prăbuşirea și explozia spectaculoasă a unui meteorit a fost suprinsă de camerele de supraveghere
  Un meteorit a fost filmat în timpul prăbuşirii în Japonia. Meteoritul a fost vizibil mai ales în partea de vest a ţării. Meteoritul s-a dezintegrat înainte să ajungă pe Pământ.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Record negativ în Bihor: 16 pacienți cu coronavirus au decedat. 108 cazuri noi și 239 vindecări
  Prefectura Bihor anunță că de luni până marți au fost confirmate 108 cazuri de coronavirus în județ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei scenarii pentru salariul minim pe economie în 2021
  Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a propus trei scenarii pentru creșterea salariului minim brut în anul 2021. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.