bihon.ro Web analytics

Lecția de zilei de luni cu psihologul Nica! Principii esențiale pentru viață și profesie

Reactualizat la:

Lecția de zilei de luni cu psihologul Nica! Principii esențiale pentru viață și profesie

Reactualizat la:
Ziua de luni este un coșmar pentru mulți oameni. Fie că aduce cu ea o nouă zi de lucru, de școală sau fie că reprezintă un nou început, ziua de luni nu a fost prea îndrăgită nicicând.
Scris de Oana Farcas - Ziua de luni este un coșmar pentru mulți oameni. Fie că aduce cu ea o nouă zi de lucru, de școală sau fie că reprezintă un nou început, ziua de luni nu a fost prea îndrăgită nicicând.

 

Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.

În prezentul articol vom prezenta principiile esențiale pentru viață și profesie.

Vom începe prin a identifica valoarea simbolică a cuvântului principiu. Fiecare dintre noi, nutrește în interiorul său anumite dorințe. Aceste dorințe generează un anumit mod, un stil de viață care va condiționa aproape toate acțiunile pe care a persoană le va întreprinde Multe dintre aceste dorințe generează acțiuni care trebuie să se supună unor condiții precum: simplu, ușor, plăcut, comod și confortabil.

Așadar, conduita unei persoane va fi direcționată de aceste dorințe, condiții și acțiuni care trebuie să fie simple, plăcute, ușoare, comode și confortabile. Atunci când acțiunile care trebuie întreprinse nu îndeplinesc aceste condiții, persoana se va simți frustrată și nemulțumită deoarece ea și-a imaginat viața în acest fel. Realizând acțiuni care o vor conduce ulterior la starea comodă anticipată, persoana va accepta starea de disconfort generată de aceste acțiuni intermediare, dar cu o cantitate mare de frustrare.

Pentru clarificare vom recurge la un exemplu: o persoană consideră că ar trebui ca viața să fie mai ușoară, cu multe vacanțe și cu posibilitatea de a-și procura orice își dorește atunci când își dorește. Din acest motiv va accepta să meargă la lucru dar aproape orice activitate ar trebui să îndeplinească la serviciu, îi va aduce un nivel crescut de frustrare. Aceasta, deoarece nu îi este îndeplinită condiția de confort, ușor și comod.

Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi, în anumite situații are propria zonă de comoditate, de așteptare a confortului, a plăcerii și ușurinței de a realiza ceva. Din păcate tocmai aceste dorințe și așteptări de a fi ușor, plăcut, comod, simplu și confortabil conduc oamenii către nemulțumire și frustrare, fără ca aceștia să conștientizeze acest lucru. Cum? Foarte simplu. Aceste așteptări vor fi mereu infirmitate de către viață.

Din acest motiv specialiștii au demonstrat faptul că o viață trăită pe baza principiilor devine mult mai echilibrată și asumată decât o viață trăită pe baza dorințelor și așteptărilor. Devine astfel foarte importantă acțiunea de căutare, identificare și însușire a unor principii valide și sănătoase de viață. Modalitatea de integrare a unor principii de viață se poate realiza în două direcții: fie pornind de la o situație de viață, în urma căreia persoana și-a stabilit un anumit principiu de viață; fie pornind de la identificarea unui anumit principiu și conștientizarea rațională a faptului că acel principiu va putea aduce satisfacții. În ambele situații persoana se va lovi de o dificultate majoră: integrarea principiului.

Integrarea principiului devine foarte dificilă datorită vechilor obiceiuri și obișnuințe. Datorită așteptărilor și dorințelor de lejeritate din partea vieții. Iar principiul realizează tocmai acest lucru: scoate persoana din zona de confort. Principiul trebuie respectat și nu negociat. Odată stabilit, acesta trebuie urmat orice ar spune dorința sau comoditatea.

În continuare, pe baza studiilor de specialitate, am conceput o listă de principii care pot genera activism și determinare, echilibru și mulțumire, satisfacție și bucurie. Toate acestea vor veni în timp deoarece psihicul nostru renunță cu greu la vechile obiceiuri de căutare a confortului, comodității, simplității și plăcerii. Este nevoie de o perioadă de pregătire și acomodare cu noile principii (30 de zile). Apoi urmează o perioadă de susținere a noilor principii, chiar dacă ni se pare că suntem falși iar ceea ce facem nu ne caracterizează (3 luni) dar apar și primele rezultate. Iar ultima etapă în care respectăm principiile chiar și atunci când simțim că nu vrem sau nu ne dorim, doar pentru faptul că așa am decis (3 ani). După această perioadă noile principii vor putea face parte din noi și vor ieși la iveală în mod natural. Este la fel ca și atunci când am învățat să scriem. La început nu înțelegeam mai nimic.

Apoi în al doilea an am început ușor să înțelegem senul dar tot ni se părea fals acest comportament deoarece noi eram obișnuiți cu joaca și nu cu scrisul. Tocmai din acest motiv, foarte multe persoane vor spune: ”dar eu nu pot face asta pentru că nu sunt eu. Parcă sunt o altă persoană. Parcă sunt falsă”. Și așa este. Parcă nu suntem noi atunci când vrem să ne schimbăm. Atunci când dorim să înlocuim ceva vechi cu ceva nou. Dar odată ce depășim această stare (3 luni), noile aspecte ne vor ajuta și mai mult în viață.

Așadar, următoarea parte a materialului va cuprinde o listă care conține mai multe principii pentru viața personală și cea profesională. Această listă a fost elaborată pe baza studiilor specializate în calitatea vieții, dezvoltarea profesională, atingerea succesului și echilibrului psihic.

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

http://www.bihon.ro/lectia-zilei-de-luni-cu-psihologul-sorin-nica-relatia-cu-un-partener-dificil/2365921

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  15 milioane de euro, finanţări pentru împăduriri
  S-a prelungit până, pe 31 martie 2020, depunerea cererilor de sprijin pentru schema de împădurire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ePiramida, funcţională de luni
  Platforma online poate fi accesată parţial, în baza codului numeric personal. Pentru acces la toate secţiunile, utilizatorul trebuie să ceară Primăriei, online sau la ghişeele din Piramidă, validarea contului.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea va juca cu Dinamo în semifinalele Cupei
  Turneul Final Four al Cupei României se va desfășura la Cluj-Napoca, la 9-10 februarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu
  Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parc industrial în locul vechiului CET
  Directorul demisionar al Termoficare SA, Stănel Necula, anunţă refuncţionalizarea terenului de la CET-ul vechi de pe Borșului. După toate probabilităţile, Necula va rămâne în administraţia locală, la Termoficare SA şi după intarea în vigoare a demisiei depuse ca urmare a unei condamnări penale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală
  Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.