bihon.ro Web analytics

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Ai grijă la gândurile tale, căci devin acţiunile tale

De Oana Farcaș

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Ai grijă la gândurile tale, căci devin acţiunile tale

Reactualizat la:
„Ai grijă la Gândurile tale pentru ca ele vor deveni Cuvinte, cuvintele vor deveni acțiuni, actiunile îți vor crea caracterul, iar caracterul îți va modela destinul”.
Scris de Oana Farcaș - „Ai grijă la Gândurile tale pentru ca ele vor deveni Cuvinte, cuvintele vor deveni acțiuni, actiunile îți vor crea caracterul, iar caracterul îți va modela destinul”.

Este important în viață să ajungem la un moment în care să conștientizăm consecințele propriilor noastre acțiuni. Oamenii au sentimentul că sunt liberi si acționează independent dar din păcate acest lucru este o iluzie. Oamenii cad prada propriilor impulsuri. Aceasta nu este nici libertate nici independență. Aceste impulsuri reprezintă fie instinctele noastre, fie traumele noastre, fie educatia noastră. O persoană liberă si independenta este aceea care Este conștientă în mod real de consecințele propriilor acțiuni si decide sa faca ceea ce este bine și nu ceea ce este placut si convenabil pentru ea. Decide sa nu aleaga calea simpla si confortabilă ci calea principiului si a valorilor.

Astfel acea persoană devine o persoană da caracter, cu principii, o persoană actualizată, care si-a depășit condiția instinctuala, a traumelor si a educației precare. Este o persoană liberă si eliberată de sub tutela acestor demoni inferiori. Libertatea, eliberarea și independența înseamnă caracter, principii si valori. Înseamnă desprinderea de dorințe, comoditate si confort. Nu este ușor, dar probabil ca me rita incercat. Iată așadar care sunt primele 15 virtuți (dintr-un total de 30) pe care comunitatea științifică le-a certificat ca fiind elementele componente ale echilibrului și dezvoltării umane reale: Un om de caracter, autoactualizat și conștient de sine:

1. Nu duce o viață fragmentată, împrăștiata
2. A atins întregimea interioară
3. Este calm, așezat și înrădăcinat
4. Nu este deviat de la curs de niște furtuni
5. Nu se prăbușește sub povara greutăților
6. Mintea lui este constantă iar inima îi este de încredere
7. Virtuțile sale nu sunt virtuțile tinereții ci ale maturității, ale celui care a învățat din bucurie și durere
8. Găsește puterea de a nu se lăsa dominat și iritat de nesatisfacerea nevoilor naturale: hrană, somn, sex
9. De multe ori trece neobservat pentru că, deși pare bun și vesel, este totodată rezervat
10. Posedă virtuțile discrete ale celor înclinați să fie folositori, dar nu are nevoie să dovedească nimic lumii: umilință, cumpătare, reticență, temperanta, respect si autodisciplina blândă
11. Răspunde cu blândețe cand este aspru incercat
12. Este tăcut când este acuzat pe nedrept
13. Este demn cand alții încearcă să îl umilească
14. Este cumpătat când ceilalți încearcă să îl provoace
15. Duce lucrurile la bun sfârșit

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Debut fulminant în Europe Cup. Au fost „lei” în fieful „vulturilor”
  CSM CSU Oradea a învins pe Beșiktaș Istanbul în primul meci din Turcia.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Procurorul Bogdan Sergiu Chiș, delegat șef la DNA Oradea
  Membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au decis, în ședința de marți, delegarea pe funcția de șef al DNA Oradea a procurorului Bogdan Sergiu Chiș. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cuzap: Album istorico-geografic - o carte de vizită pentru sat și oamenii lui
  Monografia satului Cuzap, adunată într-o lucrare pe cât de elegantă pe atât de plină de conținut, a apărut la finele anului trecut, la editura Ratio et Revelatio.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul - o miză tot mai mare
  Deși rezultatul alegerilor locale, dar și parlamentare, au arătat clar că județul Bihor este dominat copios de către PNL, UDMR insistă în Capitală pentru funcția de prefect. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la Jandarmeria Bihor: Peste 5.000 de misiuni pentru menținerea ordinii publice
  În premieră. Jandarmeria Bihor a primit în cei 101 ani de funcționeare Placheta de Onoare a Ministrului Afacerilor Interne.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tribunalul Bihor a respins propunerea de arestare preventivă a lui Victor Micula
  Judecătorii Tribunalului Bihor au respins, marți, propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor de arestare preventivă a lui Victor Micula. 15

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.