bihon.ro Web analytics

Legea care prevedea că asistentele medicale trebuie să aibă bacalaureatul a fost respinsă

Legea care prevedea că asistentele medicale trebuie să aibă bacalaureatul a fost respinsă

Proiectul de lege inițiat de medicul și deputatul USR Adrian Wiener privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost respins de Parlament. Absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, se vor putea înscrie în continuare la o școală postliceală sanitară.
Proiectul de lege inițiat de medicul și deputatul USR Adrian Wiener privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost respins de Parlament. Absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, se vor putea înscrie în continuare la o școală postliceală sanitară.

Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, încearcă pentru a doua oară să treacă prin Parlament acest proiect de lege.

„Cei care decid asupra lipsei reformelor din sănătate consideră că asistenții medicali fac doar injecții. Sentimentul evident este că a fost un vot pentru patronii școlilor postliceale de asistente. Am vorbit și cu Ordinul Asistenților Medicali, care susține această lege. Nu există un motiv rațional pentru ca ea să fie respinsă. Ai impresia că te lovești de un zid care este impermeabil la orice argument”, a declarat Adrian Wiener pentru HotNews.ro.

Adrian Wiener ar fi așteptat un răspuns legat de această propunere de lege și de la Ministerul Sănătății.

„M-aș fi așteptat ca și Ministerul Sănătății să spună ceva, dar nu a spus nimic. Profesia de asistent medical este una pentru care în alte țări ai nevoie de studii superioare, nu e tâmplărie. Calitatea actului medical depinde în mare măsură de asistentul medical. Personalul medical trebuie definit prin profesionalism, empatie, dar mai ales prin capacitate de asimilare continuă a informațiilor”, mai spune Wiener.

Medicul la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a primit o „replică cinică” de la un parlamentar AUR, cu privire la acest proiect de lege: „Nu înseamnă că dacă nu ai bacu’ nu știi să faci o injecție”.

Adrian Wiener a venit cu un răspuns prompt la replica primită.

„Această replică spune totul despre cum este percepută profesia de asistent medical. La fel de cinic au respins și PNL – PSD, aducând argumentul discriminării față de tinerii care au posibilitatea de a urma alte căi profesionale, chiar dacă nu au promovat bacalaureatul. Pe scurt, cei care decid asupra (lipsei) reformelor din sănătate consideră că: asistentele/asistenții fac doar injecții; profesia lor este egală cu orice altă pregătire oferită de școlile profesionale.

În calitate de medic și strict ca opinie proprie asum faptul că profesia medicală, dincolo de vocație, este una care necesită maturitate și responsabilitate deplină. Bacalaureatul este un examen național, nu unul de excelență. Un pas esențial pentru reforma și creșterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovării acestui examen de maturitate”, adaugă Adrian Wiener.

Ordinul Asistenților Medicali din România susține proiectul de lege

Respingerea proiectului de lege este cu atât mai greu de explicat cu cât inițiativa legislativă era susținută inclusiv de Ordinul Asistenților din România – organismul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașe. Ordinul Asistenților Medicali din România a susținut proiectul de lege „tocmai pentru că ar crește prestigiul profesiei”, potrivit lui Wiener.

Ordinul Asistenților Medicali este, practic, echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesia de asistent medical.

Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala București, declara, în urmă cu două luni, că inițiativa legislativă depusă de Adrian Wiener este „o propunere foarte bună, pentru că ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie”.

„De multă vreme se discută în zona profesională despre acest lucru. Ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie. Bineînțeles că, după aceea, prin pregătire continuă, ei ar reuși să fie niște profesioniști adevărați. Acum vom vedea dacă nu cumva legea disciminării nu va împiedica acest proiect.

Părerea mea, ca președinte de organizație ce reprezintă asistenții medicali și personal, ca profesionist, este că această barieră – diploma de bacalaureat – este necesară, măcar la școlile postliceale sanitare, deoarece aceste școli au un specific special. Aceste școli pregătesc oameni pentru a profesa în spitale, pentru a face îngrijiri de sănătate. Nu oricine poate să facă acest lucru, iar pregătirea trebuie să reflecte atât maturitate, cât și valori personale, pentru că este o profesie vocațională – lucrăm cu oameni, nu cu piese care pot fi refăcute”, a adăugat Carmen Mazilu.

Carmen Mazilu a explicat în se situație se află acum cei care merg la o școală postliceală sanitară fără bacalaureat.

„Ce s-a întâmplat până acum? Ei intrau fără bacalaureat și ieșeau, uneori, fără bacalaureat din școala postliceală sanitară. Practic, primeau o diplomă de absolvire, dar, atunci când mergeau la spital pentru a se angaja, majoritatea dosarelor de concurs aveau cerințe și pentru bacalaureat.

Din acest motiv, foarte mulți dintre ei nu au reușit să se angajeze – practic, s-a creat posibilitatea existenței unei mase de absolvenți de școli postliceale care nu aveau acces la posturile din spitale. Spitalele au dreptul să își selecteze personalul și, dacă unui portar sau unui instalator îi ceri să aibă bacalaureatul, la asistenții medicali părea puțin paradoxal să nu impui această cerință – diploma de bacalaureat.”

Concluzia la care a ajuns președinta Ordinului Asistenților Medicali este că legea reprezintă o „propunere foarte bună și chiar ar trebui implementată, pentru că în felul acesta am putea să știm că vor avea acces la școlile postliceale sanitare oameni pregătiți.”

Ce prevedea proiectul de lege inițiat de Adrian Wiener și respins de Parlament

„Lege pentru modificarea art. 44 alin. (9) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011:

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Alineatul 9 al articolului 44 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat.”

Proiectul de lege a fost semnat de alți 38 de deputați și senatori USR.

Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi consultate integral AICI.

Situația celor care merg la o școală postliceală sanitară fără diploma de bacalaureat

Încă există posibilitatea ca ei să obțină diploma de absolvent al școlii postliceale de asistenți fără diploma de bacalaureat. Totuși, spitalele pun condiția diplomei de bacalaureat la concursul de angajare, potrivit lui Carmen Mazilu.

Dar, Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege, afirmă că pot fi cazuri rare și nu este exclus să existe, în spitalele din România, și asistenți medicali fără diplomă de bacalaureat.

„Unii dintre cei cu care am vorbit, pentru că m-am documentat pentru acest proiect, mi-au spus că da, există uneori astfel de cazuri, posibil în spitalele de stat și în mediul privat”, a mai adăugat medicul.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Craiova says:

  Poi de ce sa faca si postliceal ? Direct angajate la spita, au timp sa invete de pe youtube restu.

 2. Big Farma says:

  Țara te vrea prost.
  La fel și mafia Big Farma.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  România

  Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore - Statul va câștiga 60% din redevențe în urma exploatării
  Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri,25 mai, Legea Offshore.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu cauzat de o afumătoare improvizată - o casă și o anexă au fost salvate
  Pompierii militari bihoreni au intervenit în cursul nopții de marți spre miercuri, 25 mai, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Aușeu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce tipuri de ampermetru există? De ce ampermetrul digital este cel mai folosit?
  Ampermetrele sunt folosite pentru a detecta probleme în circuitele electrice( niveluri neobișnuit de ridicate sau scăzute de curent). Primul poate indica o funcționare defectuoasă a componentelor pentru un scurtcircuit, în timp ce, cel din urmă poate fi un semn de întreruperi perturbatoare sau impedanță electrică neobișnuită. Este obligatoriu să verifici prizele folosind un ampermetru atunci când efectuezi reparații sau schimbi o siguranță.Ampermetrele nu trebuie confundate cu voltmetrele, care măsoară tensiunea dintr-un circuit. Tensiunea electrică este diferența de potențial electric dintre două puncte dintr-un circuit și, prin urmare, cantitatea de forță necesară pentru a muta sarcina între ele. Ampermetrul digital – ce trebuie să știi despre el?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Indicele ROBOR a trecut pragul de 5 %, indicele IRCC în creștere
  Conform informațiilor publicate zilnic de BNR, încă de la sfârșitul lunii aprilie 2022, indicele ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și ROBOR la 1 an, a depășit pragul psihologic de 5 % și continuă să crească, fiind cotat la niveluri comparabile cu cele de acum zece ani.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.