bihon.ro Web analytics

Legea Mirosurilor a intrat în vigoare

De Simona Drimbău

Legea Mirosurilor a intrat în vigoare

Reactualizat la:
Aceasta prevede o amendă maximă de 30.000 de lei pentru persoane fizice și 80.000 de lei pentru persoane juridice.
Scris de Simona Drimbău - Aceasta prevede o amendă maximă de 30.000 de lei pentru persoane fizice și 80.000 de lei pentru persoane juridice.

Legea mirosurilor introduce în legislația românească termenul de „disconfort olfactiv” definit ca fiind „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.

Tot prin această lege este introdus și „planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a 2 instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.

Noi reguli

„Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv”, se arată în noua lege.

Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin autoritățile publice din subordinea sa, supraveghează și controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția atmosferei și gestionarea zgomotului ambiental, în care scop: dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz. De asemenea, solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricțiilor și interdicțiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de poluanți și a disconfortului olfactiv şi solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.

Astfel, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. miron says:

  30 000 este o suma uriasa pentru marea majoritate a cetatenilor, probabil parlamentarii au atabilit acest cuantum pentru persoanele fizice raportandu-se la salariile lor exorbitante si exagerat de mari, de la nivelul salariilor lor nesimtite stabilesc amenzi uriase de parca toti ar castiga la nivelul lor, halal clasa politica.

 2. gobilborac says:

  Iti merge burta si nu ai luat midicamentele recoamndate de tembelizor!? , besi pe ascuns ? si nu platesti taxe de basina ?, ti-a auzit vecinul prin pereti ca besi copios ca in sfarsit ai pus mana pe niste fasole?! ia amenda bobita ce facusi?!
  Politia locala in actiune! am pris 2 partzari si un besinos adevarat ! Hatz!

 3. Beni says:

  vorbiti voi vorbiti, dar in secolul 21 eu am un vecin cu buda in curte, la oras! Si ghiciti ce: are baie in casa dar cand l-am rugat sa inchida buda ca doar are baie in casa, a spus ca apa aia care curge la wc e scumpa si el nu darama buda. Habar nu aveti ce mirosuri apar la adieri ale vantului… Acuma sa vezi cum darama buda in doua zile, abia astept sa il intalnesc!

 4. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.