bihon.ro Web analytics

Licitația pentru dezinsecție e în prelungire, din cauza contestațiilor

De Cristina Ghilea

Licitația pentru dezinsecție e în prelungire, din cauza contestațiilor

Reactualizat la:
Primăria efectuează acum dezinsecțiile tot cu vechiul operator, cu un contract intermediar, după ce vechea înțelegere va expira.
Scris de Cristina Ghilea - Primăria efectuează acum dezinsecțiile tot cu vechiul operator, cu un contract intermediar, după ce vechea înțelegere va expira.
Lansată la finalul anului trecut, în 22 decembrie, licitația pentru atribuirea unui mega-contract pentru serviciile de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și aplicarea de tratamente fitosanitare nu are nici azi un câștigător. Procedura a fost contestată în mai multe rânduri de actualul dețintător al statutului de operator DDD, firma Coral Impex SRL, iar contractul cu aceasta expiră la finele lunii.
Au existat două contestații depuse de Coral Impex, ambele tranșate la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în favoarea petentului. Ca atare, Primăria a optat pentru varianta de a prelungi contractul pentru serviciile firmei Coral, până la finalul anului sau până la definitivarea licitației pentru desemnarea noului operator.
Au optat pentru o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț, invocând „extrema urgență” a situației: „Extrema urgență a fost generată de faptul că procedura de licitatie deschisă inițiată prin anunțul de participare CN1027337 la data de 31.12.2020 nu a fost încă finalizată, ca urmare a contestațiilor și a plângerilor depuse, care au generat o decalare a termenului de depunere de oferte din 8.02.2021 până la data de 14.06.2021. Având în vedere că contractul în vigoare expiră la data de 23.06.2021 și fiind evident faptul că procedura inițiată nu se va finaliza până la această dată, Municipiul Oradea va fi în situația în care nu va putea asigura prestarea activității de dezinsecţie, deratizare și tratamente fitosanitare”, se arată în motivarea opțiunii pentru această procedură de achiziție. De altfel, legea prevede obligatia autorităţii administraţiei publice locale de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor şi rozătoarelor: „Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice, operatorii economici, cetăţenii cu gospodării individuale şi asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor şi rozătoarelor purtătoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din spaţiile pe care le deţin cu orice titlu”.
Astfel, municipalitatea se așteaptă ca operatorul DDD Coral Impex să accepte un contract temporar, care să fie reziliat de drept la data la care procedura de licitație deschisă va fi atribuită, iar contractul aferent va fi semnat. Valoarea totală estimată a contractului pentru acest an este de peste 587 mii lei fără TVA.
„Nu puteam lăsa orașul fără dezinsecție, nu puteam rămâne descoperiți nici măcar o zi”, spune viceprimarul Marcel Dragoș.
În 2016, serviciile DDD au fost atribuite către Coral Impex în urma unei licitații, iar prețul contractului a fost de 390 mii lei pe an fără TVA, respectiv peste 1,5 milioane lei fără TVA, pe patru ani.

Contract înzecit

Miza contractului nou este mult mai mare, în condițiile în care suma pusă la bătaie de Primăria Oradea în licitația lansată la finalul anului trecut este de peste 17 milioane lei. Înzecirea valorii contractului are legătură atât cu pretențiile executivului local, cât și cu prevederile legale în domeniul DDD. În ultimii ani, de la o vară la alta, problema țânțarilor și a tigrilor platanulului s-a acutizat, mai ales că perioadele în care au fost programate primele tratamente de combatere s-au suprapus peste vremea ploioasă, iar eficiența acestora a fost slabă.
În plus, începând din acest an, administrațiile publice au obligația de a face dezinsecție cu utilaje care asigură împrăștierea tratamentelor peste proprietățile private, până la o adâncime de 25 m. La asta se adaugă și includerea cimitirelor în suprafața acoperită de serviciile plătite de primărie.
În contractul actual cu Coral, operatorul a avut sarcina de a acționa contra dăunătorilor de patru ori pe an. La lansarea licitației, primarul Florin Birta a precizat că frecvența va crește la 12 acțiuni pe an. Pentru această licitație erau depuse, până acum, paru oferte.
0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 5

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.