bihon.ro Web analytics

Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro

De Veronica Bursașiu

Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro

Reactualizat la:
Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909.
Scris de Veronica Bursașiu - Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909.

Oradea are noroc că Lidia Popa e şef al Direcţiei Regionalizare – Centre de Profit din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română. Cu orădeanca în această poziție, în sfârșit, Palatul Poștelor din Oradea va fi reabilitat.

„Vestea buna pe care pot să o dau pentru Bihor, este că anul acesta vor începe lucrările de reabilitare a clădirii Poștei Mari din Oradea de pe str. R. Ciorigariu. Valorea bugetata este 4.375.000 euro. Finanțarea este parțial din surse proprii CNPR și partial dintr-un credit de investiții. Am putea avea autorizația de construcție luna aceasta, urmând să aibă loc licitația pentru lucrările de reabilitare fațade și șarpanta clădirii”, ne-a declarat şeful Direcţiei Regionalizare – Centre de Profit din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română. Palatul Poștelor Oradea este o clădire, monument istoric înscris pe Lista monumentelor istorice din județul Bihor, un imobil construit între anii 1894-1909, în stil eclectic. site/urile de spcialitate scriu că „pe harta lui Halácsy din 1859, pe acest amplasament apărea deja o clădire a poștei, care era o construcție modestă cu parter. Ideea ridicării unei construcții mai impozante a apărut în anul 1893. Concursul lansat de Ministerul Poștelor a fost căștigat de arhitectul Rimanóczy Kálmán senior, dar sediul poștelor s-a edificat după un proiect al ministerului. Execuția lucrării aparține maistrului de clădiri Guttman József, care a ridicat clădirea poștei cu un etaj. Tot în stil eclectic s-a ridicat și corpul nou cu două nivele spre strada Barițiu. Acest corp din colț fiind construit între anii 1909-1911, de către ing. Reisinger József, după planurile profesorului universitar ing. Nagy Virgil. Aici s-a mutat și centrala telefonică a orașului. În interiorul său s-a mutat şi noua centrală telefonică a oraşului, Oradea având la acea vreme peste 2100 de abonaţi telefonici”. Istoria poștei în Bihor se piede în negura timpului. Teritoriul Bihorului a fost locuit din cele mai vechi timpuri, serviciile poştale fiind cunoscute încă din antichitate când curierii pedeştri şi călăreţi erau folosiţi pentru transportul corespondenţei şi a ordinelor regale. În Imperiul Roman, Serviciul de poştă a luat fiinţă în anul 510 î.e.n. Ocupă colţul format de străzile Roman Ciorogariu şi George Bariţiu. Funcţionalitatea sa a rămas aceeaşi din momentul construcţiei şi până astăzi.La începutul anului, directorul general al Poștei Române anunța că e anul investițiilor la instituția pe care o conduce. Aceasta în urma unui parteneriat cu BERD și după ce ani de zile s/a confruntat cu pierderi, până în 2019 când a avut un profit brut de 42,3 milioane de lei la venituri totale de 1,3 miliarde de lei. Acela a fost momentul care demonstreză că Poșta Română poate performa și genera profit.

 

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Robert says:

  Felicitări Lidia Popa. Nu e lucru mic! Acea clădire reabilitata va fi o mândrie pt oraș.

 2. popescu ion says:

  Foarte scumpa reabilitarea, pe banii astia faci una noua!……..aici se fac ceva manevre!

 3. Betonarul says:

  Oare si aparatele de aer conditionat vor fi demontate, daca tot au fost instalate contra legii?
  Inca nu e tarziu de-a cere plata unei amenzi. Macar de ochiul lumii. Si de-a verifica existenta unei polite de asigurare, macar pentru incendii, deoarece in acest oras ultraliberal sunt mai multe incendii decat in anii comunismului. (Piata Mare, fosta Biblioteca) Sau neaparat trebuie sa intram in trendul european si in acest sens….

 4. Adi Marinau says:

  FELICITARI LIDIA POPA!

 5. BIHON Opinii

  Accident rutier. Ce despăgubiri poți obține? (II)
  Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul - pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contractul RCA pentru:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ,,Ready de party”, cu Mr. Lupu
  Videoclipul a fost lansat, la începutul acestei săptămâni, și este dedicat momentului în care Andrei Lupu s-a îndrăgostit definitiv și irevocabil de hip-hop.

  Bihon CSM Oradea

  Debut fulminant în Europe Cup. Au fost „lei” în fieful „vulturilor”
  CSM CSU Oradea a învins pe Beșiktaș Istanbul în primul meci din Turcia.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Procurorul Bogdan Sergiu Chiș, delegat șef la DNA Oradea
  Membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au decis, în ședința de marți, delegarea pe funcția de șef al DNA Oradea a procurorului Bogdan Sergiu Chiș. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cuzap: Album istorico-geografic - o carte de vizită pentru sat și oamenii lui
  Monografia satului Cuzap, adunată într-o lucrare pe cât de elegantă pe atât de plină de conținut, a apărut la finele anului trecut, la editura Ratio et Revelatio.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul - o miză tot mai mare
  Deși rezultatul alegerilor locale, dar și parlamentare, au arătat clar că județul Bihor este dominat copios de către PNL, UDMR insistă în Capitală pentru funcția de prefect. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.