Potrivit anchetatorilor, bărbatul acționa prin intermediul rețelelor sociale și al aplicațiilor de mesagerie, unde se prezenta sub diverse identități fictive – medic chirurg sau artist muzical – și iniția conversații cu femei din diferite județe ale țării. Odată ce stabilea o relație de încredere, simula o conexiune afectivă și, prin metode de autovictimizare și manipulare psihologică, le convingea să îi trimită sume importante de bani în conturile bancare.
Cele mai mari sume, din județul Bihor
Două dintre victimele bărbatului sunt din județul Bihor: o femeie de 64 de ani din Oradea și alta de 72 de ani din comuna Rieni. Prima a fost convinsă, în perioada aprilie–iunie 2024, să transfere aproape 42.000 de lei, crezând că ajută un medic străin aflat într-o situație dificilă. Cea de-a doua victimă în i-ar fi virat peste 52.000 de lei între decembrie 2023 și februarie 2024, sub impresia că susține un artist muzical cu care dezvoltase o legătură afectivă online.
„Prin utilizarea de nume și calități mincinoase, sub pretextul că ar fi medic chirurg și, prin aplicarea unor strategii de autovictimizare, manipulare și sensibilizare, inclusiv prin simularea unei relații afective cu femeia, sub diferite pretexte, ar fi determinat-o să îi transfere în contul bancar 41.800 de lei”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Bihor.
Tot prin metode similare, suspectul ar fi păcălit alte două femei – una din Hârșova (jud. Constanța), de la care ar fi obținut 5.000 de lei, și alta din Ploiești (jud. Prahova), care i-ar fi transferat 10.000 de lei. În toate cazurile, scenariile erau construite pe același tipar: identitate falsă, relație sentimentală fictivă și solicitări de bani pe motive urgente.
„Din cercetări a rezultat că, prin aceeași metodă, în perioada martie – aprilie 2024, bărbatul ar fi indus în eroare o altă femeie, de 56 de ani, din localitatea Hârșova, județul Constanța, căreia i s-ar fi prezentat ca fiind medic și pe care, prin aplicarea acelorași strategii manipulatoare, ar fi determinat-o să îi depună în conturile bancare 5.000 de lei. Prin aceeași metodă, în luna august 2024, bărbatul ar fi determinat o altă femeie, de 75 de ani, din municipiul Ploiești, județul Prahova, să îi transfere în contul bancar 10.000 de lei“, se mai arată în comunicat.
În aceeași zi în care a fost dispusă reținerea – 14 mai 2025 – polițiștii bihoreni, cu sprijinul colegilor din Cluj, au efectuat două percheziții domiciliare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost ridicate mai multe dispozitive electronice – telefoane mobile, laptopuri și unități de stocare – folosite, cel mai probabil, pentru activitățile ilegale.
Bărbatul a fost plasat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, urmând ca pe 15 mai să fie prezentat procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, în vederea luării unei măsuri preventive.
Cercetările sunt în plină desfășurare, iar anchetatorii verifică acum dacă există și alte victime sau posibile complicități. Scopul este documentarea completă a întregii activități infracționale și recuperarea integrală a prejudiciului. Autoritățile reamintesc că, până la o decizie definitivă a instanței, persoana cercetată beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Trimite articolul
Xboss… dar asta cu nigerienii se face deja de 20 de ani…
Cum naiba sa trimiți zeci de mii de lei, unui individ pe care nu&l cunoști, care te fraierește au îți fura banii, cam fraiere femeile, ele la vârste înaintate se lăsau seduse de un băiat de 28 ani, negru.
Nu iau dat numai cine a avut de dat niște hare de babete care așteptau un ciocan de negru bine lea făcut au sau mance cazul la negrotei asemenea cazuri sunt pierdere de vreme pentru politie
Amorezatele la 70 de ani aveau iq nigerian.
si batrane numa la pla le sta capul