bihon.ro Web analytics

Lucrările din Defileul Crișului Repede, contestate de organizaţiile de mediu. Reacția ABA Crișuri

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Lucrările din Defileul Crișului Repede, contestate de organizaţiile de mediu. Reacția ABA Crișuri

Reactualizat la:
În replică ABA Crişuri spune că s-a intervenit pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei doar prin degajarea materialului aluvionar din albie.
Scris de Simona Drimbău - În replică ABA Crişuri spune că s-a intervenit pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei doar prin degajarea materialului aluvionar din albie.

Singura destinație de ecoturism din Bihor este în pericol de a pierde principala sa atracție – Defileul Crișului Repede atrag atenția reprezentanții Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor. Conform Administrației Bazinală de Apă Crișuri însă în cadrul lucrărilor de decolmatare desfășurate în Defileul Crișului Repede angajații instituţiei nu au executat tăieri de vegetație. Din albie au fost dislocate resturi vegetale care au fost depuse pe mal.

„În data de 22.09.2021 Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor a identificat lucrări de modificare a terenului în albia Crișului Repede, în porțiunea de defileu situată între Vadu Crișului și Șuncuiuș: săpături, tăieri de arbori, îndepărtarea vegetației arbustive și decopertarea stratului vegetal. La momentul identificării acestor lucrări, la fața locului se afla un utilaj, care traversa Crișul Repede direct prin apă, de pe un mal pe celălalt.

Așa cum aminteam și în trecut, pe malul opus, există aproximativ două hectare de teren de pe care a fost înlăturată în totalitate vegetația, inclusiv arbuști și arbori, iar terenul a fost nivelat și pietruit. Lucrările se derulează la ieșirea din Defileul Crișului Repede, în apropierea podului auto, pe teritoriul UAT Vadu Crișului. Zona în care se derulează aceste lucrări se află pe teritoriul Rezervației naturale Defileul Crișului Repede (cod 2.165) și a siturilor Natura2000 ROSCI 0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului și ROSPA 0115 Defileul Crișului Repede – Valea Iadului.

Conform Ordonanței de Urgență 57/2007, completată și modificată prin Legea 49/2011 spune că Rezervațiile Naturale sunt acele arii naturale protejate ale căror scopuri sunt protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante. În aceste zone sunt interzise folosințe ale terenurilor sau exploatarea resurselor care dăunează obiectivelor atribuite.

Prin modul în care sunt executate aceste lucrări, fără a ține cont de componenta de biodiversitate, de speciile și habitatele existente în zonă, pentru a căror protecție au fost prevăzute măsuri de conservare în planul de management al sitului Natura 2000 ROSCI0062 – aprobat de Ministerul Mediului în anul 2016, organizația noastră are suspiciunea că lucrările sunt executate fără a deține autorizațiile legale necesare”, se arată în comunicatul CAPDD Bihor.

Legal

În luna august UAT Vadu Crișului a solicitat Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri intervenții pentru decolmatarea cursului de apă Crișul Repede. Conform procedurii, angajații ABA Crișuri s-au deplasat în teren pentru a constata necesitatea lucrării.

„În urma verificărilor din teren, amonte de podul rutier din localitate, s-a constatat colmatarea albiei râului prin depuneri succesive de aluviuni care au diminuat secțiunea de scurgere a apei generând eroziuni pe malul drept și punând în pericol rambleul căii ferate. Pentru remedierea situației și pentru asigurarea secțiunii de scurgere, printr-un Protocol de colaborare cu Primăria Vadu Crișului, s-a propus realizarea unei lucrări de decolmatare și reprofilare albie pe acel tronson”, ne-au transmis reprezentanţii ABA.

Conform reprezentanţilor instituţiei echipa ABA Crișuri a intervenit pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei prin degajarea materialului aluvionar din albie și depunerea acestuia pe malul stâng, pe o lungime de aproximativ 150m. Pe malul drept s-a creat acces la stația hidrometrică Vadu Crișului prin nivelarea materialului aluvionar pe o lungime de aproximativ 60 m.

„În timpul acestor intervenții, angajații nu au executat tăieri de vegetație. Din albie au fost dislocate resturi vegetale care au fost depuse pe mal”, se precizează în informarea ABA Crişuri.

Conform Legii Apleor 107/1996, ABA Crișuri administrează resursele de apă din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului naţional de gospodărire a apelor (ART.1 )/ (4): ”Apele, malurile şi albiile acestora, indiferent de persoana fizică sau juridică care le administrează, sunt supuse dispoziţiilor prezentei legi, precum şi prevederilor din convenţiile internaţionale la care România este parte. (5) Sunt, de asemenea, supuse dispoziţiilor prezentei legi lucrările care se construiesc pe ape sau care au legătura cu apele şi prin care, direct ori indirect, se produc modificări temporare sau definitive asupra calităţii apelor ori regimului de curgere a acestora.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mishu says:

  Serios? Ce va deranjeaza pe cei de la JB de nu vreti sa publicati urmatoarele? Reluam: ” vechiul razboi dintre primarul Cosma si CAPDD. Lasati baieti ca v-a bagat Horica Cartis in afacerea cu cabana de la Pestera. Nu va mai saturati? Chiar vreti sa luati voi tot?”

 2. Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.