bihon.ro Web analytics

Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge și în Bihor

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge și în Bihor

Reactualizat la:
Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai 2021, de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi a fost distribuită la Aeroportul Internaţional Otopeni delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.
Scris de Crina Dobocan - Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai 2021, de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi a fost distribuită la Aeroportul Internaţional Otopeni delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Din capitală, Lumina este dusă de preoți la bisericile din țară.

Pentru Bihor, o delegație condusă de stareța Mănăstirii Sfânta Cruce, Maica Mina, va prelua Lumina de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca.
De la Cluj-Napoca în drum spre Oradea, echipajul se va opri în localitățile mari unde o va împărți preoților.

„După ce trecem de Florești ne așteaptă preoții. Eu vin cu două echipaje. Nu vom sta mai mult de două minute. Fac oprire începând de la Huedin, în zece locuri – la Borod, la Aleșd, la Bratca etc. Utima oprire, la noi, va fi la intrare în Oradea, în sensul giratoriu – unde vin delegații din Salonta și de peste tot. Avem traseul pe care mergem și unde vedem că sunt mai mulți, acolo ne oprim și dăm la preoți, iar ei vor împărți pe toate satele. La Oradea, ne oprim la sensul giratoriu, la ieșire din oraș, pe urmă, mergem la Catedrală (în Centrul Civic – n.r.) și la Mănăstirea Sfânta Cruce și la Mănăstirea Buna Vestire. La Mănăstirea Sfânta Cruce, vom ajunge ușor înainte de miezul nopții.

Eu aduc Lumina în Bihor de peste 10 ani. Lumina lui Hristos vine direct din mormântul Mântuitorului și ajunge în toate satele și în toate casele. Este o mare binecuvântare pentru popor pentru că-i ajută și îi apără și îi ferește de necazuri”, a declarat Maica Mina.

Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă în Bihor de peste 10 ani, iar Maica Mina este cea care se ocupă de aducerea ei în județul nostru.
„ Eu am fost și la Ierusalim și am primit Lumina Sfântă de la Mormântul Sfânt. Și de atunci, eu sunt foarte atașată de jerfa aceasta”, a mai spus Maica Mina.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Sărbătoarea bucuriei

Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc în această noapte Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor. Aceasta este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

Paştele a fost sărbătorit încă din epoca apostolică. Cuvântul „paşte” vine din ebraicul pesah, care înseamnă trecere.
La evrei Paștele marca trecerea poporului ales prin Marea Roşie, din robia Egiptului în pâmântul făgaduinţei, Canaan. Pentru creștini Paştele este sărbatoarea Învierii Domnului.
Ea este considerată sărbătoarea bucuriei, după cum a spus și Maica Mina, stareța Mănăstirii Sfintei Cruci.

„Sărbătoarea Învierii este cea mai mare bucurie. Dacă Hristos nu ar fi înviat, noi nu am fi fost mântuiți. Înaintașii noștri, până la venirea lui Hristos, toți mergeau în Iad. Hristos a făcut jerfa pentru a ne împăca cu Dumnezeu, iar celor care cred în El le sunt deschise porțile Raiului.

Viața pe pământ este o călătorie. Ținta noastră este să ajungem înapoi de unde am venit, la Mântuitorul, la Hristos în Rai. Ori cei de dinainte – moșii și strămoșii se duceau în Iad, pentru că nu exista reîmpăcarea între noi și Dumnezeu. Și împăcarea a făcut-o Hristos. Este cea mai mare jertfă pe care a făcut-o. Chiar dacă veneau îngerii din cer să înlocuiască jertfa Mântuitorului nu era primită, pentru că Iisus a fost și Dumnezeu, și om. Și ca dovadă, ca om a pătimit, dar ca Dumnezeu a înviat. Și Învierea este cea mai mare bucurie pe care a putut-o face pentru omenirea toată, care crede în El, că ne cheamă la El. Să ne bucurăm cu toții de această mare jertfă a Mântuitorului și să nu fie în zadar, căci dacă credem în El, nu e în zadar, ci ne ducem tot la el”, a spus Maica Mina.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.