bihon.ro Web analytics

Luptă pentru salvarea porţilor Art Nouveau

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Luptă pentru salvarea porţilor Art Nouveau

Reactualizat la:
Proiectul Rotary Club Oradea Art Nouveau implică strângerea de fonduri pentru reabilitarea acestor porţi.
Scris de Camelia Bușu - Proiectul Rotary Club Oradea Art Nouveau implică strângerea de fonduri pentru reabilitarea acestor porţi.

Rotary Club Oradea Art Nouveau a pornit din octombrie, anul trecut, un proiect de strângere de fonduri pentru reabilitarea porţilor Art Nouveau din oraş, aflate într-o avansată stare de degradare. Proiectul se numeşte „Adoptă o poartă Art Nouveau” şi acestui demers s-a alăturat criticul de artă Ramona Novicov.

Trei astfel de porți au fost identificate până acum în oraș, iar proprietarii trebuie doar să își dea acordul pentru ca lucrările să poată fi demarate. Obiectivul restaurării, spun specialiştii, nu poate fi decât unul singur: de a reda obiectului aspectul cât mai apropiat de cel iniţial, după proiectul original al porţilor.

„Poarta Art Nouveau este deosebit de reprezentativă, o dată pentru valoarea ei patrimonială, pentru că este concepută în cel mai autentic stil Art Nouveau – un traseu şerpuitor specific unui stil Art Nouveau anul 1900 – şi o feronerie cu un duct extrem de elegant, foarte bine păstrat, şi care necesită doar înlocuirea elementelor de şild şi de clanţă cu obiecte similare. Se întâmplă acest fenomen regretabil de înlocuire a acestor porţi cu altele noi – în opinia noilor proprietari, mult mai frumoase, dar care nu se potrivesc absolut deloc cu ambianţa istorică a oraşului”, a declarat Ramona Novicov pentru Digi24.

Legislaţia este foarte strictă în cazul clădirilor monument istoric, dar când vine vorba de clădiri fără valoare arhitecturală excepţională, porţile Art Nouveau, la fel ca şi clădirile, trec în plan secund.

Una dintre porţile Art Nouveau reabilitate anul trecut de Consiliul Judeţean Bihor este cea a Filarmonicii de Stat Oradea. De asemenea, şi Universitatea Oradea are în patrimoniu porţi Art Nouveau, care urmează să fie puse în valoare împreună cu clădirea, printr-un proiect cu finanţare europeană.

Poarta este şi o emblemă a casei, care pe lângă rolul funcţional îl are şi pe cel simbolic, poarta marcând trecerea dintre spaţiul exterior spre cel interior, orcotind intimitatea locuinţei. Multe clădiri cu valoare patrimonială din Oradea au fost deja restaurate sau se află în curs de restaurare, dar sunt şi multe clădiri ale arhitecturii anonime care fac parte doar din imaginea unei expresii unitare, de epocă. Multe porţi realizate în spirit Art Nouveau sau cu elemente de Art Nouveau se află în stare de degradare şi sunt ameninţate cu dispariţia, ele nefiind protejate de nicio lege, nici măcar de respectul faţă de istoria oraşului, proprietarii fiind tentaţi să le schimbe.

De aceea, Clubul Rotary Art Nouveau propune un program coerent de restaurare a câtorva porţi valoroase din Oradea care sunt decorate în spirit Art Nouveau şi de a finanţa restaurarea acestora.

Una dintre cele mai frumoase porţi este cea a clădirii de pe strada Nicolae Jiga nr. 27. Aceasta păstreaza integral compoziţia plastică concepută în cel mai autentic stil curbiliniu Art Nouveau.

O alta poartă remarcabilă este cea a clădirii din strada Ady Endre nr. 48, care păstrează nu doar o frumoasa feronerie dantelată în luminator, ci şi clanţa originală. Tot pe strada Ady Endre, la nr. 37 A, o alta poartă este în pragul colapsului. Luneta-luminator mai păstreaza fragmente de lemnărie cu traseu curbiliniu, chiar dacă contextul arhitectural este eclectic. Restaurarea acestei porţi ar putea fi un exemplu important despre importanţa acţiunii de restaurare ce poate ridica spectaculos valoarea unei clădiri.

Clubul Rotary Art Nouveau are alături în acest demers pe partea de consultanţă de specialitate ONG –ul «Pavilion», din componenţa căruia fac parte istoricul de artă Ramona Novicov, designerul de bijuterii Ana Dobraş şi profesorul de engleză şi jurnalism Nicolaie Ardelean.

Să nu uităm că Oradea este sigurul oraş din România înscris în reţeau mondială a oraşelor Art Nouveau.

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. scorpionul says:

  Felicitari si mult succes in aceasta activitate, pentru acesti adevarati oameni de cultura!
  Nu este usor ca sa duci la bun sfarsit o astfel de idee/reabilitare,
  cand la noi , din pacate, sunt mai nou la moda …. alte stiluri !!!

 2. demolatorul ratzusca says:

  am vazut o casa cu poarta art nouveau cu gauri naturale, arhitectura ecologica, iedera englezeasca, r—t romanesc, o chintesenta a urbanismului oradean, pe postavarului, colt cu baritiu, in plin centru…cred ca au lasat -o asa pt a explica generatiilor viitoare ce inseamna stilul cernobil, cum naiba altii sunt amendati ca nu dau zapada, iar altii le lasa abandonate pana la prabusire…

 3. Democratul turmentat says:

  Schemã redusã, dupã buget, coane Fãlicã.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a deschis Ștrandul Ioșia: zeci de orădeni încă din prima zi. Mesaj pentru primar, din bazinul ștrandului

  România

  Luare de ostatici și dublă crimă la Onești. Dialogul dintre agresor și Poliție: „Ascultă-mă ce spun eu! .. Bă, bag cuțitul ăsta în ei!"
  2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bunicuță salvată de pompieri, de 1 Martie

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident în Piața Cetății: Două autoturisme s-au lovit în intersecție. Cum s-a produs evenimentul

  BIHON Sport local

  Boxează la Cupa României

  BIHON Sport local

  Orădeanul Alex George Creț, locul 5 la Openul European de la Praga

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.