Potrivit portalului instanțelor, este vorba despre Mihai Laurențiu Petre, care activa ca şef birou – Manager Conformitate Produse legume-fructe în campusul logistic din Ștefăneștii de Jos, aparținând unui retalier. Procurorii bihoreni l-au acuzat pe bărbat că între 15 aprilie 2024 și 18 februarie 2025 ar fi primit „prin transfer bancar de la numitul G.D., administratorul unui furnizor de fructe de pădure din jud. Bihor, suma totală de 29.440 de lei (paisprezece transferuri bancare)”. În schimb, Petre s-ar fi obligat să accepte marfa livrată de furnizor la centrul logistic al retailerului, „atât în situaţia în care marfa era conformă, cât şi în situaţia în care aceasta prezenta neconformităţi, cu încălcarea fişei postului”, se arată într-o informare a Parchetului Bihor.
Patronul bihorean menționat doar cu inițiale în comunicatul procurorilor este Dumitru Gal, administratorul unei firme din Beiuș care se ocupă cu distribuția de fructe de pădure. Compania acestuia a fost percheziționată în luna martie a acestui an de ofițerii Serviciul Județean Anticorupție Bihor, într-un dosar de dare și luare de mită, aflat în ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Mita ar fi fost de 30 de lei/palet acceptat
Managerul acuzat de luare de mită a încheiat cu procurorul de caz un acord de recunoaștere a vinovăției, admis la finalul lunii mai de Tribunalul Prahova și comunicat zilele trecute Parchetului Bihor. Conform înțelegerii, bărbatul a acceptat o pedeapsă de un an şi 8 luni de închisoare, cu suspendare.
Conform hotărârii instanței prahovene, consultată de Bihon, inculpatul a dezvăluit în timpul anchetei că în 2024 a fost sunat de patronul beiușean care i-a cerut să se întâlnească în Ploiesti. Cu acea ocazie, „mi-a spus că doreşte să aibă o rată de acceptare de 100% a mărfurilor livrate, deoarece într-o astfel de situaţie ar putea stabili el preţul, nu clientul”, se arată în declarația managerului, preluată în sentința Tribunalului Prahova.
Mihai Laurențiu Petre a explicat că, în acel context, i-ar fi fost oferită suma de 30 de lei pentru fiecare palet de marfă acceptată, indiferent de calitatea mărfurilor livrate. Banii i-ar fi fost livrați de Dumitru Gal prin transfer bancar, iar „discuţiile despre recepţia mărfurilor şi ulterior transferurile bancare se purtau doar prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. Cel mai probabil le-am şters aceste discuţii.”
Prin acordul de recunoaștere a vinovăției a fost pus sechestru asupra bunurilor și banilor managerului inculpat pentru luare de mită. Acesta din urmă a și transferat benevol suma de 29.440 de lei într-un subcont deschis de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate la o unitate bancară, a transmis Parchetul Bihor.
Discuții și cu angajații altor retalieri
În hotărârea Tribunalului Prahova se mai arată că anchetatorii au percheziționat, în decembrie 2024, telefonul lui Dumitru Gal, ocazie cu care au fost identificate mai multe discuții care ar fi fost purtate pe WhatsApp cu angajați ai mai multor retaileri, care aveau atribuții de controlare a calității mărfurilor livrate de firma din Beiuș la centrele logistice.
Din aceste discuții ar fi rezultat că Gal „le-ar fi virat din contul său personal diferite sume de bani acelor angajați (de regulă 30 lei/palet de marfă) pentru ca aceștia să nu refuze marfa livrată la sedile centrelor logistice ale agenților economici mai sus menționați, chiar dacă aceasta prezenta neconformități”. În unele cazuri, ar fi existat indicii că banii ar fi fost transmiși prin intermediul șoferilor firmei beiușene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!