bihon.ro Web analytics

Marius Mihuț din Cihei deschide seria portretelor Tezaure Umane Vii la TVR

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Marius Mihuț din Cihei deschide seria portretelor Tezaure Umane Vii la TVR

Povestea lui Marius Mihuț, la „Viaţa satului” FOTO: TVR/cultura.ro
Reactualizat la:
TVR, sub egida Ministerului Culturii, deschide o nouă serie de emisiuni, dedicată celor care au primit, de-a lungul anilor, titlul de „Tezaur Uman Viu". Doi bihoreni se află în prima serie de portrete.
Scris de Camelia Bușu - TVR, sub egida Ministerului Culturii, deschide o nouă serie de emisiuni, dedicată celor care au primit, de-a lungul anilor, titlul de „Tezaur Uman Viu". Doi bihoreni se află în prima serie de portrete.

În cadrul uneia dintre cle mai longevive emisiuni, „Viaţa satului” ve debuta pe 12 decembrie seria de portrete dedicate celor care au primit tiltul de „Tezaur Uman Viu”. Prima parte reuneşte zece portrete care prin mijloace tradiţioanle nealterate transmit mai departe un element de patrimoniu imaterial. Titlul de „Tezaur Uman Viu” este viager, personal și netransmisibil și se acordă în România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Primul portret difuzat de TVR, sub egida Ministerului Culturii, este cel al lui Marius Mihuț, din Cihei, județul Bihor. S-a născut în 1971, este unul dintre cei care duce mai departe tradiţia făuririi viorii cu goarnă, instrument simbol al zonei Bihorului. Lemnul pentru construirea viorii și montajul pieselor de rezonanță sunt realizate manual, după tehnici vechi de construcție. Viorile cu goarnă create de Marius Mihuţ pot fi admirate la târgurile meşterilor populari, dar au depăşit şi graniţele ţării, ajungând la colecţionari sau instrumentişti din Ungaria, Germania, Austria, Italia, America sau Japonia.

Jurnal bihorean pagina lui Cornel Salvador Palladi FOTO: cultura.ro

A patra poveste: Moise Gavra

După dogarul Szőke Tibor, din localitatea Harale, județul Covasna şi taragotistul Pera Bulz din Hunedoara, va urma povestea lui Moise Gavra. S-a născut în 21 octombrie 1932, în Vărzarii de Jos şi este meșter cojocar, specialist în prelucrarea pieilor și blănurilor. Moisa Gavra este recunoscut pentru bituşele şi cojoacele frumos brodate. De-a lungul anilor, a creat cojoace cu modele tradiţionale zonei, căciuli, veste, bituşe pentru ciobani, lucrate manual, folosind piei de oaie argăsite de el. Unele din cojoacele şi bituşele făcute de el au ajuns până în Statele Unite ale Americii. Detalii despre activitatea acestor Tezaure Umane Vii se pot găsi pe pagina Ministerului Culturii: http://www.cultura.ro/tezaure-umane-vii.

„Într-o perioadă cu numeroase provocări, Televiziunea Națională și Ministerul Culturii au reușit să pună bazele unui parteneriat care promovează oameni excepționali. Vom avea, inițial, 10 povești de viață pusă în slujba autenticului, tradițiilor nealterate și meșteșugurilor păstrate cu rigurozitate. În mandatul meu am reușit digitalizarea dosarelor fiecărei persoane care a primit, de-a lungul anilor, titlul de Tezaur Uman Viu, iar acum am făcut un pas în plus cu ajutorul TVR. Astfel, ne asigurăm că moștenirea culturală pe care ei o păstrează și transmit mai departe, cu atâta dăruire, are o șansă în plus să ajungă la nepoții noștri”, a declarat ministrul interimar al Culturii Bogdan Gheorghiu.

Moise Gavra FOTO: CCJBh

Cornel Salvador Palladi, povestea digitalizată

S-a încheiat şi procesul de digitalizare a celor 12 persoane care au primit, anul acesta, titlul de Tezaure Umane Vii. Pe site-ul Ministerului Culturii se găsesc prezentări detaliate ale activităţii desfășurate, fiind incluse linkuri de presă sau cu prezentări video. Printre cei 12 nou intraţi în lista digitalizată se numără şi făuritorul de viori cu goarnă Cornel Salvador Palladi, din Beiuş.

„Am și eu o vârstă destul de înaintată, am trecut de 75 de ani, dar am o vorbă: până mai este un pic de verdeață în mine, nu mă las! Continui să concep și să făuresc viori. Chiar dacă eu nu voi mai fi, vor rămâne aceste instrumente muzicale și voi pleca la Ceruri mulțumit că am lăsat ceva palpabil în urma mea!”, mărturiseşte Cornel Salvador Palladi în pagina sa digitalizată, unde sunt postate şi două articole publicate în Jurnal bihorean.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Maria says:

  Felicitări Marius Mihuț ,Ciheiul se poate mândri cu tine.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.