bihon.ro Web analytics

Măsură dublă pentru neplata contribuţiilor

Patronii pot ajunge la puşcărie pentru plata cu întârziere a contribuţiilor, firmele de stat sunt doar penalizate pentru întâziere.
Scris de demeter1 - Patronii pot ajunge la puşcărie pentru plata cu întârziere a contribuţiilor, firmele de stat sunt doar penalizate pentru întâziere.

Un proiect de Ordonanţă de urgenţă poate să îi arunce în puşcărie pe administratorii de firme care nu reţin, nu încasează sau reţin şi nu virează contribuţiile şi impozitele. În aceeaşi situaţie, firmele de stat sunt penalizate doar pentru întârziere.

IMM-urile nu sunt de acord cu angajarea răspunderii penale pentru nereţinerea şi neîncasarea, reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor. Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) pe un eşantion de 544 de respondenţi, 74,1% au declarat că au întâmpinat dificultăți în reţinerea şi plata, în tot sau în parte a impozitelor și contribuţiilor.

Motivele pentru care au întâmpinat dificultăţi sunt variate: neîncasarea la timp a facturilor de la beneficiar – 92,2%; plata întârziată din contractele de achiziție publică – 80,7%; factori aleatorii (blocaje în economie, condiții meteo nefavorabile, etc) – 69,5%; dificultăți privind obținerea unui credit bancar sau a altor finanțări – 46,4%.

Întrebați dacă sunt de acord cu angajarea răspunderii penale pentru nereținerea și neîncasarea, reţinerea şi neplata, în tot sau în parte, în cel mult 30 de zile de la împlinirea termenului legal, a unui număr de 32 de impozite și contribuţii, 94,4% au răspuns că nu sunt de acord.

Negativ – pozitiv

Printre cele mai importante efecte negative identificate de către respondeți ce pot apărea ca urmare a adoptării Ordonanței de urgență, se numără: sporirea controalelor abuzive, ca urmare a îndemnizațiilor de stimulare a personalului din cadrul ANAF și MFP – 87%; închiderea societăților – 74,4%; concedierea personalului și șomaj – 65,9%; reducerea veniturilor la buget, ca urmare a închiderii societăților și plata îndemnizației de șomaj și ajutoare sociale – 49%; reducerea investițiilor – 36,6%.

Printre efectele pozitive la care se aşteaptă respondenţii se numără: creșterea veniturilor la buget din impozite și contribuții – 69,2%; creșterea conformării la plata obligațiilor fiscale – 54,8%; niciun efect pozitiv – 38,7%; protecţia persoanelor cărora li s-au reţinut impozite/contribuții – 30,8%.

Măsuri

Întrebați ce măsuri consideră că ar contribui la rezolvarea problemelor generate de nereținerea și neîncasarea, reţinerea şi neplata impozitelor și contribuţiilor, respondenții au menționat: eșalonarea plății impozitelor și contribuțiilor pentru motive întemeiate – 59%; luarea în considerare a tuturor factorilor aleatorii care afectează cash-flow-ul societății (neîncasarea la timp a facturilor, plata întârziată din contractele de achiziție publică, etc.) – 58,4%; acordarea de facilități fiscale, având în vedere că se face un serviciu statului (se reține și se virează la buget obligaţii pentru alte persoane) – 52,2%; măsuri de prevenție – 47,7%; măsuri de negociere, orientare, consiliere pentru găsirea unor soluții de redresare – 38,5%.

Poziţia CNIPMMR

Potrivit reprezentanţilor CNIPMMR „Testul IMM efectuat de CNIPMMR a evidenţiat că măsura este total nejustificată”. Furnizorii/prestatorii din contractele de achiziţie publică, în special IMM-uri, pot fi puși în situația de a nu avea lichiditățile necesare pentru plata obligațiilor la bugetele de asigurări sociale, în condițiile efectuării de plăţii întârziate, cu încălcarea termenului de 30 de zile prevăzut de Legea nr. 73/2013 aliniatul 1, administratorii de IMM-uri fiind pasibili de răspundere penală. Pe de altă parte, neplata la timp a prestaţiilor efectuate în contractele de achiziţie publică din partea autorităţilor contractante nu este infracţiune, ci sunt aplicate penalităţi de întârziere.

CNIPMMR reaminteşte că, în conformitate cu proiectul de OUG, „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reţinerea şi neplata ori, după caz, încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. 2 ” .

Conform situaţiei primilor 500 debitori persoane juridice cu obligaţii fiscale restante la bugetele de asigurări sociale înregistrate la 30 septembrie 2017 și neachitate până la data publicării pe site, cele mai mari datorii în valoare de 3.733.250.565 lei, sunt înregistrate de o societate de stat, respectiv Compania Naţională a Huilei SA, care are aproximativ 3.000 de angajaţi. Se poate observa că pe primele 12 locuri în topul datornicilor sunt 10 companii de stat.

Astfel, locul doi este ocupat de Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, cu datorii de 941.917.919 la bugetul asigurărilor sociale. Pe locul trei se plasează Societatea Naţională a Căilor Ferate Române RA, cu datorii de 601.596.646.

Urmează Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A 431.329.663 şi Societatea Naţională a Cărbunelui SA – 301.681.163 de lei datorii la bugetul asigurărilor sociale.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Testele rapide, livrate școlilor cu o întârziere de 4 săptămâni
  Ministerul Educației a distribuit în școli peste 10,5 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid 19. Acestea au fost distribuite deja școlilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sărbătoare cu defilare, dar fără Hora Unirii
  Câteva sute de orădeni au participat ieri la ceremonia prilejuită de sărbătorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu adus eroilor din Apuseni, la 8 ani de la tragedia aviatică
  Membrii West Alpine Off Road au depus flori, au aprins lumânări și s-au rugat în locul în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile. 1

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”
  Cu prilejul Zilei Unirii, în centrul Iașului s-au strâns sute de oameni - unii susținători AUR, alți contestatari ai Alianței pentru Unirea Românilor. Liderul formațiunii politice, George Simion, prezent la Iași, a fost stropit pe față și haine cu cerneală. 21

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 din 17 bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.