bihon.ro Web analytics

Merg pe majorarea mica

 Executivul local preferă să meargă pe propunerea de indexare a impozitelor pe proprietate cu 4,2%. Deocamdată.
Scris de Cristina Ghilea -  Executivul local preferă să meargă pe propunerea de indexare a impozitelor pe proprietate cu 4,2%. Deocamdată.

 Puşi în situaţia de a alege între două „rele” – majorarea fiscalităţii cu 16% propusă de Guvern şi a impozitelor pe locuinţe cu 4,2%, edilii au optat pentru cel mai mic dintre ele.

Materialul propus de executiv a ridicat puţine mirări din partea consilierilor locali, intervenţiile fiind mai degrabă fără miză. „Nu s-ar putea fără această creştere a impozitului?”, a vrut să ştie Dorin Corcheş. Pedelistului i-a răspuns Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice, care i-a adus la cunoştinţă că fără creşterea încasărilor „ar fi foarte greu să ne descurcăm anul viitor”, mai ales că 2013 va fi vârf de plată a creditelor pentru tramvaiele Siemens. Cu achiziţia din vremuri pedeliste adusă discret în discuţie, consilierul n-a mai insistat…

„Politica e simplă: se va merge pe indexarea cu fiscalitatea actualizată anual cu inflaţia”, a spus şi primarul Ilie Bolojan. În opinia sa, creşterea treptată va scuti contribuabilii de şocul unei actualizări la trei ani, operată de guvern.

 Plus 4,2%

Astfel, consilierii au adoptat tabloul fiscalităţii orădene pe 2013 aşa cum a fost acesta propus de executivul local. Va creşte cu 4,2% impozitul pe clădirilor persoanelor fizice. Ca şi creştere va fi resimţită şi schimbarea categoriilor de impozitare ale unor locuinţe plasate pe străzi care au fost modernizate în ultimul an. Şi la aceasta Corcheş şi-a enunţat dilema personală: „procedural şi moral e în ordine să facem investiţii ca să-i taxăm suplimentar?”. Desigur, consilierul nu a spus dacă a făcut o vizită în teren să-i întrebe pe benficiari ce preferă: mocirla în faţa caselor sau un impozit mai mare. Un răspuns a venit tot Florea, care a insistat că zonarea fiscală din Oradea trebuie actualizată periodic.

 Cresc taxele!

Modificări importante aduce proiectul votat ieri în ceea ce priveşte taxele directe. Astfel, din 2013 cresc taxele pentru ocuparea domeniului public pentru florari – de la 2 la 5 lei pe metru pătrat, taxa pentru eliberarea certificatelor fiscale pe loc se va dubla. Bani vor scoate edilii şi de pe patronii localurilor de alimentaţie publică: taxa de autorizare a acestora va creşte de la 1.200 la 1.500 lei (dacă spaţiul e sub 1.000 mp) respectiv de la 2.400 la 3.000 de lei, dacă suprafaţa e peste 1.000 mp. Plus o viză anuală de 750 lei. Preţul de închiriere a sălilor din Primărie se va dubla: 500 de lei pe oră, faţă de 250 cât e acum, pentru sala mare respectiv 250 lei, faţă de 120 lei în prezent, pentru sala mică.

Eliberarea pe loc a unui certificat fiscal eliberat pe loc va costa 20 de lei, dublu faţă de preţul de acum. Taxa de eliberare fără urgenţă rămâne 4 lei.

La propunerea Direcţiei Tehnice, economiştii au propus introducerea unei taxe pentru un aviz de la comisia municipală de circulaţie: 50 de lei pentru persoane fizice şi dublu pentru persoane juridice. Tot o noutate este şi taxa de 20 de lei impusă notarilor, executorilor judecătoreşti şi băncilor care cer informaţii din baza de date a Primăriei. Un abonament anual care ar oferi acces nelimitat e propus la 4.000 lei pe an.

Tabloul fiscalităţii aşa cum a fost votat ieri va fi valabil de anul viitor.

Asta, desigur, dacă nu se decide Guvernul că actualizarea de 16% propusă acum este, de fapt, obligatorie. În aceste condiţii, o şedinţă extraordinară a deliberativului local între Crăciun şi Anul Nou, pentru o nouă ajustare în sus a fiscalităţii pare chiar probabilă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 3

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.