bihon.ro Web analytics

Merg pe majorarea mica

 Executivul local preferă să meargă pe propunerea de indexare a impozitelor pe proprietate cu 4,2%. Deocamdată.
Scris de Cristina Ghilea -  Executivul local preferă să meargă pe propunerea de indexare a impozitelor pe proprietate cu 4,2%. Deocamdată.

 Puşi în situaţia de a alege între două „rele” – majorarea fiscalităţii cu 16% propusă de Guvern şi a impozitelor pe locuinţe cu 4,2%, edilii au optat pentru cel mai mic dintre ele.

Materialul propus de executiv a ridicat puţine mirări din partea consilierilor locali, intervenţiile fiind mai degrabă fără miză. „Nu s-ar putea fără această creştere a impozitului?”, a vrut să ştie Dorin Corcheş. Pedelistului i-a răspuns Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice, care i-a adus la cunoştinţă că fără creşterea încasărilor „ar fi foarte greu să ne descurcăm anul viitor”, mai ales că 2013 va fi vârf de plată a creditelor pentru tramvaiele Siemens. Cu achiziţia din vremuri pedeliste adusă discret în discuţie, consilierul n-a mai insistat…

„Politica e simplă: se va merge pe indexarea cu fiscalitatea actualizată anual cu inflaţia”, a spus şi primarul Ilie Bolojan. În opinia sa, creşterea treptată va scuti contribuabilii de şocul unei actualizări la trei ani, operată de guvern.

 Plus 4,2%

Astfel, consilierii au adoptat tabloul fiscalităţii orădene pe 2013 aşa cum a fost acesta propus de executivul local. Va creşte cu 4,2% impozitul pe clădirilor persoanelor fizice. Ca şi creştere va fi resimţită şi schimbarea categoriilor de impozitare ale unor locuinţe plasate pe străzi care au fost modernizate în ultimul an. Şi la aceasta Corcheş şi-a enunţat dilema personală: „procedural şi moral e în ordine să facem investiţii ca să-i taxăm suplimentar?”. Desigur, consilierul nu a spus dacă a făcut o vizită în teren să-i întrebe pe benficiari ce preferă: mocirla în faţa caselor sau un impozit mai mare. Un răspuns a venit tot Florea, care a insistat că zonarea fiscală din Oradea trebuie actualizată periodic.

 Cresc taxele!

Modificări importante aduce proiectul votat ieri în ceea ce priveşte taxele directe. Astfel, din 2013 cresc taxele pentru ocuparea domeniului public pentru florari – de la 2 la 5 lei pe metru pătrat, taxa pentru eliberarea certificatelor fiscale pe loc se va dubla. Bani vor scoate edilii şi de pe patronii localurilor de alimentaţie publică: taxa de autorizare a acestora va creşte de la 1.200 la 1.500 lei (dacă spaţiul e sub 1.000 mp) respectiv de la 2.400 la 3.000 de lei, dacă suprafaţa e peste 1.000 mp. Plus o viză anuală de 750 lei. Preţul de închiriere a sălilor din Primărie se va dubla: 500 de lei pe oră, faţă de 250 cât e acum, pentru sala mare respectiv 250 lei, faţă de 120 lei în prezent, pentru sala mică.

Eliberarea pe loc a unui certificat fiscal eliberat pe loc va costa 20 de lei, dublu faţă de preţul de acum. Taxa de eliberare fără urgenţă rămâne 4 lei.

La propunerea Direcţiei Tehnice, economiştii au propus introducerea unei taxe pentru un aviz de la comisia municipală de circulaţie: 50 de lei pentru persoane fizice şi dublu pentru persoane juridice. Tot o noutate este şi taxa de 20 de lei impusă notarilor, executorilor judecătoreşti şi băncilor care cer informaţii din baza de date a Primăriei. Un abonament anual care ar oferi acces nelimitat e propus la 4.000 lei pe an.

Tabloul fiscalităţii aşa cum a fost votat ieri va fi valabil de anul viitor.

Asta, desigur, dacă nu se decide Guvernul că actualizarea de 16% propusă acum este, de fapt, obligatorie. În aceste condiţii, o şedinţă extraordinară a deliberativului local între Crăciun şi Anul Nou, pentru o nouă ajustare în sus a fiscalităţii pare chiar probabilă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.