bihon.ro Web analytics

Miercuri vă puteți testa intoleranța la gluten și puteți primi sfaturi despre boala celiacă

Reactualizat la:

Miercuri vă puteți testa intoleranța la gluten și puteți primi sfaturi despre boala celiacă

Reactualizat la:
Miercuri, 28 august, caravana „România fără gluten” ajunge la Oradea, la Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr. 1, între orele 14.00-18.00.
Scris de sasu - Miercuri, 28 august, caravana „România fără gluten” ajunge la Oradea, la Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr. 1, între orele 14.00-18.00.

Este vorba de o campanie debutată în 16 august a.c. la Craiova, de către Kaufland România și Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) pentru informarea și testarea gratuită în vederea depistării bolo celiace.

Este prima oară când în țară se organizează o caravană pentru sprijinirea persoanelor cu boală celiacă, pentru depistarea acestei afecțiuni dar și pentru livrarea unui curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali.

Teste pentru unii, sfaturi pentru toți

Organizatorii de la Kaufland și ARIG (acreditată de Asociația Societăților Europene de Celiachie) au transmis că testarea oferă rezultate în 10 minute, constă într-o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten.

Cei diagnosticați deja cu boală celiacă vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți. Cei care lucrează cu bolnavii sunt invitați de reprezentanții Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” la cursul de educație medicală continuă „Afecțiuni induse de gluten: prevenție, diagnostic și urmărire”.

Despre boala celiacă

Potrivit organizatorilor, intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate, iar în absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces.

Estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat. Boala celiacă este de fapt o afecțiune autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Boala poate debuta la orice vârstă și este declanșată de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară).

Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și instalează malabsorbția. Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce.

Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbție, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice. Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentația specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieții.

Organizatorii informează că la Kaufland e cel mai scăzut preț de pe piață pentru produsele fără gluten marca K-free, iar ARIG transmite că a introdus în România certificarea internațională adresată producătorilor locali de alimente fără gluten – Crossed Grain.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Copilul diasporei”, orădeanul El Rumañol, a stârnit lacrimile tuturor la Românii au Talent
  Un orădean de 33 de ani, stabilit în Spania, a creat un moment plin de emoție, la emisiunea „Românii au Talent”, despre viața românilor care trăiesc în diaspora.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 platforme modulare în locul "clopotelor" de reciclabile
  Primăria cumpără, pentru început, 11 platforme pentru reciclabile, din fondul adunat din taxele plătite de cei care depun gunoi pe halda din Oradea, a anunţat primarul Ilie Bolojan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea vrea să se înfrățească cu comuna Băcioi din Moldova
  Administraţia Bolojan are în plan înfrăţirea cu comuna Băcioi, situată în municipiul Chişinău.

  Bihon CSM Oradea

  Oradea va găzdui CN de judo tineret
  La Arena „Antonio Alexe” se va desfășura, în perioada 6-7 martie, etapa finală a Campionatului Național individual de judo pentru tineret (U 23 de ani).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A murit fostul jurnalist Zoltan Hizo. A avut 52 de ani!
  Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști care au activat în ultimii ani în județul Bihor a decedat sâmbătă, la doar 52 de ani! 2

  Bihon CSM Oradea

  Minunea nu s-a produs! CSM Oradea a pierdut manșa tur a semifinalei LEN
  CSM Oradea a pierdut cu 4-10 meciul cu CC Ortigia Siracusa.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.