bihon.ro Web analytics

Migranţii, ajutaţi să se integreze în România

Reactualizat la:

Migranţii, ajutaţi să se integreze în România

<p>Ghada Hamada şi Adriana Mocanu se consideră ardelence</p>
Reactualizat la:
Cu ajutorul unui proiect, migranţii vor fi ajutaţi să se integreze mai uşor în Regiunea de Vest a României.
Scris de Raul Simea - Cu ajutorul unui proiect, migranţii vor fi ajutaţi să se integreze mai uşor în Regiunea de Vest a României.

Străinii din ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană şi care stau legal în România vor fi ajutaţi să se integreze mai uşor în Regiunea de Vest a României. Acest lucru se datorează proiectului „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”. Proiectul este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie – Biroul din România şi Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

Participanţi din trei judeţe la conferinţă

Participanţi din trei judeţe la conferinţă

La sediul Asociației Filantropia Oradea a fost organizată ieri conferința regională de diseminare a rezultatelor obținute în primele şase luni de implementare a proiectului. Au participat reprezentanţi ai diverselor instituţii din judeţele amintite. În cadrul conferinţei a fost organizat, pe parcursul a două zile, 10 şi 11 noiembrie, cursul de formare în domeniul migraţiei.

Scop

Prin acest proiect se urmăreşte creşterea nivelului de integrare socială a persoanelor cu o formă de protecţie şi a resortisanţilor ţărilor terţe din Regiunea 5, prin dezvoltarea şi susţinerea unor programe de integrare individualizate, precum şi accesul acestora la servicii sociale complexe. De asemenea, prin proiect se încearcă dezvoltarea şi consolidarea reţelelor de suport locale interinstituţionale pentru facilitarea integrării persoanelor cu o formă de protecţie şi a resortisanţilor ţărilor terţe, în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara şi Mehedinţi.

„Grupul-ţintă al proiectului de integrare este reprezentat de resortisanţii ţărilor terţe cu drept de şedere pe teritoriul României (posesori ai unui permis de şedere), precum şi de beneficiarii unei forme de protecţie internaţională (refugiat), care necesită sprijin în vederea acomodării şi integrării pe teritoriul României”, a precizat Adriana Popa, manager local la Centrul Regional de Integrare Oradea – Asociația Filantropia Oradea. Prin proiect se furnizează cetățenilor străini: servicii de informare, consiliere, asistență, cursuri de limba română, activități de acomodare culturală, oportunități de voluntariat.

Migranţi fericiţi

Cu câţiva dintre beneficiarii proiectului am stat de vorbă în cadrul evenimentului. Ghada Hamada vine din Egipt. Este de 16 ani în România şi se consideră ardeleancă. „Proiectul este foarte important pentru străini. Mie mi-a fost foarte greu când am venit în România. Acum sunt voluntar şi vreau să-i ajut şi pe alţi străini care vin în România. În primul rând, nu au informaţii. Noi le oferim informaţiile necesare”, ne-a spus ardeleanca din Egipt.

Din Orhei, Basarabia, vine Adriana Mocanu. Este studentă la Relaţii Internaţionale. De asemenea, este voluntar în cadrul Centrului Regional de Integrare Oradea. Îi place să-i ajute pe străini. „Prin intermediul acestui proiect, străinii primesc foarte multe informaţii şi consiliere, informaţii care nu au de unde să le obţină din altă parte”, a subliniat basarabeanca. Indianul Ravi Jogadia este în România de 11 ani și reprezintă Centrul din Arad. „Ne-a fost greu când am venit aici. Totuși, în orașele mari, am avut avantaj deoarece mulți cetățeni sunt vorbitori de limba engleză. Acesta este unul din motivele pentru care m-am implicat în acest proiect, pentru ai ajuta pe imigranți să vorbească limba română”, ne-a povestit Ravi Jogadia.

Ravi Jogadia este în România de 11 ani

Ravi Jogadia este în România de 11 ani

„Cei mai mulți dintre cetățenii străini care au contactat până acum centrul provin din țări precum China, Republica Moldova, Georgia, Nigeria și Statele Unite, însă până în prezent, cele mai vulnerabile cazuri care au ajuns la noi provin din Siria”, a declarat Adriana Popa.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 8 milioane euro pentru cinci parcuri noi
  La Barcăului, lucrările au început de anul trecut. Toate plantările de arbori din proiecte ar trebui terminate anul acesta. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Joc de gleznă cu restructurările, la Consiliul Județean
  Dacă vicepreședintele Bodea afirmă că administrația județeană ar putea funcționa și cu 20% mai puțini angajați, celălalt „vice”, Ioan Mang, spune că are prea puțini oameni, la Direcția Tehnică și pe Achiziții.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un polițist beat a provocat accidentul de pe drumul expres din Oradea
  Accidentul de pe drumul expres din Oradea, produs luni, în jurul orei 11:50, a fost provocat de un polițist de la Serviciul de Investigații Criminale. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 180 de persoane bolnave, îngrijite de Caritas Catolica
  Asociația Caritas Catolica își extinde serviciul de îngrijire la domiciliu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Antonia Lestyan, în juriu la Beauty Forum
  Antonia Lestyan este cel mai tânăr make-up artist din juriul concursului Beauty Forum Cluj.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-au distrat la Balul Bobocilor LPS Bihorul
   Șase perechi au concurat la ediția din acest an a Balului Bobocilor „Neon Party” a Liceului cu Program Sportiv ,,Bihorul".

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.