bihon.ro Web analytics

Milă de „minerii” vânzători din Roşia Montană

Reactualizat la:
Reactualizat la:
RMGC le-a cumpărat proprietăţile cu 105 milioane de euro şi le-a făcut case noi cu alte 50 milioane de euro.
Scris de erdei - RMGC le-a cumpărat proprietăţile cu 105 milioane de euro şi le-a făcut case noi cu alte 50 milioane de euro.

Nu ecologiştii sau chibiţii neinformaţi ci Guvernul României şi RMGC au anunţat în scris că „minerii” din Roşia Montană au primit în mână 105 milioane de euro pentru proprietăţile lor. Plus că RMGC e gata să impute României faptul că a mai investit alte 50 de milioane de euro pentru strămutarea într-un cartier cu 140 de case noi (cine nu ar vrea „din cer” o casă nouă de aproape 400.000 de dolari bucata?).

Aşa încât locuitorii comunei Roşia Montană se pot împărţi în două categorii: cei care şi-au vândut proprietăţile respectiv cei care nu şi-au vândut proprietăţile (se scot de la socoteală veneticii veniţi sau atraşi cu bani pentru a fi masă de manevră şi/sau presiune).

Localnicii din Roşia Montană care nu şi-au vândut terenurile şi casele la RMGC în mod sigur nu militează pentru aşa-zisul minerit, în fapt o tratare pur chimică a pulberii rezultate din tocarea metodică a patru munţi.

Aşa încât activiştii „pro-minerit” de la Roşia Montană sunt fie venetici, fie o parte din roşienii care au primit pentru proprietăţile lor, în total, 105 milioane de euro.

100.000 euro per familie

La recensământul din 2002, Roşia Montană avea 3.865 de locuitori iar la recensământului din 2011 populaţia scăzuse la 2.656 de persoane.

Dar ca medie, comuna a avut, în „epoca RMGC”, circa o mie de familii. Fără să mai scădem cele o sută de familii care nu şi-au vândut proprietăţile, rezultă că RMGC a plătit, în medie, peste o sută de mii de euro fiecărei familii care şi-a vândut proprietăţile din Roşia Montană.

În aceste condiţii, nu rămâne decât ca restul românilor să deplângă soarta roşienilor montani care, după ce s-au ales în mână cu câte o sută de mii de euro, acum nu sunt în stare să supravieţuiască altfel decât înrolându-se în industria cianurării-aurifere, pe care o promovează şi în clipuri publicitate la TV.

O veste compensatoare pentru ei este că ministrul Şova tocmai a prezentat î Guvern că e nevoie de 52 de milioane de euro pentru atenuarea impactului social prin «programe comunitare training dezvoltare antreprenoriat”.

Şi la Băiţa s-au blocat în mină

Şi bihorenii ar fi vrut asemenea socoteli generoase pentru minerii lăsaţi de izbelişte în zonele Băiţa, Roşia – Damiş, Şuncuiuş şi Voivozi – Popeşti.

Dar nu a venit niciun prim-ministru la cei 40 de mineri din Băiţa care au protestat, în iunie 2010, în subteran, fiindcă nu şi-au primit salariile de luni de zile. 

FACTBOXURI

Biroul de presă al Guvernului ne-a trimis un e-mail arătând că este „abilitat să vă pună la dispoziție documentele referitoare la exploatarea de la la Roșia Montană menționate în cadrul unei conferințe de presă susținute de Prim-ministrul Victor Ponta, pe 12 septembrie 2013”.

Închidere şi reabilitare:

Obiective de sub amprenta Proiectului Roşia Montană 24 mil. euro

Iazuri de decantare Selişte şi Gura Roşiei 10 mil.euro

Uzina de procesare şi Staţia de Concasare 11 mil. Euro

Costurile anuale cu epurarea apelor de mină şi monitorizarea post închidere a amplasamentului 1,5 mil. Euro

 

Conservarea patrimoniului şi atenuarea impactului social:

Atenuarea impactului social (conf. SF) programe comunitare training dezvoltare antreprenoriat 52 mil. euro

Reabilitarea infrastructurii locale drumuri 73 mil. Euro

Alimentarea cu apă şi canal Roşia Montană şi Abrud 40 mil. Euro

Punerea în siguranţă a galeriilor romane din Carnic (conf. Studiu Gifford) 152 mil. Euro

Reabilitare monumente istorice 40 mil. Euro

Reabilitare situri arheologice inclusiv galerii romane şi medievale 26 mil. Euro

Costuri de menţinere în circuitul turistic a lucrărilor romane din Carnic 1,2 mil. Euro

Alte proiecte şi programe pentru conservarea patrimoniului 5 mil.euro

TOTAL (fără costurile de operare – tratare ape acide şi întreţinere Carnic): 430 mil. euro

 

 

 

Investiţii realizate în perioada 1997 – 2012

În Proiectul Roşia Montană s-au investit 550 milioane USD până în prezent:

Cercetare geologică 98 mil. USD

Patrimoniu din Roşia Montană 28 mil. USD

Situri strămutare 50 mil.USD

Achiziţie proprietăţi 105 mil. USD

Taxe şi impozite 50 mil. USD

Echipamente miniere 55 mil. USD

Proiectare tehnică 90 mil. USD

Cheltuieli juridice, sociale, comunicare, administrative 74 mil. USD

TOTAL: 550 mil. USD

Oradea susţine Roşia Montană!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.