bihon.ro Web analytics

Modus Vivendi – echipa de robotică de la „Eminescu”

Modus Vivendi – echipa de robotică de la „Eminescu”

Liceenii de la Eminescu se pregătesc pentru Proiectul Naţional „Tech Challenge Romania”.
Scris de demeter1 - Liceenii de la Eminescu se pregătesc pentru Proiectul Naţional „Tech Challenge Romania”.

Un grup format de 15 elevi de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Oradea, ce au în comun pasiunea pentru tehnologie, știință, inginerie și matematică, dar și pregătirea constantă din domeniul informaticii, și-au reunit puterile în vederea constituirii unei echipe – sugestiv numită Modus Vivendi – cu scopul de a participa la Proiectul Național de Robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania, organizat de Asociația „Nație Prin Educație”. Iniţiatoarea acestei echipe este domna Amelia Stoian (profesoară de informatică în cadrul renumitei unităţi de învăţământ orădene).

roboti-1

Proiectul BRD FIRST Tech Challenge se află la a doua ediție în țara noastră și reunește peste 1000 de liceeni pasionați de robotică din țară și din străinătate. Proiectul în sine constă în construcția și dezvoltarea unui robot, cu care elevii vor participa la competiția națională desfășurată în luna martie 2018 la București.

Această competiție dă șansa câștigătorilor la nivel național să participe la Campionatul Mondial de Robotică din SUA. Competiția se axează pe munca în echipă și pe dezvoltarea valorilor participanților, rezultatele robotului în teren fiind secundare. Lucrul în echipă este piesa cheie pentru o echipă care chiar funcționează.

Revenind la echipa liceenilor eminescieni „Modus Vivendi”, aceasta este alcătuită din 15 elevi din clasele a XI-a și a XII-a, profil matematică-informatică. Acești elevi sunt: Andrișcă Ștefan, Balota George, Borza Tamas, Buzle Vlad, Cosmescu Ștefan, Diosadi Eduard, Dorog Daria, Dudaș Ioana, Filip Denisa, Măduța Adrian, Onuț Krisztian, Paloczi Alex, Plumbaș Alex, Pop Oana și Sur Radu. Ei se află sub îndrumarea profesorilor Stoian Amelia și Nagy Istvan și s-au implicat de la începutul proiectului cu multă pasiune în tot ceea ce înseamnă construcția și programarea robotului Arthur.

Noţiuni

Elevii au aplicat noțiuni din diverse domenii, cum ar fi matematică, fizică, informatică, dar au avut ocazia să își dezvolte și abilitățile de comunicare, de muncă în echipă și să dobândească cunoștințe legate de marketing, design, modelare și printare 3D, oratorie și strângere de fonduri. Au participat la cursuri de formare, în cadrul cărora au învățat cum să-și proiecteze propriile piese, pe care apoi să le tipărească cu ajutorul imprimantei 3D. De asemenea au realizat prezentări pe tema proiectului colegilor și profesorilor din cadrul școlii, au participat la sesiuni de formare și informare pentru tinerii din comunitatea locală.

Misiunea echipei nu a fost una ușoară până acum, ei întâmpinând dificultăți tehnice, legate de proiectarea și implementarea robotului, dar și în ceea ce privește atragerea sponsorizărilor și obținerea pieselor necesare. Calitățile lor deosebite i-au ajutat însă să depășească aceste momente și să găsească soluții pentru problemele întâmpinate.

roboti-2

În cadrul proiectului, elevii au participat la două regionale amicale, organizate la Cluj în data de 17.02.2018 și la Timișoara în data de 03.03.3018. În cadrul acestor întâlniri s-au adunat toate echipele participante din Transilvania și Banat, pentru a-și testa roboții și pentru a se cunoaște mai bine unii cu alții, căci la competiția finală de la București vor fi nevoiți să concureze formând alianțe cu celelalte echipe. Spiritul promovat în cadrul regionalelor a fost unul fascinant, de cooperare și prietenie, echipa eminesciană venind câștigată de fiecare dată cu mai multă experiență și cu mai mulți prieteni.

„Creativitatea, inteligența, dăruirea și pasiunea de care dau dovadă, spiritul de echipă pe care și-l dezvoltă în continuare, merită încurajate și susținute, căci ei sunt viitorul societății noastre și reprezintă valori pe care vrem să le susținem. Copiii au depus o muncă imensă, petrecându-și mai tot timpul liber în școală, făurindu-l pe Arthur. Pentru mine sunt niște Prometei, i-am susținut și îi voi susține mereu. Pasiunea lor pentru tehnologie și științe se concretizează astfel, dovedindu-se că teoria este aplicabilă în viața reală și că putem fi inovatori”, este ceea ce a declarat, emoționată, profesoara Amelia Stoian.

Confruntarea finală a echipelor participante va avea loc la București, în zilele de 23-25 martie 2018, unde se vor reuni cei mai talentaţi elevi în ale roboticii, eveniment care va face ca speranța în generațiile următoare să pâlpâie cu mai multă putere.

Daniel Topală

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.