bihon.ro Web analytics

Mos Gerila pentru angajatii CET

Reactualizat la:
Reactualizat la:
După ce facturile la încălzire au explodat, angajaţii CET se trezesc, la rândul lor, cu veniturile tăiate.
Scris de bontea - După ce facturile la încălzire au explodat, angajaţii CET se trezesc, la rândul lor, cu veniturile tăiate.

 Cei aproape 1.000 de salariaţi ai SC Electrocentrale Oradea SA şi familiile acestora încep anul cu o veste cât se poate de proastă. Din 2013, rămân fără prima de vacanţă, dar şi fără ajutorul lunar pentru energia electrică, de 100 de lei pe lună. Informaţia ne-a fost transmisă duminică de directorul CET, Dragoş Gligor, după un sfârşit de săptămână extrem de agitat la Electrocentrale SA.

Vineri, câteva sute de angajaţi intraseră într-un protest spontan, în curtea centralei, în timpul şedinţei Consiliului de Administraţie. Oamenii aflaseră nu numai că nu li se vor în seamă pretenţiile de indexare a salariilor, dar că se poate şi mai rău! „Să vină primarul!” şi „Luni nu intrăm la lucru!”, au fost scandările ce s-au auzit în curtea CET.

Sindicatul ceruse o indexare a salariilor cu rata inflaţiei, dorindu-se un plus la salarii de 4-5%. „Suntem încă în negocieri, dar nu cred că se va da. S-a spus şi la nivel guvernamental că unităţile bugetare nu pot mări salariile”, ne-a spus aseară Dragoş Gligor. Dincolo de ce se spune la nivel guvernamental, nici municipalitatea nu e prea darnică cu aceşti salariaţi. Dimpotrivă. Până la urmă, decizia conducerii Electrocentrale SA de a tăia prima de vacanţă şi sporul pentru curentul electric vine în urma solicitării conducerii Primăriei.

Sărbătorile au venit cu un „cadou” pentru salariaţii centralei electro-termice: tăierea veniturilor. Din acest an, angajaţii Electrocentrale Oradea SA vor fi lipsiţi de primele de vacanţă, dar şi de ajutorul pentru curentul electric, la care aveau dreptul lunar. De asemenea, pretenţiile sindicale, de indexare a salariilor cu 4-5% vor fi refuzate, ne-a comunicat directorul CET, Dragoş Gligor. Tăierile ce vor fi operate acum vin în urma solicitărilor repetate din partea conducerii Primăriei, ne-a mai transmis directorul CET.

Vineri, în curtea CET a avut loc un protest spontan al angajaţilor nemulţumiţi de situaţia creată. La sfârşit de săptămână, directorul Dragoş a stat de vorbă în fiecare zi cu salariaţii pe măsură ce aceştia intrau sau ieşeau din tură, pentru a calma situaţia.

Deşi ameninţaseră că de luni vor opri lucrul, oamenii au continuat să lucreze. Directorul Dragoş spune că nu se pune problema încetării lucrului.

 Economia şi super-datoria

Prin anularea primei de vacanţă şi eliminarea sporului pentru curent, CET face o oarecare economie, însă nicidecum una care să acopere semnificativ pierderile sau datoriile către furnizori. De asemenea, nici facturile orădenilor nu se vor diminua o dată cu aceste tăieri din drepturile salariaţilor CET.

Datoriile către furnizori au ajuns acum la circa 100 milioane de lei noi. La sfârşitul anului 2012, Votrom – unul dintre furnizorii de motorină ai Electrocentrale, ceruse insolvenţa pentru o restanţă de 250.000 lei. CET a fost pusă, astfel, pentru câteva zile, într-o situaţie ingrată, culmea, din cauza unui creditor minor. Aceasta comparativ cu Maestro Trading şi Complexul Energetic Oltenia, furnizorii de cărbune ai Electrocentrale Oradea, către care CET are zeci de milioane de lei noi datorii. La fel cum datorii sunt şi către transportator – Unicom Tranzit SA Bucureşti, precum şi către furnizorul de păcură, Primarom Exim SRL Zalău.

Planul municipalităţii este trecerea Electrocentrale SA de pe cărbune pe gaz, strategie care-i înfrigurează pe destui orădeni. Dacă această gândire va fi dusă până la capăt, aceasta va atrage după sine concedierea unei părţi din personalul existent azi la CET.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.