bihon.ro Web analytics

Munca fără forme legale duce la trafic de persoane

De Otilia Șandor

Munca fără forme legale duce la trafic de persoane

A fost semnat un plan de intervenție pentru derularea campaniei „Munca fără forme legale - un pas mai aproape de traficul de persoane".
Scris de Otilia Șandor - A fost semnat un plan de intervenție pentru derularea campaniei „Munca fără forme legale - un pas mai aproape de traficul de persoane".

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și ai Asociației INCA România au semnat zilele trecute planul campaniei de prevenire a traficului de persoane „Munca fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane”.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional. La rândul ei, Asociația INCA România desfășoară activități de infomare și asistare a cetăţenilor italieni în România și a cetățenilor români care au acumulat drepturi sociale pe perioada în care au lucrat cu forme legale în Italia, în vederea obţinerii pensiilor, prestaţiilor sociale şi a altor drepturi de securitate socială.

Campania se derulează în perioada aprilie-decembrie 2021, în spațiul outdoor și online, vizând creșterea gradului de informare a românilor care muncesc sau doresc să muncească în străinătate, în special pe teritoriul Italiei, cu privire la riscurile asociate muncii fără forme legale și traficului de persoane.

Pericolul mai mare e în Italia

Inițiativa se alătură Blue Heart Campaign, o campanie internațională coordonată de Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), la care România s-a raliat prin ANITP, alături de parteneri cu tradiție (Consiliul Europei, Consiliul Statelor de la Marea Baltică, UNESCO, UNICEF, OSCE, UNIFEM, UNIAP, OIM, organizații neguvernamentale la nivel regional și international), subliniind încă o dată angajamentul ferm în lupta împotriva traficului de persoane. Mesajul campaniei este „Munca fără forme legale presupune expunerea la riscuri majore și pierderea unor drepturi fundamentale”.

Organizatorii spun că românii care doresc să muncească în străinătate, în special în Italia, sunt atenționați asupra riscurilor și implicațiilor la care se expun acceptând oferte de muncă fără forme legale, unul dintre riscuri fiind acela de a deveni victimă a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă forțată.

Acceptând o ofertă nereglementată legal de clauzele unui contract de muncă, cetățenii pot risca să nu beneficieze de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială (alocaţie pentru familie, ajutor de şomaj, indemnizaţie de maternitate/paternitate (creștere copil), pensie, asistenţă medicală în caz de boală etc.), riscă să nu le fie respectat programul de lucru şi timpul de odihnă legal și pot munci sub nivelul lor de calificare şi pregătire, locul de muncă nefiind unul stabil, atenționează reprezentanții ANTP. Mai mult decât atât, persoanele care acceptă locuri de muncă fără forme legale pot fi lipsiți de măsuri de protecţie şi securitate a muncii, în cazul producerii unor grave accidente de muncă.

Campania se desfășoară la nivel național, pe teritoriul României, prin intermediul ANITP , iar la nivel local prin ANITP Centrul Regional Oradea, dar și pe teritoriul Italiei, prin intermediul birourilor INCA Cgil din Italia (Emilia Romagna, Lombardia, Veneto, Toscana, Sardinia, Trentino Alto Adige, Lazio, Campania, Val d’Aosta, Piemonte, Liguria și Umbria).

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mincinosi says:

  Sunteti plin de cacat. Fiecare saptamana e un incident la Bors cu trafic de persoane.

  Aici vreti taxe si impozite – despre bani e vorba.

 2. Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 percheziții pentru droguri în Oradea. Au fost vizați șase orădeni care vindeau cannabis, amfetamină și 3CMC
  Șase tineri orădeni suspectați că ar fi vândut prin Oradea cannabis, amfetamină, 3CMC, au fost prinși de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - Perioada 26.05.2022 - 03.06.2022 - PL Alesd + Marghita + Rural + Oradea

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.