bihon.ro Web analytics

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – intrat în prelungiri

Reactualizat la:
Consiliul Judeţean deschide punga, pentru a găsi un constructor care să finalizeze lucrările, după trei licitaţii ratate.
Scris de Patricia Herlas - Consiliul Judeţean deschide punga, pentru a găsi un constructor care să finalizeze lucrările, după trei licitaţii ratate.

Plenul Consiliului Judeţean a aprobat marţi creşterea devizului de lucrări de la 27 la 29,5 milioane de lei, pentru finalizarea investiţiei în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, situat pe strada Armatei Române, la nr. 1/A. Lucrările fuseseră stopate în 2010, pe fondul expirării contractului cu firma Selina patronată de Beniamin Rus. Selina nu a terminat lucrările la timp, după ce vreme de doi ani mai mult s-a războit decât a conlucrat cu administraţia judeţeană Radu Ţîrle, un preşedinte care a acuzat în continuu această firmă că vrea să înşele Consiliul Judeţean. Licitaţia fusese câştigată de Selina pe vremea ex-preşedintelui Kiss Alexandru.

Tot marţi, Consiliul Judeţean a aprobat prelungirea chiriei pe care Muzeul o plăteşte Episcopiei Romano-Catolică pentru aripa din Palatul Baroc, de 15.000 de euro/lună, până la mutarea în noul sediu. Nu se ştie când. Aşadar, o chirie de 180.000 de euro/an pe care CJ Bihor o plăteşte catolicilor episcopului Bocskei, în timp ce lucrările la noul sediu stagnează în continuare.

Consiliul Judeţean a aprobat şi procedura pentru desemnarea unei case avocaţiale (cu onorariu de maximum 10.000 euro), care să reprezinte Judeţul în procesele pe care CJ le are cu firma Selina, pentru terenurile vândute acestei firme din Calea Aradului (Cartier Luceafărul) şi str. Universităţii. Fostul preşedinte Kiss şi patronul Selina, Rus au dosare penale (şi) pentru această speţă.
consiliul judetean bihor

După trei licitaţii ratate pentru stabilirea unui nou constructor care să ducă la bun sfârşit lucrările pentru noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean mai face o încercare. Pentru a-i momi pe constructorii interesaţi, a urcat „potul”. Adică devizul vechi de lucrări a crescut cu 2,5 milioane lei, de la circa 27 milioane de lei, la 29,5 milioane de lei. Aceasta este noua valoare estimată pentru care va fi finalizat noul sediu din fosta Garnizoană – str. Armatei Române – astfel încât instituţia muzeală să poată fi, finalmente, mutată. Lucrările au fost oprite în 2010, când a expirat contractul dintre Consiliul Judeţean şi firma Selina, lucrările fiind marcate de conflictul permanent dintre fostul preşedinte Radu Ţîrle şi patronul Beniamin Rus.

Forfecări din Opoziţie

În mandatul său, Cornel Popa a avut nevoie de trei ani pentru a găsi o soluţie juridică pentru a ieşi din încurcătura pe care a moştenit-o. „Am scos de trei ori la licitaţie şi de trei ori câştigătorii au ajuns la concluzia că nu pot face aceste lucruri. Fiecare dintre noi ne raportăm la ce se întâmplă zilnic în România. Am ajuns la concluzia că, având în vedere situaţia disperată şi că fiecare constructor ajunge la concluzia că nu pot face faţă, vă supun votului acest demers, pentru a depăşi situaţia. Niciunul dintre noi nu cred că vrea ca lucrările să rămână în această situaţie”, a declarat Popa în plen, înainte ca aleşii judeţeni să voteze noul cost al lucrărilor scoase la licitaţie.

Opozantul PSD Ioan Mang a subliniat cum Executivul condus de Cornel Popa nu i-a socotit solicitarea din urmă cu doi ani, când, vicepreşedinte fiind, Mang cerea încherea socotelilor cu Selina. „De ce nu s-au modificat preţurile mai din timp? Într-adevăr, preţul de 8 lei pe oră la manoperă este foarte puţin. Anul trecut am propus finalizarea investiţiei prin trimiterea unei solicitări către Compania Naţională de Investiţii. Dacă se accepta, atunci azi eram în alte condiţii, poate ne şi mutam”, susţine pesedistul.

Preşedintele Popa a răspuns, arătând că toată responsabilitatea îi aparţine, deoarece el semnează: „Vă spun ce gândeam, anume că putem depăşi situaţia la preţurile de azi, dar cu banii de atunci. Oricâte sfaturi primesc, responsabilitatea este doar a celui care semnează. Nu am vrut să mă hazardez în lucruri care exced competenţei mele”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tronsonul de autostradă Biharia - Chiribiș, motiv de dispută între constructor și CNAIR
  Situația lucrărilor pe porțiunea de autostradă din Bihor este incertă, după ce au apărut neînțelereri între constructor și autorități. 1

  România

  Orădeanca Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei
  Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.