bihon.ro Web analytics

În 2010, prevenţia – cuvântul de ordine la pompierilor

Pompierii vor trebui să pună accent şi mai mare pe activităţile de prevenţie.
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - Pompierii vor trebui să pună accent şi mai mare pe activităţile de prevenţie.

Prezent vineri la bilanţul activităţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat că pompierii sunt “în topul încrederii” românilor.

Ministrul a atras însă atenţia că în 2010, pompierii vor trebui să se axeze şi mai mult pe activităţi de prevenire a evenimentelor nedorite mai ales că acestea presupun “costuri de 10 ori mai mici”.

Ce trebuie făcut?

Blaga a recomandat pompierilor să colaboreze şi mai bine cu administraţia publică locală, pentru “întărirea serviciilor de voluntariat” şi a subliniat că “primăriile ar trebui să se implice prin crearea de facilităţi şi dotări pentru voluntari”. Totuşi, ministrul a apreciat că “prin modul de organizare a activităţilor de prevenire şi limitare a efectelor situaţiilor de urgenţă, în anul 2009, comparativ cu anii precedenţi, în majoritatea situaţiilor, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au acţionat preventiv şi mult mai coerent, prin aplicarea unor măsuri menite să determine limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă”. 

Bihoreanul Blaga a avertizat că numărul incendiilor provocate a crescut anul trecut cu 18% şi că acest procent “trebuie redus în perioada următoare”.

Referitor la efectele fenomenelor naturale periculoase, ministrul Blaga a menţionat că aşteaptă curând elaborarea normelor de aplicare pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor (Legea 260/2008).

Tehnică şi cadre

Cu toate că au dovedit an de an că sunt bine pregătiţi, pompierii români nu dispun de tehnică adecvată. Mai mult, ministrul Blaga a declarat că “se impune schimbarea tehnicii speciale învechite – 86% din acesta cu perioada de casare depăşită”, dar că înlocuirea tehnicii vechi trebuie efectuată prin atragerea de fonduri europene pentru achiziţii.

Referitor la calitatea personalului, ministrul vrea să reducă riscul apariţiei unor alte cazuri ca cel de la Dorohoi, când un pompier şi-ar fi ucis un coleg, a furat arme, după care s-a sinucis. „Trebuie să fim atenţi la selecţia cadrelor, la pregătirea lor, la testarea psihologică continuă, ca să prevenim producerea unor evenimente ca cel de la Dorohoi. (….) Munca a mii de oameni în sute de intervenţii dispare în cinci minute în ochii comunităţii, în situaţii de acest fel”, a subliniat ministrul Blaga.

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ministrul Finanțelor, vizită privată la Sânmartin
  Adrian Câciu, ministrul Finanțelor a fost oaspetele primarului de Sânmartin Cristian Laza.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Restricții de circulație, sâmbătă, pe mai multe străzi din centru
  Străzile afectate sunt Parcul 1 Decembrie, Independenței și Traian Moșoiu

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protocol de colaboare PMO Oradea - CJ Bihor, pentru organizarea de evenimente culturale
  Instituțiile de cultură din subordinea CJ Bihor vor fi implicate în organizarea de noi evenimente, iar APTOR și AMD le vor promova la nivel local și internațional.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucian Mocan, olimpicul care a contestat nota 9,90 și a luat 10
  “Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce acei profesori corectori nu mi-au acordat nota maximă de la început”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cât costă un bilet de tren până la Cluj, București sau Mangalia după scumpire
  Biletele de tren s-au scumpit în medie cu 20% începând cu luna iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Meniul Zilei cu aromă spaniolă la Restaurant El Quijote Oradea! În fiecare săptămână va fi diferit!
  Te-ai săturat de aceleași opțiuni de mâncare la meniul zilei? Nu mai știi ce să mănânci la muncă? Nu mai știi ce să comanzi la birou?

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.