bihon.ro Web analytics

„N-aș putea trăi, dacă n-aș lucra”

„N-aș putea trăi, dacă n-aș lucra”

Reactualizat la:
Bitușerul Moise Gavra din Vărzarii de Jos este propus pentru titlul Tezaur Uman Viu.
Scris de demeter1 - Bitușerul Moise Gavra din Vărzarii de Jos este propus pentru titlul Tezaur Uman Viu.

Nea „Trăienuţ” din Vărzarii de Jos (orașul Vașcău) e cunoscut în zonă pentru bituşele şi cojoacele frumos brodate. Spune cu tristeţe că tinerii de astăzi nu mai sunt interesaţi de arta meșteșugurilor vechi, tradițiile pierzându-se odată cu ultimii artizani.

Numele lui e de fapt Moise Gavra şi s-a născut pe 21 octombrie 1932, la Beiuş. Mamei lui îi plăcea să-i spună „Trăienuţ”, şi aşa a rămas. La vârsta de 9 ani a rămas orfan de tată. „Tata a fost concentrat la Beiuș. Erau cai pe vremea aia, la armată. El a fost mai curajos și a intrat la doi armăsari grozavi și l-au strâns, a făcut aprindere de plămâni și a murit, că nu erau medicamente…”, își amintește meșterul.

Ucenic

Se descurcau greu după moartea tatălui, aşa că mama l-a dat, când a împlinit 14 ani, ucenic la un cojocar în Vaşcău, unde să înveţe şi o meserie căutată pe atunci, dar să aibă asigurată şi o masă caldă şi casă. A lucrat la mai mulţi cojocari din zonă până când, la 20 de ani şi-a întemeiat o familie. După cununie a făcut armata timp de trei ani la Sibiu şi apoi la Turda. Când s-a întors acasă, îndrăgostit de meseria pe care o învăţase, s-a apucat singur de afacere, ajutat de soţie şi de soacră. Făcută cu pasiune, munca lui a atras mulţi clienţi care îi cumpărau cojoace, printre care şi „toţi şefii şi toţi doctorii din Petru Groza (n.r. Ştei), după cum povesteşte Moisa Gavra.

6bitusa-moise-gavra_8-k-contur

Şi-a deschis propriul atelier acasă, meşteşugul cojocăritului asigurându-i traiul de zi cu zi. De-a lungul anilor a creat cojoace cu modele tradiţionale zonei, căciuli, veste, bituşe pentru ciobani, lucrate manual, folosind piei de oaie argăsite de el. Unele din cojoacele şi bituşele făcute de el au ajuns până în Statele Unite ale Americii.

Din păcate, atelierul său a funcţionat până în 2016. Datorită legislaţiei deficitare, care nu face distincţie între meşteşugul tradiţional şi producţia de serie, cheltuielile şi impozitele au crescut peste măsură, nemaifăcându-le faţă. Dea tunci şi lumea s-a schimbat. După ce au fost la mare căutare coşocarii (bituşerii), acum doar ciobanii, bătrâni şi mai rar tinerii mai poartă astfel de cojoace. Doar pe la târguri mai răsare câte un orăşan cu mândrie naţională care îşi mai achiziţionează un cojoc sau un costum popular.

Acum meşterul Moisa Gavra se bucură de viaţa de familie, alături de soţie, fiică şi doi nepoţi. Tristeţea lui însă rămâne, pentru că din tinerii pe care i-a avut în cei 70 de ani de meşteşug ca ucenici vreme îndelungată, niciunul nu a dorit să ducă mai departe această tradiţie, mulţi preferând să muncească peste hotare. Nea „Trăienuţ” mai face cojoace şi bituşe, dar numai pentru a le păstra şi a le expune de dragul iubitorilor de tradiţii. Dacă îl întrebi câte obiecte i-au ieşit din mâini, clatină din cap. Nu mai ţine minte. Prea multe. „Cine mai știe? De dimineață, de când se crăpa de ziuă, până seara târziu, doar asta făceam. Întotdeauna mi-a fost drag să lucrez. N-aș putea trăi, dacă n-aș lucra”, spune meșterul. Şi acum coase cu migală, fără ochelari, florile de pe cojocele, şi la 86 de ani nu ia niciun medicament.

Tezaur Uman Viu

Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a făcut propunerea ca bitușerul Moise Gavra din Vărzarii de Jos să primească titlul Tezaur Uman Viu. Acesta este un titlul onorific acordat de Ministerul Culturii şi o iniţiativă UNESCO, pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

moise-gavra-bituser_varzarii-de-jos2

Anul acesta este cea de a 7-a sesiune de acordare a titlului. Propunerile au trebuit trimise până la 31 mai către Ministerul Culturii și Identității naționale, direcția Patrimoniu Cultural. Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial acordă un număr de cinci titluri la fiecare sesiune. Comisia va evalua candidaturile în cursul lunii iulie şi va anunţa lista de cinci în perioada august – septembrie.

În alte țări ale Uniunii Europene, odată cu titlul se acordă și o sumă de bani, cu titlu viager. În România, se acordă doar titlul. Bihorul mai are două titluri de Tezaur Uman Viu: lădarul Ioan Oancea din Budureasa și Gheorghe Rada, interpret popular și constructor de viori din Oradea.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Liberalii își impun omul, la RAR Bihor. Ce alți directori urmează să fie schimbați?
  Printr-o decizie a șefului RAR din Capitală, directorul local sprijinit de PSD este înlocuit de omul PNL. Se face o rocadă, după ce, în timpul Guvernului Ponta, pesedistul Crăciun l-a înlocuit pe Filip.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc”
  Copiii pot admira la Muzeul Oraşului Oradea o nouă expoziţie cu machete ce reproduc invenţiile lui Leonardo Da Vinci.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  115 milioane de lei pentru Universitatea din Oradea
  115 milioane de lei au fost alocați Universității din Oradea de către Ministerul Educației. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe salariile angajaților. 1

  BIHON Sport local

  Luceafărul a învins pe CSC Sânmartin II
  Într-un nou joc de pregătire, Luceafărul Oradea a câștigat cu 3-2 (1-1) în fața echipei de eșalon patru CSC Sânmartin II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacia 100% electrică la Salonul Auto Geneva
  Grupul Renault va prezenta la Salonul Auto de La Geneva, care va avea loc în perioada 5 – 15 martie, un autoturism 100% electric.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kamion din Italia, The Hypnotunez din Ucraina şi Skroom vor susţine concerte în Rock Fort
  Trei trupe din trei ţări vor concerta vineri, de la ora 20:00 în Rock Fort din Oradea. Kamion vine din Italia, cu membrii din Trevisto şi Veneţia, şi abordează un heavy'n'roll. Proiectul Kamion s-a născut în 2014, avându-i ca membri fondatori pe Paul şi Patch, care şi-au dorit să pornească o trupă originală.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.