bihon.ro Web analytics

,,Ne dă afară ca pe niște câini”

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

,,Ne dă afară ca pe niște câini”

Reactualizat la:
Câțiva angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor au protestat, marți, împotriva măsurii reducerilor de personal din instituție.
Scris de Crina Dobocan - Câțiva angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor au protestat, marți, împotriva măsurii reducerilor de personal din instituție.

Cea mai mare structură subordonată Consiliului Județean Bihor – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor, va rămâne cu 1.128 de posturi. 127 de anagajați vor trebui să își caute loc de muncă în altă parte. Dintre aceștia 65 sunt posturi din aparatul central și restul, din centrele sociale. Aceste reduceri au stârnit nemulțumiri în rândul angajaților care au protestat, pe platoul din fața Prefecturii, cu o oră înaintea ședinței de marți a consilierilor județeni.

„Suntem nemulțumiți de salarii în primul rând și că ne dă afară ca pe niște câini. Avem tot felul de specializări. Eu am terminat Psihopedagogie. Am aproape 8 ani în sistem și am ajuns să ne dea afară. Sporurile de sărbători ni s-au tăiat. S-au angajat tot felul de persoane fără calificare, fără specializare: florărese, mecanici auto, ospătari, bucătari. Rușine, rușine, rușine pentru conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor”, a scandat instructorul în educație Ioan Avram.

Oamenii se plâng că, în prag de Sărbători, cu familii, copii, rate la bancă și locuințe de întreținut se găsesc pe drumuri. Aceștia nu văd rostul concedierilor și susțin că nu au fost făcute corect. În plus, adaugă ei, sunt delegați de la o casă la alta, fără niciun fel de justificare.

„Suntem o grămadă de colegi care suntem manipulați de la un centru la altul, de la o casă la alta. Nu se poate! E dureros! Trebuie să ieșim în stradă huiduind conducerea DGASPC Bihor. Am avut un conducător care pur și simplu și-a bătut joc. A adus Curtea de Conturi și nu a găsit nimic. Nu știu cum nu i-a fost rușine directoarei de acum”, mai spuse Avram.

De cealaltă parte, liderul Sindicatului Pro As, Adrian Marcu, este de părere că ceea ce se întâmplă acum este un abuz. Acesta acuză lipsa unui dialog social și cu partenerii implicați în problema de muncă, ceea ce îi duce cu gândul nu doar la abuz, ci și la o lipsă de transparență.

„Din punctul nostru de vedere se crează un abuz, se dorește concedierea 260 de persoane, specialiști și personal care lucrează în instituție de mulți ani și au experiență în domeniu, în activitatea de asistență socială. Considerăm că în lipsa unui dialog social și cu partenerii implicați în toată problematica de muncă, astfel de abordări – aprobarea prin Hotărâre de Consiliu Județean a reorganizării fără consultarea partenerilor sociali este netransparentă și abuzivă. Am solicitat DGASPC, doamnei director Gaciu să avem întâlniri, să putem discuta punctual cu privire la reorganizare, nu ni s-au comunicat documentele. A mai fost o intenție de adoptare a unei noi organigrame și statului de funcționare a DGASPC și atunci au retras de pe ordinea de zi, în data de 27 noiembrie – dacă nu mă înșel”, a declarat liderul de sindicat.

Acesta susține că pe lista de concedieri au fost puse peste 200 de persoane care își duc greul în centrele de plasament, persoane care lucrează alături de beneficiarii DGASPC – copii, tineri, persoane cu handicap, adulți sau bătrâni.

„Sunt persoane care lucrează efectiv în centrele de plasament și pur și simplu președintele Consiliului Județean Bihor vrea să reducă costurile cu orice preț, fiindcă el consideră că aparatul este supradimensionat, ceea ce este fals. Ar fi supradimensionat doar în condițiile în care normativele legale ar impune că într-un centru trebuie să se lucreze un salariat la nu știu câți beneficiari. Normativele în vigoare spun că noi suntem subdimensionați în momentul de față. Există acte normative care spun, în mod clar, câți salariați trebuie să fie într-un centru de plasament, ce specializări trebuie să aibă. S-a ajuns la situația în care personalul administrativ care este plătit de Consiliul Județean Bihor (în principal, majoritatea celor care duc greu într-o instituție: bucătărese, instalatori, personalul calificat și necalificat) să fie restructurat. Toate posturile vor să fie desființate pentru că aduc o povară sau sunt o povară pentru bugetul CJ. Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, trebuie să înțeleagă că statul romîn este și un stat social și acesta, prin autoritățile publice, trebuie să asigure asistența socială în mod profesionist pentru beneficiarii de servicii sociale. În condițiile în care nu ai numărul necesar de salariați să își desfășoare activitatea în condiții optime și în condiții normale, atunci este un abuz din partea ordonatorului de credite și din partea celui care păstorește sistemul de asistență socială pe județul Bihor să desființeze aceste posturi. Este absolut anormal. Înțeleg că sunt mulți plimbători de hârtii în Consiliul Județean, dar în sistemul de asistență socială este o subdimensionare a posturilor. Sunt salariați care au fost infectați cu Covid, sunt salariați care s-au îmbolnăvit, sunt salariați care lucrează din greu, pentru că nu există un personal suficient din punctul acesta de vedere și specialiștii , cei care lucrează, aceștia sunt primii puși pe lista de concedieri. Țin în continuare persoanele nou venite, aduse pe pile, relații și cunoștințe”, a mai acuzat liderul de Sindicat.

46 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. 5bani10bani says:

  Nu toti, dar multi au si lucrat “cat niste caini”.

 2. ? says:

  Adevărul e că, vă cam frecați la coaie pentru bani mulți.

  • Unom says:

   stimabile, ce a-ti pățit? ce schimbare în limbaj in ultimele postări… parca susțineați pe aici niște principii morale , ceva etica mai evoluata, ceva educație etc… DAR se pare ca ….

   • ? says:

    Okay…
    E o exprimate puțin mai colorată…
    Probabil că, în locul acestor oameni, o să pună alți oameni, care se scarpină la boașe.
    Sau care întoarce ceasul,… în buzunar 😀…

   • Unu says:

    Unon, am așteptări mari de la matale, ce naiba e cu a-ți asta aici? Ați pățit e corect.
    Nu se mai preda gramatica la secu😎?

    • Unom says:

     ca sa parafrazez pe cel de mai sus :”E o exprimate puțin mai colorată” 🙂

     acolo se “Preda” altceva 😉 , daca doriți, va invit la o sesiune de “after school” de câteva zile cu cazare “gratuită” 😉

 3. marian says:

  Cum sa faci din 23 case de copii doar 5, sa-i tii ca pe animale , ca pe vremea lui Ceausescu? Omul asta e nebun, nu poti face asa ceva copiilor, doar Dragnea mai fura de la copii.. Cum sa comasezi copii unde erau 8 copii intr-o casuta sociala intr-un unde vor fi 50, si tot atatia angajati care se ocupau de 8 copii vor avea grija de 50. CRIMA

  • ? says:

   Hai mă,… eu cunosc persoane care acolo la voi mureau de plictiseală și citeau cărți la birou…
   Niște pulalăi angajați cu pile și pe șpagă.

  • drop says:

   copiii pot renunta si la o masa pe zi, ca doar stau acolo, nu le trebuie trei mese, ajung si doua

  • Decretel says:

   Nu vrei sa ne povestesti de ce este numarul angajatilor platiti din Bugetul alocat C.J. Bihor mai mare decat numarul copiilor aflati in ingrijire ?
   De ce ne trebuie la aceste case atata personal auxiliar?
   De ce este parcul auto atat de mare si numarul auto aflate in dotare atat de numeros?
   Dar numarul sefilor?
   Astea de care vorbesc eu sunt chestii de ieri si de azi.
   Apoi sa vorbim eventual cum vor fi ingrijiti pe viitor copii aflati in plasament sau in grija casutelor transformate in realitate in afaceri de familie infloritoare ce se bazau pe finantare SIGURA din bugetul statului .
   Dupa aia sa ne povestesti cati copii vor fi intr-o casuta si cate persoane i vor ingriji .
   Cati soferi are Casa Copilului la sediul central ?
   Si cate masini ?
   Ne spui ?
   Dupa aia sa ne povestesti de ce numarul angajatilor este dublu sau triplu fata de cel al copiilor ingrijiti la nivel de intreg judetul Bihor ??!

   • Gheorghe says:

    Bulangiul de Bolo nu a auzit niciodata de standardele obligatorii la ingrijire institutionalizata. Urlati toti ca sunt prea multi. Asa e, poate la birouri mai gasesti cate un amarat aciuat, dar nu uitati ca nu e ca acasa….adica mam si tata – trebuie sa ai educator in doua schimburi, asistente in trei schimburi, pedagog supraveghere in trei schimburi si multe altele, impuse prin lege. Numarul de educatori nu e “ca la privat” ci e stabilit prin norme , nu poti sa i la 20 de copii un singur educator, si uite asa se aduna si ajungi la 1.5-2 angajati per persoana institutionalizata.
    Sunt situatii unde eficienta banilor nu e singurul criteriu.

    • Victor says:

     “Bulangiul de Bolo nu a auzit niciodata de standardele obligatorii la ingrijire institutionalizata.”

     Sincer eu sunt curios sa vad unde scrie ca trebuie sa existe 2 angajați per copil institutionalizat pentru că este pur si simplu absurd. Si sa o lăsăm mai moale cu calitatea, pentru instituțiile statului in general este un termen străin.

     • Gheorghe says:

      Nu scrie ca trebuie 2 la 1, dar daca-ti faci un calcul, daca tii cont de personalul necesar – conform legii! – acolo ajungi. Nu uitam ca personalul angajat lucreaza 8 ore, sunt situatii in care ai nevoie 24 de ore de un anumit top de angajat, inclusiv sambata duminica – inseamna ca de fapt ai minim 4 (patru) angajati pe un post. Acum cativa ani am lucrat cu si in sistem, deci nu spun doar din auzite. Daca faci mancare cu bucatar (nu mai e cazul acum ca e catering) trebuia sa ai angajati suficienti bucatari sa ai mancare gatita de trei ori pe zi, zilnic, inclusiv duminici si sarbatori legale.

     • oradeanul says:

      Oare cei din privat nu respecta aceste reguli ? Ei de ce nu bangajeaza in nestire?

 4. Qwerty says:

  Bolojan ați vrut Bolojan aveți!

  • quijote says:

   belferi? Necula Stanel Ionel adevaratul director de la Termoficare penalul ascuns sub titulatura de sef serviciu dezvoltare familia Ciursas [fiu] Cornea [ginere] familia Cheregi [frati] familia Pop fii si fiice vezi sindicatul Termoficare si ITM Bihor veri vezi ing Bologean care se deplseaza zilnic la Vadul Crisului si retur cu masina societatii [acum are o masina noua si ia si autostopisti de la Alesd sau din fata de la Politia Rutiera Dan Cretu purtator de cuvint [de fapt director comercial adus de Necula, incompetentul care vobeste despre ”diagrama nationala de reglaj ” ?? sau ”turbina intra in revizia de dupa 8000 de ore de functionare ; ar fi trebuit sa aiba aprox.30000 de ore de functiounare dar mai mult sta in revizii si reparatii astia da belferi

 5. Gicu Adam says:

  Totusi cum se explica ca la privat exista 1 angajat pentru 2 beneficiari, si la stat invers? Chiar sunt specialisti atunci la stat?unde e logic?

 6. scortosul says:

  Da cand frecati kuru aiurea pe munca/banii mei nu protestati? Multi la intins mana, putini la responsabilitate si munca! 50-60% sunt in plus in sistemul super umflat bugetar! Inca prea putini sunt pusi pe dreapta si trecuti in privat! Prea putini!

 7. EVL says:

  Bine va face sa va dea afara ca pe niște câini ca destul ati luat bani frumosi pierzând vremea prin instituție,pe borsului cu voi la munca

 8. power says:

  cum a ti vorbit voi cu oameni asta primiti si voi acuma! eu nici ultimul salar nu v a as da!!! ce sporuri mai vreti? credeti ca alti primesc sporuri??ha ha ha …ce aveti voi???toto feluri de specializari? adica? maxim pe cineva in spate care acuma a picat si el asa va traba gunoaielor

 9. Gheorghe says:

  Parca nu demult voiati sa-l alegeti omul anului in domeniul social ! Vreo remarca acum de la cei care l-au propus pe atunci ! Doar atat mai pot spera ca majoritatea din cei pusi pe liber l-ati votat si acum cu inflacarare pe ,,sefu,, !

 10. xxxxx says:

  La munca Faist va asteapta pe toti si alte firme, zilnic au anunturi dar acolo se munceste, acolo e de voi putorilor auzi prime ce prime vreti ma sacalilor, bine va face mars ati huzurit destul.

 11. Administratare says:

  Mâini bune.

 12. cricri says:

  N-ar strica sa arunce un ochi si la Directia Judeteana de Statistica. Leprele alea doar pe la cafele se flendura. Mai muncesc si ei 5 zile pe luna…

 13. catzu de la fisc says:

  poate ca gal si bolojan, doi titani ai culturii romanesti, adica permanent pe pragul repetentiei, n ar fi rau sa se uite la filmul lui scorsese, “casino”…acolo pot observa cum un intreg imperiu de carton(ca si societatea noastra) se destrama din cauza refuzului lui de niro (rotstein), de a mentine un angajat de doi bani, prins cu un mic furtisag…concluzie: nu cativa trepadusi ce si hranesc subtire familiile incurca bunul mers al capitalistului bolo si gal, ci marile tunuri aparate de ei, din pacate fara sa si dea seama din cauza micimii si prostiei lor…

 14. Mang says:

  Meritați fiecare cate o p|_|L@ de lemn în cwr și după la cerșit la capătul podului. Căpușe ordinare, LA MUNCA CU VOI!!

 15. Stelu says:

  Mda,am fost saptamana trecuta pe acolo…
  In fata institutiei era o dubita plina de dulciuri, era cu usa larg deschisa si soferul impartea dulciuri(ciocolati, bomboane etc) unor angajati de acolo.
  Am intrat intru-n birou sa rezolv o problema si angajata avea vreo 7-8 cutii cu bomboane de ciocolata pe birou…
  Zicea ca le-a cumparat de la cineva….Oare era o coincidenta ca bomboanele erau identice cu cele care se imparteau la dubita???
  Oare de unde le aveau????

  • Victor says:

   Pachete de protocol, ficare instituției are buget de așa ceva la final de an. Au dus-o foarte bine majoritatea bugetarilor, degeaba se plâng. Si eu am fost disponibilizat de la privat la începutul lunii septembrie si dupa 10 octombrie am început deja la noul job care este chiar mai OK decât cel precedent, deci a fost o avansare cu o treaptă din punctul de vedere al carierei. Sunt sigur că acești “experți” pe cate ii disponibilizează Bolojan nu vor avea nici o problema sa își găsească locuri de muncă chiar mai bune decât cele pe care le lasă în urmă.

 16. Gigi says:

  Pai dacă ar fi să se facă restructurări, ar trebui în primul rând să se desființeze consiliile județene. Iar, ca manager, singura soluție e să dai oameni afară, asta o poate face și nea Ionică, paznic la faist. Deci, nema viziune. Iar acești oameni chiar lucrau pentru acești bani. 90% nu am rezista să lucrăm o zi cu acei beneficiari. Dar, e bine că sunt aplaudaci.

 17. neutru says:

  Genul asta de atitudine, cu o ura fatisa catre oameni, va fi decaderea lui Boloan. Intrebare ca un neutru. Oare nu se obtineau mai multe economii cu o taiere a salariilor de 20%. Si economie si oameni cu loc de munca in miez de iarna. Sau trebuie sa vina clientela?

  • Victor says:

   Ce salarii sa taie când din start si de salariu s-au plâns desi nu cred ca lucrează mai mult de 2 ore pe zi mare parte din “specialiștii” astia de la stat. Disponibilizarile trebuiesc făcute, aparatul de stat este supradimensionat si ineficient. Si se poate vedea fiecare instituție cati angajați are, daca Bolojan o sa isi aduca clientela in locul celor disponibilizați opoziția va avea șansa absolută sa îl atace la viitoarele alegeri. Oricum in cazul acestor disponibilizari este necesară măsură de desființare a posturilor ceea ce înseamnă ca nu va mai putea angaja pe cineva in locul celor plecați cel puțin 2 ani.

  • Unu says:

   Ți se pare normal sa fie plătiți dacă nu mai au obiectul muncii??? Adica nu au ce activitate sa presteze în cele 8 ore de serviciu . Freacă mentosanul cu alte cuvinte, și nu pe 3 lei fii sigur.

 18. Gheorghe says:

  Bulangiul de Bolo nu a auzit niciodata de standardele obligatorii la ingrijire institutionalizata. Urlati toti ca sunt prea multi. Asa e, poate la birouri mai gasesti cate un amarat aciuat, dar nu uitati ca nu e ca acasa….adica mam si tata – trebuie sa ai educator in doua schimburi, asistente in trei schimburi, pedagog supraveghere in trei schimburi si multe altele, impuse prin lege. Numarul de educatori nu e “ca la privat” ci e stabilit prin norme , nu poti sa i la 20 de copii un singur educator, si uite asa se aduna si ajungi la 1.5-2 angajati per persoana institutionalizata.
  Sunt situatii unde eficienta banilor nu e singurul criteriu.

 19. Bravos says:

  Trebuia desființat complet tot ce ține de Protecția Copilului și externalizat. Știm cât de bine protejează statul român, mafiot, copiii. Dacă sunteți așa specialiști, prestați la privat.

  • scortosul says:

   Cum sa externalizezi tot! Pai unde se mai angajeaza pupilele si pepulele politrucilor? Cum poti fi asa rau? Un pic de intelegere, terog ca nu pot ei/alea “produce” gratuit!

 20. Ioan Tenaciu says:

  afara cu voi ca ati fost băgate si băgați pe pile si NU pe competentă !!! afara marș !!!! in fabrica cu voi unde va e locul!!! incompetenților care ati basit scaunele degeaba !!!

  • Rafael says:

   DACA E ASA MARE TRUDA INGRIJIND COPII AIA, DACA SUNT ASA DE MIZERABILE SALARIILE (CA NUMAI DE SALARIUL DE INCADRARE VORBITI, NU SI DE SPORURILE ACORDATE CE DUBLEAZA SALARIILE DE FAPT ! ), DE CE PLANGETI CA VA DA CINEVA AFARA CA PE NISTE CAINI ??
   Ca numai va plingeti si va lamentati .
   Alta solutie nu cunoasteti ?
   Luati lap topul in brate si cautati anunturile de angajari.
   La privat nu va place.
   Cica sunt salariile mici.
   Si la diplomele pe care le-ati adunat asa cum stiti ca le-ati obtinut pe la 40-45 de ani, nu va lasa inima sa acceptati un post fara functie, nu-i asa ??
   Iar daca e sa ocupati un post si o functie conform hartiilor cu care v-ati ocupat postul la institutia de stat, iar nu va place.
   Ca acolo se cere probabil sa dati un test sau un examen. Pe cinstit.
   La zi.
   Nu la distanta, asa cum v-ati obtinut diplomele de intelectuali rasati.
   Si nu va inscrieti , caci nu e sigur ca puteti si finaliza favorabil acel examen ptr. ocuparea respectivului post . Care de obicei nu e nici dea p–a si nici prost platit, chiar daca este la o firma privata !!
   Dar care nu vi se acorda daca nu stiti nimic si sunteti doar tapati de hartii fara valoare in practica.
   Asa ca …., e vremea sa faceti o schimbare in viata voastra .
   Exemplu .
   Cargus angajaza peste 1000 de persoane la nivel national.
   Cateva zeci doar la punctul de lucru din Oradea.
   Credeti ca soferii de la Directia ptr. Protectia Copiilor nu ar putea livra colete si corespondenta prin oras sau judet?
   Sau doamnele ce ingrosau organigrama aceleasi instututii nu ar putea tria coletele la depozitul firmei ?
   Dar, ce?
   La pregatirea lor, venite de pe astfel de functii, credeti ca se pot cobori la acest nivel?
   Doar le cunoaste lumea !
   Ce ar zice apoi oamenii care le-ar vedea selectand pachete?1
   E injositor ptr. niste astfel de doamne foarte cunoscute.

 21. scortosul says:

  Incontestabil or fi si cateva “catele” printre ei!

  • Studentu' says:

   O veste trista ptr.angajatii bugetari de la Protectia Copilului.
   Zic sa va informez.
   Poate nu stiti.
   Tineti un moment de reculegere, va rog!
   Tocmai ieri s-a anuntat decesul la varsta de 92 de ani al fondatorului Universitatii Spiru Haret.
   Omul a facut o afacere pe viata, ajutand dea lungul vietii peste 330.000 de bucati de persoane sa obtina prin aceasta institutie diplome de studii superioare pe banda rulanta.
   Majoritatea bugetarilor de lux ce ocupa azi posturi calde si foarte bine platite, au obtinut diplome de studii facute la mare distanta prin intermediul acestei universitati.
   Intr-un fel e binefacatorul vostru.
   Cum a fost “Unchiul” Maghiar vreo 20 de ani ptr.altii de aici de la noi, din Oradea.
   Deci, multi dintre voi puteti spune ca sunteti in doliu.
   V-a murit sprijinul, a murit un comunist notoriu, mare profesor doctor si academician pe celalate vremuri.
   Vi s-a dus norocu’!
   Multi puteti insa sa ii pupati talpile. Ati luat ani de zile sporuri salariale ptr.ca aveati studii superioare dovedite cu diploma de la el pe posturile ocupate.

 22. Oooops says:

  Ati ramas fara loc de “munca”?se gasesc locuri de munca la o multime de firme in parcul industrial de pe borsului de ex.atentie! Am spus munca!

 23. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește luni în țară. Centrul de distribuție la care este arondat Bihorul primește 28.000 doze
  4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 50.000 lei, aplicate de autoritățile bihorene în ultimele 48 de ore. Peste 240 de amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție
  3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cum va fi vremea în Oradea, în luna martie. Vezi prognoza pentru următoarea perioadă
  2

  România

  Este vaccinul AstraZeneca efiecient împotriva noilor tulpini de coronavirus? Răspunsul unui profesor de Sănătate Publică
  3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Decizii în 16. „Nu puteam să fac parte din cel mai slab CL de după 1989”

  România

  UPDATE! Procurorii explică de ce nu s-au luat măsuri preventive față de femeia care a accidentat mortal două copile
  11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.