bihon.ro Web analytics

Noi autospeciale pentru pompierii bihoreni - containerele Abroll, concepute de specialiștii ISU Bihor

De Vlad Chelaru
Reactualizat la:

Noi autospeciale pentru pompierii bihoreni - containerele Abroll, concepute de specialiștii ISU Bihor

Reactualizat la:
La prezentarea de joi, 19 mai, a noilor autospeciale au luat parte prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Grațian Gal, coordonatorul UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea și inspectorul șef al ISU „Crișana”, general de brigadă Caba Sorin Mihai.
Scris de Vlad Chelaru - La prezentarea de joi, 19 mai, a noilor autospeciale au luat parte prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Grațian Gal, coordonatorul UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea și inspectorul șef al ISU „Crișana”, general de brigadă Caba Sorin Mihai.

În cadrul conferinței de presă a fost prezentată tehnica de luptă nou intrată în dotarea pompierilor militari bihoreni, precum și misiunile echipajelor SMURD desfășurate în perioada ianuarie-aprilie ale acestui an.

Achiziționate prin fonduri europene și cu sprijinul CJ Bihor

Patru autospeciale de intervenție noi au intrat în dotarea ISU Bihor în acest an, acestea fiind achiziționate prin fonduri europene. De asemena, Consiliul Județean Bihor a sprijinit buna desfășurare a activității ISU Bihor prin alocarea unui buget la finalul anului 2021, care a facilitat achiziționarea a trei containere Abroll de 12000 litri pentru transport apă, prevăzute cu o motopompă de înaltă capacitate dar și a altor materiale și echipamente pentru gestionarea situațiilor de urgență. Containerele Abroll au fost concepute și gândite de specialiștii din cadrul ISU Bihor.

Autospeciale de intervenție noi

În perioada februarie-mai 2022, tehnica de luptă a ISU Bihor a fost completată cu o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM), o unitate mobilă de terapie intensivă neonatologie, o autospecială pirotehnică și o autoplatformă pentru salvarea de la înălțime, de 45 de metri.

Autospeciala de transport victime multiple și ambulanța de terapie intensivă neonatologie au fost achiziționate de către IGSU prin intermediul proiectului Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale (finanțat prin Programul Operațional Regional), iar autospeciala pirotehnică și autoplatforma de intervenție și salvare de la înălțime, prin proiectul VIZIUNE 2020 (finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare).

Autospeciala de transport victime multiple

Aceasta este utilizată în cazul situațiilor de urgență în care sunt implicate mai multe victime, asigurând posibilitatea transportului și acordării asistenței medicale, simultan, în cazul a 2 persoane cu urgență medicală de cod roșu, 4 persoane cu urgență de cod galben sau 6 persoane cu afecțiuni de cod verde. Totodată, autospeciala poate fi folosită și pentru transportul persoanelor supraponderale care necesită îngrijiri medicale, transportul persoanelor de la și la locul intervenției, evacuarea și relocarea persoanelor din zone de risc.

Unitate mobilă de terapie intensivă pentru nou născuți

Autoambulanța de tip neonatologie este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, și este dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă. Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanței constă în incubator de transport, targă, saltea vacuum pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încalzitor de urgență (care încălzește până la temperatura de 37°C) dar și o trusă de resuscitare adult.

Autospeciala pirotehnică

Aceasta poate fi folosită atât pentru asanarea teritoriului de muniții rămase neexplodate, cât și pentru îndepărtarea podurilor de gheață și a stâncilor care blochează drumurile. Aceasta are un compartiment special pentru transportul munițiilor neexplodate și două compartimente pentru transportul mijloacelor și accesoriilor de distrugere. Înainte de a intra această autospecială în dotarea ISU Bihor, se folosea o mașină tip Dacia Duster, cu compartiment de depozitare a muniției. Potrivit șefului ISU Bihor, autospeciala are compartimentul de depozitare a muniției de 3 ori mai mare decât cea precedentă.

Autoplatforma hidraulică de intervenție și salvare de la înălțime

Aceasta este destinată misiunilor de salvare de la înălțime pe timpul stingerii incendiilor și în cazul producerii unor accidente tehnologice și dezastre sau salvarea din diferite medii ostile. Brațul mobil al acesteia permite și salvarea persoanelor rămase captive pe ape sau aflate blocate sub nivelul solului, brațul putând fi coborât până la 8,2 m adâncime. Brațul se poate ridica până la o înălțime de 42 metri, fiind cea mai performantă autoplatformă din dotarea ISU ”Crișana” Bihor. Aceasta mai dispune și de o cameră de filmare care permite monitorizarea intervenției de la fața locului, din dispeceratul ISU. Capacitatea tunului de apă pentru stingerea incendiilor de la înălțime este de 3800 de litri pe minut.

Șeful ISU Bihor a mai declarat, că va trimite 2 autoplatforme, din cele 4 deja existene în oraș pentru a deservi alte subunități din județ. Drept urmare, una va ajunge la Marghita, iar cealaltă la Beiuș.

Containere tip Abroll

Cele trei containere sunt de tip rezervor și au fost concepute pentru transportul de apă.

Containerul ABROLL poate transporta 12.000 de litri de apă necesară pentru stingerea incendiilor, a fost proiectat de către personalul de specialitate al ISU BH. Containerul are în componență un rezervor de apă, o scară fixă de acces pe rezervor, o platformă pe care este amplasată o motopompă și instalația aferentă pentru alimentarea acesteia din rezervorul de apă. Motopompa amplasată pe fiecare container este de ultimă generație, având capacitatea de a trage apă dar și a pompa apă cu o presiune mare, putând fi conectată direct la orice autospecială de stingere pentru a furniza apă. Cei 12.000 litri de apă sunt colectați de către pompă în câteva minute.

Prețul unui container este de 50.000 lei și a fost construit de către o firmă din Oradea, iar a unei pompe de 88.000 lei.

„Dacă nu se intervenea atunci când a fost prezentat proiectul de către cei de la ISU, nu aveam aceste prețuri de construcție și achiziție, având în vedere prețul la care a ajuns în acest moment fierul, față de anul trecut”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Grațian Gal.

De asemenea, pentru protecția victimelor dar și a personalului care acționează pentru salvarea acestora, ISU Bihor a achiziționat 32 de triunghiuri indicatoare-delimitatoare pe căile rutiere, pentru presemnalizarea locului producerii unui eveniment unde acționează forțele și mijloacele inspectoratului. Acestea vor fi folosite și pe viitoarea autostradă care va străbate județul Bihor, au mai transmis reprezentații ISU Bihor.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ahsk says:

  Chiar ii un lucru bun innoirea parcului auto dar marea problema este deficitul de personal , si cei care le incadreaza sunt incadrati pe mai multe autospeciale. Personalul existent trebuie sa acopere acel deficit, deficit care se vede prin orele suplimentare facute si neacordarea de liberelor cuvenite. Aceste lucruri nu se spun , se vede doar partea frumoasa a lucrurilor. Cealalta parte nu se doreste a fi spusa pentru ca lucrurile merg bine si asa din punctul de vedere al unora.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acțiune amplă între Oradea - Cluj-Napoca: Radare în cascadă și dronă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un șofer prins drogat de polițiștii bihoreni

  Mapamond

  Ucraina: O capră a reușit să rănească cel puţin 40 de militari ruşi, dupa ce a declanșat o capcană cu grenade
  Cel puţin 40 de militari ruşi din apropierea oraşului ucrainean Zaporojia au fost răniţi după ce o capră a declanşat o capcană cu grenade pe care tot ruşii o plantaseră, potrivit Sky News.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  Mapamond

  Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituțional la avort
  Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

  Mapamond

  Avertisment de la cel mai inalt nivel: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
  Liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze din Rusia, căutând modalităţi de a amortiza efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a semnat contractul pentru cele cinci pasaje din Piața Emanuil Gojdu. Lucrările de deviere a rețetelor dar și a circulației vor începe în 2 săptămâni
  Anuțul a fost făcut vineri, 24 iunie, de către primarul Florn Birta care, alături de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vizitat șantierele altor două proiecte mari de infrastructură din Oradea. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.