Începând cu acest an, administratorii fondurilor de pensii private, Pilonul II, se aşteaptă la câteva sute de mii de noi aderenţi. Acest lucru înseamnă noi contribuţii la Pilonul II. Potrivit legii, contribuţia la sistemul de pensii este de 10,5% din salariul brut, din care 2,5% merge la un sistem de pensii administrat privat, iar 8% la stat. Sunt obligate să contribuie la sistemul privat de pensii persoanele cu vârsta sub 35 de anui care obţin un venit şi şomerii. Persoanele cu vârsta sub 45 de ani pot opta şi ele pentru pensiile private.
Noi contribuabili
Contribuabilii care vor cotiza începând cu acest an la pensiile private sunt cei care intră sub incidenţa Legii 119 din 2010 privind stabilirea unor măsuri în sistemul pensiilor, care a intrat în vigoare la data de 03.07.2010. „Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare: pensiile militare de stat; pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor; pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea; pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular; pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari; pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi”, se spune în actul normativ.
O altă categorie care este obligată să contribuie la sistemul public de pensii şi, implicit, la cel al pensiilor administrate privat este cea a persoanelor fizice care încasează venituri din activităţi profesionale (PFA, drepturi de autor, contract de colaborare, contract de prestări servicii, contract de management sau mandat, etc.), şi care până acum plăteau doar impozit pe venit. Potrivit modificărilor Codului Fiscal, de la 1 iulie acestea vor suporta şi contribuţia individuală de asigurări sociale (pensii, sănătate, şomaj).
Aşadar, toate persoanele din categoriile de mai sus vor deveni eligibile pentru Pilonul II. În cazul în care nu vor semna un act de aderare cu unul din fondurile din piaţă în decurs de patru luni de la data înregistrării la Casa Naţională de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale vor fi repartizate aleatoriu. Astfel, companiile de administrare a pensiilor private obligatorii, trebuie să fie pregătite să preia la fonduri, în perioada următoare, circa 500.000 de noi participanţi.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!