bihon.ro Web analytics

Noi prevederi în sistemul de pensii

Din 1 septembrie punctul de pensie se va majora cu 15%, ajungând la 1.265 de lei.
Scris de Demian - Din 1 septembrie punctul de pensie se va majora cu 15%, ajungând la 1.265 de lei.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, în anul 2019 indicele de corecţie prevăzut de art. 170 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se modifică la 1,20. Acest indice se calculează ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea punctului de pensie aflat în vigoare și se aplică o singură dată la înscrierea inițială la pensie.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019 valoarea punctului de pensie se menţine la aceeaşi valoare, 1.100 lei, urmând ca începând cu data de 1 septembrie 2019 să se majoreze cu un procent de 15%, ajungând la 1.265 de lei.

În ceea ce priveşte indemnizaţia socială pentru pensionari, nivelul acesteia se menţine la suma de 640 lei, urmând a fi majorată la 704 lei începând cu data de 01 septembrie 2019.

Cuantumuri

Totodată, cuantumul acordat sau cuvenit pentru luna decembrie 2018 se menţine în perioada 2019-2021 pentru următoarele drepturi: indemnizaţiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Cuantumul indemnizaţiei pentru cei care au fost în detenţie, deportaţi, strămutaţi şi în prizonierat este de 400 lei pentru fiecare an în care s-au aflat în această situație, cuantumul indemnizaţiei pentru cei care au fost internaţi în spitale de psihiatrie sau cu domiciliu forţat este de 200 lei pentru fiecare an petrecut în care s-au aflat în această situație. Urmaşii acestor categorii de persoane beneficiază de indemnizație în cuantum fix în valoare de 400 lei/lună. Indemnizaţiile stabilite prin Legea 189/2000 fac referire la persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945. Cuantumul aferent lunii decembrie 2018 este după cum urmează: pentru persoanele deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, private de libertate, în lagăre şi supraviețuitori ai trenului morții – 400 lei pentru fiecare an în care s-au aflat în această situație, pentru refugiaţi, expulzaţi sau strămutaţi în altă localitate – 250 lei pentru fiecare an în care s-au aflat în această situație, urmaşii acestor categorii de persoane beneficiind de indemnizație în cuantum fix în valoare de 200 lei.

Indemnizaţiile prevăzute de Legea 309/2002 privind recunoașterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961; indemnizaţia lunară neimpozabilă pentru această categorie de persoane este de 5 lei pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii. De asemenea, urmaşii beneficiază de un cuantum de 50% din indemnizaţia titularului.

Indemnizaţia prevăzută de Legea 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România este de 363 lei pe lună.

De asemenea, în perioada 2019-2021 indemnizațiile stabilite în baza Legii recunoștinței pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni din august 1977, nr. 341/2004, rămân la nivelul cuantumului stabilit sau aflat în plată în luna decembrie 2018.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.