bihon.ro Web analytics

Noii aleși au acum certificatele doveditoare. Dar așteaptă încă validarea!

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Noii aleși au acum certificatele doveditoare. Dar așteaptă încă validarea!

Reactualizat la:
Florin Birta a primit certificatul doveditor care atestă alegerea sa în fruntea orașului Oradea. Judecătorul Antik le-a înmânat certificatele și celor 27 de consilieri locali. Urmează validarea acestora, de către instanță, și constituirea noului Consiliu Local.
Scris de Călin Corpaș - Florin Birta a primit certificatul doveditor care atestă alegerea sa în fruntea orașului Oradea. Judecătorul Antik le-a înmânat certificatele și celor 27 de consilieri locali. Urmează validarea acestora, de către instanță, și constituirea noului Consiliu Local.

ORADEA. Joi, președintele Biroului Electoral Municipal Oradea, judecătorul Antik Levente, le-a înmântat noilor aleși locali certificatele doveditoare privind alegerea lor în calitatea de primar, respectiv consilieri locali.
În Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, Florin Birta și-a primit certificatul doveditor pentru alegerea sa ca nou primar al Oradiei, după ce Ilie Bolojan a candidat și a și câștigat fotoliul de președinte al Consiliului Județean.
Puțin după ora 14:00, judecătorul Antik i-a strigat, pe rând, pe cei 27 de consilieri locali. Mai întâi, primarul ales a fost invitat să își primească certificatul doveditor privind alegerea sa în fruntea orașului, după care au fost chemați, unul câte unul, cei 20 de consilieri PNL, apoi cei 4 ai UDMR și, la final, cei 3 ai PSD.
De la ceremonie au lipsit consilierii locali PNL Arina Moș, Camelia Dulca și Florin Liviu Marinău, în timp ce de la PSD a lipsit tocmai Emilian Pavel, fostul candidat social-democrat la Primăria Oradea. De altfel, cei aflați pe pozițiile 2 și 3 pe lista PSD, senatorul Florian Bodog și arhitectul Cristian Pușcaș, au renunțat la mandatul de consilier local, intrând cei de pe pozițiile 4 și 5. La fel, pe lista UDMR, ocupantul poziției 2, deputatul Derzsi Akos, a renunțat și el, intrând ocupantul poziției 5. În ceea ce îl privește pe primarul ales, Florin Birta, acesta a renunțat la mandatul de consilier local, neputând să îl cumuleze cu mandatul de primar. Astfel, a devenit consilier local ocupantul poziției 21 pe lista PNL, Nica Nicolae.
După ceremonie, judecătorul Antik i-a invitat pe noii aleși să ciocnească un pahar de șampanie.

Ce urmează

Aspect important, înmânarea certificatelor doveditoare nu înseamnă automat și faptul că noilor aleși locali le-a fost validat mandatul. Validarea urmează să fie decisă de către Judecătoria Oradea (dosar 13666/271/2020). Mandatele trebuie validate de instanțe în cel mult 25 de zile de la data desfășurării alegerilor. Așadar, până cel târziu la 21 octombrie 2020.
Ulterior validării mandatelor, prefectul emite Ordinul de constituire a noului Consiliu Local. În prima ședință a Consiliului Local, la propunerea primarului vor fi votați viceprimarii. Florin Birta i-a nominalizat deja pe Arina Moș și Marcel Dragoș ca viitori viceprimari de Oradea.

O zi specială

Luni, 12 Octombrie, de Ziua Orașului, vor avea loc două ședințe ale Consiliului Local, în formula sa 2016-2020. De la ora 10:00, va avea loc o ședință extraordinară, pentru aprobarea unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, privind alimentarea cu energie termică a noii săli polivalente, aflată în execuție. Ulterior, de la ora 11:00, va avea loc ședința festivă a Consiliului Local, unde vor participa atât primarul în exercițiu, cât și primarul ales, Florin Birta. Aceștia sunt așteptați să ia cuvântul. De asemenea, vor participa atât consilierii locali în exercițiu, cât și cei aleși, care așteaptă încă validarea instanței.
În continuare, de Ziua Orașului, începând cu ora 12:00 se va desfășura ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
Din anul 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa:
– 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, se semnează Declarația de Independență a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba lulia, de la 1 Decembrie 1918;
– 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberată de către armata română, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

NOII ALEȘI AI ORADIEI, ÎN MANDATUL 2020 – 2024

PRIMAR ALES: FLORIN BIRTA (37 de ani) – jurist, viceprimar în Oradea (2016 – 2020), fost președinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea (2009 – 2016), fost consilier la cabinetul primarului Ilie Bolojan (2008 – 2009), consilier județean PNL (2008 – 2016), consilier la cabinetul prefectului Mircea Ghitea (2007 – 2008).

CONSILIERI LOCALI PNL:

Camelia Dulca (49 de ani) – economist, administrator Fulger Taxi, experiență de două mandate;

conf. univ. Aurel Căuș (54) – președintele Senatului Universității din Oradea;

Marcel Dragoș (48) – inginer, șef serviciu la OCPI;

Ligia Burtă (59) – conf. univ., medic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine;

Grigore Morar (61) – col.(r) MApN, fost comandant al Garnizoanei Oradea, delegat să coordoneze activitățile Centenarului Marii Uniri, în Oradea;

Antonia Nica (36) – profesor, director al Liceului Greco-Catolic Oradea; dirijor al Corului Fiat Lux;

Teofil Filimon (38) – expert în relații internaționale, șef de birou avize și autorizații la RCS&RDS;

Arina Moș (40) – jurist, director al Direcției de Asistență Socială Oradea, din 2008 om de bază în echipa Bolojan;

dr. Traian Dușe (57) – medic primar chirurg, șeful secției Chirurgie II a Spitalului Județean;

Ioan Lezeu (60) – inginer, director al firmei Congips SA;

Florin Liviu Marinău (58) – avocat cu experiență “la cele mai înalte standarde”, conform celor spuse de Florin Birta;

Andrei Crăciun (26) – inginer, președinte al organizației de tineret PNL din Oradea;

Camelia Buhaș (54) – medic primar și prof. univ., coordonator al Serviciului de Medicină Legală și președinte al OFL Oradea;

Marius Zdrîncă (46) – jurist, administrator al companiei de transport Donatiro din Parcul Industrial;

Laurențiu Chiana (47) – biolog, manager al clinicii Humanamed;

Alexandru Tirla (35) – inginer IT, antreprenor, inovator privind vizierele de protecție reutilizabile;

Daniel Negrean (53) – profesor și director al Colegiului Economic „Partenie Cosma”;

Călin Barabaș (47) – asistent medical și director de îngrijiri al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”;

Ioan Tau (59) – electronist, administrator Tamira Pan;

Nica Nicolae (39) – șef birou în cadrul Băncii Transilvania.

CONSILIERII LOCALI UDMR:

Szabó József – geograf, administrator public la Consiliul Județean, în timpul mandatului Pásztor;

Kádár Hunor – avocat – cadru didactic;

Pető Dalma-Csilla – economist, director adjunct al Fundației Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar;

Hunyádi István – actor.

CONSILIERII LOCALI PSD:

Emilian Pavel – director, inginer;

Marius Adrian Madar – consilier la Curtea de Conturi a României, economist;

Florica Bungău – gestionar, economist.

 

 

7 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. covidul galben says:

  Dragi participanti ! La ORAS la asemenea evenimente ca respect fata de drapel si cetatenii orasului se imbraca mai elegant. Blugi se poarta cand mergeti la meci sau ocska piac. (apropo , ar fi cazul sa inchideti) Sau acolo mergeti in trening?

 2. Sisi says:

  Multe rapandule s-au aciuat si la PNL. Titluri mari langa numele lor, dar stim ce hram poarta. Speram ca totusi, nucleul dur sa traga inainte corabia.

 3. Mircea says:

  … pensionati la 52-55 de ani acum le-au revenit cheful/pofta de munca. Pe bune? … i-au pensie de la MApN (bugetari, cica sunt obositi, terminati de atata munca si implicare) iar acum, tot bugetari, trudesc din nou pt binele comunitatii (sau al lor)..

 4. Alina says:

  … mi-ar fi placut sa vad mai multi oameni tineri, 35-45 de ani, cu studii in administratie, eventual facute in afara, etc.

  • Selfi says:

   Începe lumea să-și deschidă ochii, în legătură cu ” cadrele” PNL:)))). Interesant, deși, “spălarea” creierelor, pornită cu 12 ani în urmă, le va închide ochii, din nou. Ce oameni, ce caractere, ce valori, “cadrele” PNL…:)))

 5. Aloha says:

  Ce mari români sunt ei!
  Cu tricolorul pe masă!
  M-da, cu adevărat ne reprezintă!
  ……

 6. BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 percheziții pentru droguri în Oradea. Au fost vizați șase orădeni care vindeau cannabis, amfetamină și 3CMC
  Șase tineri orădeni suspectați că ar fi vândut prin Oradea cannabis, amfetamină, 3CMC, au fost prinși de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.