bihon.ro Web analytics

Notarul Laurenţiu Tomulescu, condamnat pentru fals intelectual

De Crina Dobocan

Notarul Laurenţiu Tomulescu, condamnat pentru fals intelectual

Reactualizat la:
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul în care notarul orădean a fost judecat pentru fals intelectual şi l-a condamnat la închisoare cu suspendare.
Scris de Crina Dobocan - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul în care notarul orădean a fost judecat pentru fals intelectual şi l-a condamnat la închisoare cu suspendare.

Notarul orădean Laurenţiu Tomulescu a fost condamnat definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 10 luni de închisoare cu suspendare. Iniţial, pe 30 august 2019, instanţa de fond l-a achitat pe Tomulescu pentru acuzaţia de fals intelectual. În schimb, pe 30 iulie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu un termen de încercare pe o perioadă de 2 ani şi 10 luni. În plus, instanţa supremă a dispus şi desfiinţarea înscrisurilor pentru care Tomulescu a ajuns în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea (încheierea de legalizarea a semnăturii din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat „Act de rezoluţiune a promisiunii sinalagmatice de vânzare-cumpărare legalizată , încheierea de legalizarea a semnăturii din aceeaşi zi, aplicată pe actul intitulat „Convenţie” încheiat între numiţii Hoble Cornel şi Muntean Georgiana-Camelia, respective încheierea de legalizarea a semnăturii din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat „Promisiune de vânzare-cumpărare” încheiat între numiţii Hoble Cornel şi Muntean Georgiana-Camelia). Condamnarea penală atrage şi excluderea din profesie a notarului orădean, datorită naturii condamnării sale (în legătură cu exercitarea profesiei).

Tomulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru că a legalizat documente false în cazul unei promisiuni de vânzare – cumpărare, realizată între doi afacerişti din Oradea.

Cumpărătorul a susţinut că, în anul 2012, a plătit de două ori contravaloarea unei maşini şi a rămas cu banii daţi, dar şi fără autovehicul. Astfel, l-a acţionat în judecată pe cel prin intermendiul căruia a cumpărat maşina. În fapt, au constatat anchetatorii, intermediarul ar fi cerut notarului Laurenţiu Tomulescu legalizarea unor acte prin care s-ar fi făcut rezilierea înţelegerii iniţiale şi returnarea banilor astfel achitaţi. Expertiza din timpul procesului a arătat că semnăturile de pe respectivele documente erau false, iar Tomulescu a ajuns să fie cercetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Soluţia pe scurt

„Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea împotriva sentinţei penale nr. 78/PI din 30 august 2019 a Curţii de Apel Oradea, Secţia penală şi pentru cauze cu minori, privind pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu-Sebastian. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi, rejudecând: condamnă pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu Sebastian la 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 C.pen.1969 cu aplicarea art.5 C.pen. Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C. pen. Condamnă pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu Sebastian la 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 C.pen.1969 cu aplicarea art.5 C.pen. Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen.

Condamnă pe inculpatul Tomulescu Laurenţiu Sebastian la 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 C.pen.1969 cu aplicarea art.5 C.pen. Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. În baza art.33 lit.a, 34 lit.b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen., contopeşte cele trei pedepse de 10 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 10 luni închisoare. Face aplicarea art.71, 64 lit.a teza a II-a şi b C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen.

În baza art.81, 82 C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani şi 10 luni, reprezentând termen de încercare.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 C.pen.1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. În baza art.71 alin.5 C.pen.1969, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.

În baza art.25 alin.3 C.pr.pen., dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: încheierea de legalizarea a semnăturii nr.33 din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat <<Act de rezoluţiune a promisiunii sinalagmatice de vânzare-cumpărare>> legalizată cu nr.32/9.06.2012 de BNP Tomulescu Laurenţiu Sebastian, încheierea de legalizare a semnăturii nr.34 din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat <<Convenţie>> încheiat între numiţii Hoble Cornel şi Muntean Georgiana-Camelia, încheierea de legalizarea a semnăturii nr.35 din 15 iunie 2012, aplicată pe actul intitulat <<Promisiune de vânzare-cumpărare>> încheiat între numiţii Hoble Cornel şi Muntean Georgiana-Camelia.

În baza art. 274 alin.1 C.pr.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 4.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în fond. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului rămân în sarcina acestuia. Definitivă”.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zetocha says:

  Vai de lui…cu sortie si copil acasa

 2. Paul says:

  Asta nu are copil cu pitzi aia Madar Larisa ?

 3. Cosmin says:

  Trebuia cu executare……Astia fura pe rupte, cu acte false……

 4. iuliu says:

  dupa ce ca au niste venituri f. mari castiga banii prea usor avand niste onorarii enorme, exorbitante se mai dedau si la falsuri, rusine.

 5. Citizen says:

  Intr-o tara civilizata ,specimenele ca tomulescu sunt executati.

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florin Birta este noul primar al orașului Oradea
  Deși încă nu sunt disponibile rezultatele finale, conform primelor informații din secțiile de votare, Florin Birta a câștigat detașat alegerile în Oradea.

  România

  Rezultate EXIT-POLL alegeri locale 2020: Nicușor Dan - 47,2%, Gabriela Firea - 39%, Traian Băsescu - 8,6%
  Candidatul independent susținut de PNL - USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat alegerile locale, potrivit unui EXIT-POLL realizat de CURS Avangarde și prezentat de Mediafax.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunele cu inflație de flotanți, campioanele prezenței la urne, în Bihor
  "Coincidență": Comunele unde numărul flotanților a atins cote alarmante, în ajung de alegeri, sunt și comunele cu cea mai mare prezență la urne. Vezi prezența în orașele Bihorului și în Zona Metropolitană Oradea. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un dosar penal pentru fraudă la vot - la o femeie de 81 de ani
  O femeie de 81 de ani, cu domiciliul în străinătate, care a votat pe listele suplimentare de la o secție din localitatea bihoreană Valea Cerului, fără a avea domiciliul stabilit pe raza comunei s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Frauda la vot în Bihor: Dosar penal pentru o femeie din Săldăbagiu de Barcău pentru vot multiplu
  O femeie de 45 de ani din localitatea bihoreană Săldăbagiu de Barcău s-a ales cu dosar penal după ce a votat de două ori, în două localități diferite.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marcel Sas Adăscăliții: „Am votat pentru 12 ani de dezvoltare”
  Marcel Sas Adăscăliții, candidatul independent la Primăria Marghita e optimist că se poate lupta de la egal la egal cu candidatii propuși de partide. El crede că va distruge mitul că un candidat independent ralizează imposibilul dacă câștigă alegeril. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.