Principalul element de noutate care a debutat odată cu data de 1 septembrie este că s-a intrat în perioada așa zisei „mici recalculări“. Concret, timp de șase luni, conform prevederilor legale, Casele de Pensii vor trebui să facă o recalculare pentru cei care au adeverințe care conțin sporuri nepermanente și pentru care s-a plătit contribuție la CAS.
Veniturile nepermanente, dovedite prin adeverințe
Potrivit șefului Casei Județene de Pensii Bihor, pentru pensionarii care au depuse la dosarul de pensii adeverințe ce atestă veniturile nepermanente, recalcularea se va face din oficiu. Cei care nu au adeverințele depuse vor trebui să le prezinte. Cei care vor să beneficieze de mai mulți bani la pensie trebuie să depună la dosar documente care să ateste că au beneficiat de venituri nepermanente.
„Aceste sporuri sunt acordate anterior datei de 1 aprilie 2001, cele mai multe fiind din perioada de dinainte de 1989“, a declarat Laurențiu Țenț, directorul CJP Bihor în cadrul unei conferințe de presă organizată, joi, la sediul instituției. Din 2001 și până în prezent, la Casa Județean de Pensii Bihor au fost depuse 829 de adeverințe care să le ateste veniturile.
Cine se încadrează
Este important de menționat că nu toți pensionarii vor beneficia de această recalculare, ci doar cei care au avut aceste sporuri cu caracter nepermanent și care au demonstrat acest lucru prin adeverință.
„Noi dacă identificăm la dosar adeverințe mai vechi care să ateste aceste venituri cu caracter nepermanent, se valorifică autormat. Dar trebuie să fie o adeverință de la angajator“, declară Țenț.
În cazul în care angajatorul nu mai există, iar pensionarul are nevoie de această adeverință prin care să demonstreze veniturile nepermanente, trebuie să se adreseze deținătorului legal de arhive care ar trebui să țină aceste acte în jur de 50 de ani. Astfel, pentru situațiile prevăzute la art. 139 alin (3) din Legea nr. 360/2023, la determinarea punctajelor lunare, sumele reprezentând:
- formele de retribuire în acord cu bucata, în regie ori după timp, pe baza de tarife sau cote procentuale
- premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite
- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate
- al treisprezecelea salariu
- formele de retribuire pentru „orele suplimentare“ realizate peste programul normal de lucru
- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor
- indemnizațiile de muncă nenormată
- alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale
se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.6 la lege.
Adeverințe necesare pentru majorarea pensiei
Beneficiarii de prestații trebuie să prezinte adeverințe pe baza cărora veniturile nepermanente vor fi valorificate. Adeverințele necesare sunt reprezentate de Anexa 6 la Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii sau de Anexa la Ordinul 487/2021.
Beneficiarii care dețin documente suplimentare relevante pentru recalcularea pensiei, care nu au fost luate în considerare, trebuie să prezinte la Casa Județeană de Pensii Bihor actele de care dispun. Însă, aceștia au de respectat cu strictețe anumite cerințe.
„Persoanele care vin adeverințe cu aceste sporuri nepermanente trebuie neaparat să respecte modelul din lege. De asemenea, toate adeverințele trebuie să aibă mențiunea obligatorie că pentru sumele trecute s-a plătit CAS. Fără această mențiune, sumele nu vor fi valorificate, iar pensia nu va fi recalculată“, a adăugat Țenț.
Model adeverință necesară:
Peste 2.000 de solicitări de recalculare
Conform datelor primite, înainte de „marea recalculare“, în județul Bihor existau 29.688 de persoane care primeau pensie minimă. După această recalculare, au rămas 23.080, o scădere cu 22% a celor care primesc în continuare pensia minimă. De asemenea, înainte de recalculare, pensia media din județ era de 2.184 de lei, iar după, aceasta a crescut cu 20%, ajungând la 2.620 de lei.
„Celor aflați în pensie anticipată le-a crescut cel mai mult pensia. Dacă înainte de recalculare, pensia minimă anticipată era de 2.510, acum e de 3.177, pe acest domeniu majorarea fiind de 27%. La polul opus, cei cărora pensia le-a crescut cel mai puțin, sunt beneficiarii de pensii de urmaș, care avea o pensie medie de 1.287, iar acum este de 1.529, majorarea fiind de 18 procente“, a mai spus directorul instituției.
Pensionarii nemulțumiți de recalcularea pensiei au depus solicitări pentru recalculare și în această săptămână. Dacă joia trecută existau 1.358 de solicitări, la sfârșitul aceste săptămâni, CJP Bihor a strâns aproximativ 700 de cereri de revizuire în plus, ajungând la totalul de 2.024.
Totodată, odată cu recalcularea pensiilor, cea mai mare pensie pe contributivitate este de 39.949 de lei brut, beneficiarul fiind un fost director de firmă.
În prezent, în județul Bihor mai sunt 6.027 de persoane care nu au primit deciziile de recalculare, fiind anumite tipuri de decizii care nu s-au putut emite din cauza programului informatic și altele care au fost retrase din cauza unor erori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!