bihon.ro Web analytics

Nu dați iama la Curteanu, testările se fac doar cu indicații! Iar la UPU Județean nu se identifică prezența Covid 19, ci doar riscul de transmitere

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

Nu dați iama la Curteanu, testările se fac doar cu indicații! Iar la UPU Județean nu se identifică prezența Covid 19, ci doar riscul de transmitere

Reactualizat la:
Oradea are aparat de testare Covid19, dar examinările nu se fac la cerere, ci pe bază de indicații medicale.
Scris de Otilia Șandor - Oradea are aparat de testare Covid19, dar examinările nu se fac la cerere, ci pe bază de indicații medicale.

Imediat după anunțul făcut de oficialii locali, oamenii au început să întrebe cum se pot testa cu aparatul de la Spitalul Curteanu, ca să verifice dacă au sau nu coronavirus.

Nu se fac testări la cerere!

Dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor de stat bihorene în lupta cu Covid 19, transmite că acest aparat este folosit doar pe bază de indicație medicală, în urma unor criterii foarte clare: „Sunt indicații medicale clare: cei cu simptomatologie și care vin din zonele roșii, cei care au intrat în contact direct cu persoane care au coronavirus. Nu se fac testări la cerere”.

Curteanu pentru Covid 19

Așa cum JB&Bihon a relatat deja, în spitalele orădene și din județ s-au efectuat deja mutări de secții, astfel încât să se facă loc potențialelor cazuri multiple de coronavirus, inclusiv în forme grave.

Aparatul de la Curteanu poate realiza, potrivit dr. Gheorghe Carp, peste 200 de testări pe zi, această unitate sanitară s-a blindat cu spații ATI, ca să primească pentru tratament persoane cu Covid 19, fără a transmite virusul în spital altor categorii de bolnavi. De aceea s-a și decis, iar JB&Bihon a și anunțat deja ca de azi, copiii care necesită consultații, investigații și tratamente în urgență nu mai sunt aduși la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, ci sunt direcționați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Oradea.

Dr. Carp a anunțat astfel că „Spitalul Municipal devine linia întâi în lupta împotriva coronavirusului. Cei vor fi infectați cu Covid-19 vor fi internați la Spitalul Municipal Curteanu din Oradea. Va avea toate specialitățile, ca să poată fi tratați în condiții optime. S-a convenit ca secțiile mutate de la Spitalul Municipal să fie mutate la Maternitate și la Spitalul Județean”.

La UPU Județean nu se identifică Covid 19!

Și la Unitatea de Primiri Urgențe de la Județean s-au luat măsuri de depistare a persoanelor potențial infectate. Cei ce vin aici sunt testați cu termo scanner la UPU, care semnalează la orice om temperatură mai mare de 37 grade.

Dr. Hadrian Borcea, medic-șef la UPU-SMURD Bihor, a declarat luni dimineață pentru cititorii JB&Bihon că la UPU Județean nu se identifică persoanele care au Covid 19, ci se face un triaj al celor cu febră. S-a creat un circuit separat pentru cei ce au temperatură, ca să se identifice doar riscul de transmitere Covid 19.

În plus, a spus dr. Borcea, medicii dentiști care lucrează în unitățile de învățământ vor fi rugați să ajute UPU de la Județean pentru că a crescut numărul urgențelor dentare și să se rezolve aceste urgențe în spațiul de la parterul Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, din Piața 1 Decembrie.

Referitor la rezolvarea urgențelor medicale pediatrice, dr. Borcea spune că s-a început această activitate și că nu este aglomerat. Prezențele la UPU au scăzut astfel foarte mult, poate pentru că oamenii conștientizează mai mult acest pericol și apelează la Urgențe chiar numai atunci când au urgențe reale.

Bihorul, singurul din țară

Dr. Carp anunțat de altfel, că Bihorul este singurul județ în care spitalele au aceeași coordonare pentru a oferi elasticitateîn privința folosirii eficiente a resurselor umane și materiale, cu scopul protecției pacienților și cadrelor medicale precum și pentru prevenirea răspândirii Covid 19, dar și a tratării cazurilor cu Covid 19. Medicul spune că sunt acum pregătite 60 de paturi dotate cu posibilități de ventilație mecanică și urmează ca alte 10 aparate vor ajunge eșalonat, până la începutul lunii mai.

Luni, de dimineață, DSP Bihor a transmis oficial că dr. Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, a fost împuternicit să asigure coordonarea integrată a măsurilor ce trebuie luate la nivelul tuturor unităților sanitare din sistemul public din Bihor.

Tot azi, transmite DSP Bihor, va ajunge o primă tranșă de peste 1.200 de salopete de risc biologic și peste 2.000 de măști FFP2.

Cei care doresc să sprijine spitalele în continuare sunt bineveniți, iar cei ce apelează la serviciile medicale de stat sunt rugați săfie sinceri, a spus dr. Carp: „Avem rugămintea să fie sinceri, deoarece medicină fără doctori nu se poate”.

Dr. Borcea transmite oamenilor: „Cel mai important mesaj care poate fi dat acum este ca oamenii să aibă grijă de părinții și bunicii lor, să evite contactul foarte apropiat de aceștia”.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. daacumtrolez says:

  cum adică ”nu dați iama”? otilio, vorbești cu oameni din orașul tău, nu cu vitele din bătătura bunicii! hristos, nu vă e rușine?

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muncitori din Sri Lanka, angajați de Valtryp
  Firma care îmbracă volane pentru Jaguar, Mecedes, Parsche și Audi, Valtryp, mai are nevoie de încă 200 – 250 de angajați.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un parc la cinci minute de fiecare locuință din Oradea! Demolarea Stadionului FC Bihor, în Strategia de spații verzi pe 10 ani
  Primăria a lansat în dezbatere publică proiectul „Oradea – Oraș verde 2030”, propunerile au fost postate pe site-ul municipalității încă de marți. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea, nod rutier între „expresul” Oradea-Arad resuscitat și Autostrada Transilvania
  Intersecția dintre cele două drumuri, inițial plasată în câmp în zona Sîntion, a fost mutată în zona Ioșia, mai aproape de oraș.

  România

  Raed Arafat, amenințat cu moartea. Poliția a deschis o anchetă
  Poliţia Română s-a autosesizat şi a deschis o anchetă după ce secretarul de stat Raed Arafat a fost ameninţat cu moartea, pe Facebook, de către un bărbat din Alba Iulia, 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Legea Mirosurilor a intrat în vigoare
  Aceasta prevede o amendă maximă de 30.000 de lei pentru persoane fizice și 80.000 de lei pentru persoane juridice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sportul frumuseții și al libertății absolute, la Săcădat
  Mai mulți copii și părinți din Oradea au petrecut clipe minunate la Centrul de echitație ,,Povești scrise de cai”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.