bihon.ro Web analytics

Nu mințiți în chestionare și nici medicul de familie că vă costă libertatea sau/și viața!

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

Nu mințiți în chestionare și nici medicul de familie că vă costă libertatea sau/și viața!

Reactualizat la:
Bihorul este primul județ unde factorii decizionali în gestionarea acțiunii anti - Covid 19 au instruit medicii de familie.
Scris de Otilia Șandor - Bihorul este primul județ unde factorii decizionali în gestionarea acțiunii anti - Covid 19 au instruit medicii de familie.

Cei care au avut treabă marți dimineață la medicul de familie, au avut de așteptat între 9:00 – 11:00. Un număr mare dintre cei circa 360 de medici de familie din Bihor au fost prezenți în aula Facultății de Medicină Oradea, unde au fost informați despre modul în care e bine să gestioneze prevenirea răspândirii virusului corona, în caz că vreun pacient are suspiciuni.

Nu iese nimeni din zonele închise ale Italiei

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Bihor au explicat medicilor de familie procedura de lucru în caz de suspiciune de coronavirus, pe baza unui suport tehnic, cu definiții, scheme și tabele. Prefectul Țiplea a adresat sălii arhipline mulțumiri pentru prezența în număr mare și aprecieri pentru efort. “Județul Bihor este la granița de Vest și gestionăm 6 puncte de trecere a frontierei. Avem o situație specială, iar dumneavoastră sunteți prima verigă în relația cu cetățenii și sunteți foarte importanți în acest context. Suntem primul județ din România care organizează această întâlnire în vederea pregătirii dumneavoastră pentru a preveni infectările cu coronavirus.”

Teoretic, șansele ca vreun român infectat cu virusul corona în orașele Italiei care au fost închise să scape și să ajungă în România sunt slabe. Asta pentru că orașele afectate din Italia și alte țări sunt închise: nimeni nu iese și nimeni nu intră.

Rămâne posibilitatea ca români din alte zone ale Italiei, care vin în România să aibă virusul iar orașul italian să fie închis la o zi-două după plecarea acestora.

Nu mințiti la frontieră!

De aceea, la frontiere, fiecare român care vine dintr-o zonă afectată, e pus să completeze un chestionar, în care declară pe proprie răspundere în ce oraș a fost, dacă are simptome, cât timp a stat etc. Chestionarele se trimit de la frontiere la DSP Bihor, unde se triază și sunt anunțați medicii de familie bihoreni respectiv direcțiile de sănătate publică din județele de unde provin românii care au declarat că au fost în Italia sau orașele închise ale acestei țări.

FOTO: Poliția de Frontieră

Dacă se constată că o persoană a mințit în declarații (și asta se poate afla mai ales dacă persoana în cauză se îmbolnăvește), e pasibil să fie acuzat ulterior de fals în declarații, care înseamnă infracțiune penală, cazul fiind anunțat la poliție.

Medicii DSP au spus că în decurs de 12 ore s-au adunat circa 500 de chestionare, iar volumul de muncă e și va fi imens atât la DSP Bihor cât și la cabinetele medicilor de familie.

Sunați la telefon, nu dați buzna la medici!

Medicii de familie au pus întrebări referitoare la situațiile în care românii nu declară că au fost în zone afectate sau neafectate ale Italiei sau din alte țări și se prezintă, fără programare, la ei, riscând să infecteze în sala de așteptare alți pacienți, inclusiv bebeluși.

Răspunsul unanim acceptat dat de reprezentanții DSP Bihor și dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea, a fost, pe de o parte, că declarațiile false intră în sfera penalului, iar pe de altă parte, medicii de familie au sarcina de a găsi soluții la această situație de excepție, fiecare cum știe, pe baza planului DSP. Medicii de familie au fost încurajați să țină legătura cu suspecții prin telefon, să îi programeze în ore diferite de programările pentru vaccinuri sau alte activități medicale, iar dacă au simptome de corona virus (febră peste 38 grade, tuse, dificultăți de respirație) sau au fost în zonele declarate închise în Italia și alte țări, să fie îndemnați să sune la 112.

Practic, e o situație similară perioadei de gripă, când există riscul ca infecția să fie transmisă în sălile de așteptare de la cabinetele medicale.

Definiție suspiciune Covid 19. Diferențe carantină – autoizolare

Reprezentanții DSP Bihor au dat o definiție clară a cazurilor suspecte de coronavirus.

Astfel, o persoană care are măcar una din următoarele simptome – febră, tușește persistent, are dificultăți de respirație și, în plus, a fost într-una din localitățile afectate sau neafectate dintr-o țară anunțată de oficiali, poate fi numită suspect de coronavirus.

Inspectorul șef al ISU Bihor, Caba Sorin, a subliniat apoi 2 situații, total diferite, de triere a celor ce vin din țări unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Astfel, persoanele care nu au simptome și nu vin din localitățile închise, primesc recomandarea de a se autoizola la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu toți cei cu care locuiește aici.

Izoletă – FOTO: ISU Bihor

Iar persoanele care vin din zone afectate și care au și simptome, sunt trimise, cu izolete speciale, în carantină, într-unul din cele două spații din Bihor amenajate să găzduiască circa 100 de persoane, iar de aici, în centrele specializate din țară, în speță Cluj-Napoca sau Timișoara.

Izoletă și concedii retroactiv pe 14 zile

De reținut că, exact așa cum JB&Bihon.ro anunța și luni, niciun suspect de coronavirus nu se internează la niciun spital din Bihor. ISU Bihor răspunde de transportul cu o izoletă a fiecărei persoane suspecte de coronavirus (dacă vor fi cazuri), cu mențiunea că un astfel de transport s-ar putea face cam o dată la 6 ore.

Ca noutate, DSP eliberează o adeverință pe baza căreia medicul de familie poate elibera retroactiv concediu medical pentru 14 zile persoanelor care au fost în autoizolare acasă. Este știut faptul că pentru a primi concediu medical trebuie anunțat medicul din timp sau măcar în ziua în care persoana trebuie să intre în concediu, fiindcă nu se poate retroactiv.

Legislația românească însă prevede, pe baza unui cod special pentru acest tip de concediu, care poate fi acum folosit. Astfel, persoana autoizolată primește retroactiv, pentru cele 14 zile de autoizolare, concediu medical, pe care poate să îl ridice de la medicul de familie după ce iese din autoizolare, adică după ce a expirat perioada de incubație și nu mai prezintă risc de a face și transmite virusul corona.

2 metri distanță, 15 minute intacte

În expunerea procedurii de lucru către medicii de familie, reprezentanții DSP Bihor și ISU Bihor au subliniat că cei ce se autoizolează la domiciliu pot primi mâncare de la rude, acasă, dacă stau la distanță de 1,5 m – 2 m și nu mai mult de 15 minute. Asta pentru că, se apreciază, a spus dr. Hadrian Borcea, că în acele 15 minute nu există pericol de transmitere sau acesta e mult redus.

Oficialii au subliniat din nou și faptul că, acest coronavirus afectează mai mult persoanele peste 65 de ani, pe cele cu comorbidități și că rata mortalității e de doar 2%, iar la copiii între vârste între 0 – 9 ani nu e nici măcar un deces.

Cu alte cuvinte, gripa sezonieră a dat mai multe decese decât corona virus.

Ca protecție, mai ales că măști nu se prea găsesc, medicii de familie au fost sfătuiți și ei să se spele și mai des pe mâini și tot așasă își sfătuiască pacienții.“Facem gesturi nesănătoase. Într-o oră de punem mâinile pe față de cel puțin 20 de ori”, a spus un oficial.

O problemă rămasă în eter a fost cea a țiganilor, care ori nu au medic de familie ori nu se vor autoizola.

 

 

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Popey the Sailor says:

  Dar cine minte defapt ???
  Acţiunile companiei americane Gilead Sciences au crescut, luni, cu 4%.
  Peste noapte au descoperit medicamentul pentru gripa pulii..
  Televiziunile, mas media… au bătut palma cu industria medicamentelor
  Stocurile trebuie vândute…
  Un mare caca

 2. claudiu says:

  mai nou intri in tara pe baza de chestionar, cartea de identitate, pasaportul sunt acte false,
  prostia autoritatilor face toti bani, bravo bre…………

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Apel de solidaritate lansat de AFB pentru dotarea spitalelor orădene
  În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, iar în România a fost publicat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, capacitatea sistemului medical românesc de a face față și de a reacționa promt și efecient este esențială.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Decesul nr.80: femeie diagnosticată la Oradea, decedată la Satu Mare
  Deși Grupul de Comunicare Strategică a informat că o femeie a decedat la Oradea, dr. Gheorghe Carp a infirmat această informație. 4

  România

  Sistemul bancar românesc este stabil
  Potrvit unei declarații de presă făcute în urmă cu puțin timp de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sistemul bancar românesc funcționează în parametri normali.

  România

  Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică
  Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 28-29 martie, arată că 82% dintre cei intervievați sunt îngrijorați de direcția în care merge țara.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acces restricționat la ședința Consiliului Județean. LIVE, pe Facebook
  Plenul Consiliului Județean se întrunește miercuri în ședință extraordinară de îndată. Însă accesul va fi restricționat, fiind permis doar consilierilor județeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clase digitale lansate de Ministerul Educației
  Ministerul Educației și Cercetării alături de Narada lansează un modul de clase digitale.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.