bihon.ro Web analytics

BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Aplicații
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Nu mințiți în chestionare și nici medicul de familie că vă costă libertatea sau/și viața!

Nu mințiți în chestionare și nici medicul de familie că vă costă libertatea sau/și viața!

De Otilia Șandor
la 25 February 2020 14:31 Reactualizat la: 26 February 2020 10:06
5 Comentarii

Nu mințiți în chestionare și nici medicul de familie că vă costă libertatea sau/și viața!

25 February 2020 14:31 Reactualizat la: 26 February 2020 10:06
Bihorul este primul județ unde factorii decizionali în gestionarea acțiunii anti - Covid 19 au instruit medicii de familie.
Scris de Otilia Șandor - Bihorul este primul județ unde factorii decizionali în gestionarea acțiunii anti - Covid 19 au instruit medicii de familie.

Trimite articolul

X

Cei care au avut treabă marți dimineață la medicul de familie, au avut de așteptat între 9:00 – 11:00. Un număr mare dintre cei circa 360 de medici de familie din Bihor au fost prezenți în aula Facultății de Medicină Oradea, unde au fost informați despre modul în care e bine să gestioneze prevenirea răspândirii virusului corona, în caz că vreun pacient are suspiciuni.

Nu iese nimeni din zonele închise ale Italiei

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Bihor au explicat medicilor de familie procedura de lucru în caz de suspiciune de coronavirus, pe baza unui suport tehnic, cu definiții, scheme și tabele. Prefectul Țiplea a adresat sălii arhipline mulțumiri pentru prezența în număr mare și aprecieri pentru efort. “Județul Bihor este la granița de Vest și gestionăm 6 puncte de trecere a frontierei. Avem o situație specială, iar dumneavoastră sunteți prima verigă în relația cu cetățenii și sunteți foarte importanți în acest context. Suntem primul județ din România care organizează această întâlnire în vederea pregătirii dumneavoastră pentru a preveni infectările cu coronavirus.”

Teoretic, șansele ca vreun român infectat cu virusul corona în orașele Italiei care au fost închise să scape și să ajungă în România sunt slabe. Asta pentru că orașele afectate din Italia și alte țări sunt închise: nimeni nu iese și nimeni nu intră.

Rămâne posibilitatea ca români din alte zone ale Italiei, care vin în România să aibă virusul iar orașul italian să fie închis la o zi-două după plecarea acestora.

Nu mințiti la frontieră!

De aceea, la frontiere, fiecare român care vine dintr-o zonă afectată, e pus să completeze un chestionar, în care declară pe proprie răspundere în ce oraș a fost, dacă are simptome, cât timp a stat etc. Chestionarele se trimit de la frontiere la DSP Bihor, unde se triază și sunt anunțați medicii de familie bihoreni respectiv direcțiile de sănătate publică din județele de unde provin românii care au declarat că au fost în Italia sau orașele închise ale acestei țări.

FOTO: Poliția de Frontieră

Dacă se constată că o persoană a mințit în declarații (și asta se poate afla mai ales dacă persoana în cauză se îmbolnăvește), e pasibil să fie acuzat ulterior de fals în declarații, care înseamnă infracțiune penală, cazul fiind anunțat la poliție.

Medicii DSP au spus că în decurs de 12 ore s-au adunat circa 500 de chestionare, iar volumul de muncă e și va fi imens atât la DSP Bihor cât și la cabinetele medicilor de familie.

Sunați la telefon, nu dați buzna la medici!

Medicii de familie au pus întrebări referitoare la situațiile în care românii nu declară că au fost în zone afectate sau neafectate ale Italiei sau din alte țări și se prezintă, fără programare, la ei, riscând să infecteze în sala de așteptare alți pacienți, inclusiv bebeluși.

Răspunsul unanim acceptat dat de reprezentanții DSP Bihor și dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea, a fost, pe de o parte, că declarațiile false intră în sfera penalului, iar pe de altă parte, medicii de familie au sarcina de a găsi soluții la această situație de excepție, fiecare cum știe, pe baza planului DSP. Medicii de familie au fost încurajați să țină legătura cu suspecții prin telefon, să îi programeze în ore diferite de programările pentru vaccinuri sau alte activități medicale, iar dacă au simptome de corona virus (febră peste 38 grade, tuse, dificultăți de respirație) sau au fost în zonele declarate închise în Italia și alte țări, să fie îndemnați să sune la 112.

Practic, e o situație similară perioadei de gripă, când există riscul ca infecția să fie transmisă în sălile de așteptare de la cabinetele medicale.

Definiție suspiciune Covid 19. Diferențe carantină – autoizolare

Reprezentanții DSP Bihor au dat o definiție clară a cazurilor suspecte de coronavirus.

Astfel, o persoană care are măcar una din următoarele simptome – febră, tușește persistent, are dificultăți de respirație și, în plus, a fost într-una din localitățile afectate sau neafectate dintr-o țară anunțată de oficiali, poate fi numită suspect de coronavirus.

Inspectorul șef al ISU Bihor, Caba Sorin, a subliniat apoi 2 situații, total diferite, de triere a celor ce vin din țări unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Astfel, persoanele care nu au simptome și nu vin din localitățile închise, primesc recomandarea de a se autoizola la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu toți cei cu care locuiește aici.

Izoletă – FOTO: ISU Bihor

Iar persoanele care vin din zone afectate și care au și simptome, sunt trimise, cu izolete speciale, în carantină, într-unul din cele două spații din Bihor amenajate să găzduiască circa 100 de persoane, iar de aici, în centrele specializate din țară, în speță Cluj-Napoca sau Timișoara.

Izoletă și concedii retroactiv pe 14 zile

De reținut că, exact așa cum JB&Bihon.ro anunța și luni, niciun suspect de coronavirus nu se internează la niciun spital din Bihor. ISU Bihor răspunde de transportul cu o izoletă a fiecărei persoane suspecte de coronavirus (dacă vor fi cazuri), cu mențiunea că un astfel de transport s-ar putea face cam o dată la 6 ore.

Ca noutate, DSP eliberează o adeverință pe baza căreia medicul de familie poate elibera retroactiv concediu medical pentru 14 zile persoanelor care au fost în autoizolare acasă. Este știut faptul că pentru a primi concediu medical trebuie anunțat medicul din timp sau măcar în ziua în care persoana trebuie să intre în concediu, fiindcă nu se poate retroactiv.

Legislația românească însă prevede, pe baza unui cod special pentru acest tip de concediu, care poate fi acum folosit. Astfel, persoana autoizolată primește retroactiv, pentru cele 14 zile de autoizolare, concediu medical, pe care poate să îl ridice de la medicul de familie după ce iese din autoizolare, adică după ce a expirat perioada de incubație și nu mai prezintă risc de a face și transmite virusul corona.

2 metri distanță, 15 minute intacte

În expunerea procedurii de lucru către medicii de familie, reprezentanții DSP Bihor și ISU Bihor au subliniat că cei ce se autoizolează la domiciliu pot primi mâncare de la rude, acasă, dacă stau la distanță de 1,5 m – 2 m și nu mai mult de 15 minute. Asta pentru că, se apreciază, a spus dr. Hadrian Borcea, că în acele 15 minute nu există pericol de transmitere sau acesta e mult redus.

Oficialii au subliniat din nou și faptul că, acest coronavirus afectează mai mult persoanele peste 65 de ani, pe cele cu comorbidități și că rata mortalității e de doar 2%, iar la copiii între vârste între 0 – 9 ani nu e nici măcar un deces.

Cu alte cuvinte, gripa sezonieră a dat mai multe decese decât corona virus.

Ca protecție, mai ales că măști nu se prea găsesc, medicii de familie au fost sfătuiți și ei să se spele și mai des pe mâini și tot așasă își sfătuiască pacienții.“Facem gesturi nesănătoase. Într-o oră de punem mâinile pe față de cel puțin 20 de ori”, a spus un oficial.

O problemă rămasă în eter a fost cea a țiganilor, care ori nu au medic de familie ori nu se vor autoizola.

FOTO: Instruire medici de familie coronavirus 25.02.2020

 

 

Trimite articolul

X
Taguri:
codiv-19 ,
consultari coronavirus ,
masuri coronavirus ,
medici de familie ,
prefectura bihor ,
recomandari coronavirus
5 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Popey the Sailor says:
    February 25, 2020 at 4:36 pm

    Dar cine minte defapt ???
    Acţiunile companiei americane Gilead Sciences au crescut, luni, cu 4%.
    Peste noapte au descoperit medicamentul pentru gripa pulii..
    Televiziunile, mas media… au bătut palma cu industria medicamentelor
    Stocurile trebuie vândute…
    Un mare caca

    Reply
    • iVirus says:
      February 25, 2020 at 8:36 pm

      azi au scazut actiunile cu 4.20%, esti fericit?

      Reply
      • daacumtrolez says:
        February 26, 2020 at 8:55 am

        aoleo, acțiunile mele!!!!!

        Reply
    • Hopey the Scarrior says:
      February 26, 2020 at 8:10 pm

      Aia de lângã ailaltã nu face febrã.
      Dacã-i unsã, nu gripeazã.
      Acţiunile pot sã o creascã cu 5% chiar 5,2%.
      Dacã nu sunt gemene/i.
      In caz cã sunt, pânã la 8,2%.

      Reply
  2. claudiu says:
    February 25, 2020 at 6:18 pm

    mai nou intri in tara pe baza de chestionar, cartea de identitate, pasaportul sunt acte false,
    prostia autoritatilor face toti bani, bravo bre…………

    Reply
  3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Crimă în Aleșd. O femeie a înjunghiat în inimă un bărbat, beți fiind amândoi
    Tribunalul Bihor transmite că femeia în vârstă de 41 de ani a fost reținută. 1

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Actorul Florin Călinescu, la taclale cu actorul Sebastian Lupu: „Ce-a făcut Bolojan? Mătură străzile, le spală, strânge gunoiul? E apă caldă în blocuri?”
    Actorul Teatrului Regina Maria a apărut în live-ul ONLIFANZ al lui Florin Călinescu. 2

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Poliția Română împlinește 201 ani: Ziua Porților Deschise, ateliere pentru copii și demonstrații
    Sâmbătă, 25 martie, Poliția Română aniversează 201 ani de la atestarea documentară.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Compania de Apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 13-17 martie

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    ADVERTORIAL
    Japanos Oradea aniversează 1 an de la deschidere pe 24 martie! 15% reducere și tombole la fața locului! Rezervati-vă locul!
    Lume, lume! În urmă cu un an, în incinta Japanos Oradea aveau loc ultimele retușuri pentru deschidere. După un an plin, restaurantul te invită, vineri, 24 martie, să sărbătoriți împreună prima aniversare.

    BIHON Sport local

    Judoka orădeni medaliați la Cupa Europeană de la Sarajevo

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    ADVERTORIAL
    Veniți de întâlniți berarul, vineri, 24 martie și sâmbătă, 25 martie! Burgeri de bivoliță, bere de la Bers Nova, caricaturi cu Iancu Avram și chitară cu Raul Silaghi, la Restaurant Origini din Oradea! Rezervați-vă locul!
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Vremea
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.